hefren Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 witam! krótko: historia z (_linux'em_ → Linuksem) ORT zaczeła sie od 3 tyg i jest to narazie MDK 10.1, nie bardzo sobie z nim radzę choć wszędzie można wyczytać że jest tak prosty jak drut ale po moich probach instalacji np sterów nVidia szybko sie dowiedziałem że należy skonfigurować jądro z kernel-source i patrząc na posty ten problem jest bardzo często występującym. O co mi chodzi... zastanawiam sie nad Fedorą ale czy ktoś mógłby mi cos więcej powiedzieć na jej temat, czy wymaga większej wiedzy, czy aby podstawowe urządzenia chodziły jak należy trzeba jak w MDK przejść przez piekło i stosy publikacji. Nie oczekuję, że system zrobi za mnie wszystko ale powoli zaczynają mi nerwy siadać bo po standardowej instalce MDK ciągle czegos brakuje i znowu jeszcze coś ąz miesiące mi miną zanim poinstaluje i załaduje wszystko aby mieć system gotowy do pracy. Nie jestem programistą i nie oczekuję od systemu cudów ale żeby mieć rozsądna rozdzielczość i odświerzanie to naprawde trzeba się namęczyć. Zaznaczam że w MDK nadal nie zainstalowalem sterów do nVidii bo.... ogólnie na forum Mandrake panuje chyba jakaś znieczulica i nie napływa pomoc .. wiec moze pora wybrać inna dystrybucję??Czego moge sie spodziewac przechodząc z MDK? Na pewno byly podobne posty i przechewalanie sie co jest lepsze ale czy ktos w prosty i zrozumialy sposob moglby mi powiedziec ktora dystrybucja byla by przyjaźniejsza dla początkującego- ze zlymi nawykami windosowskimi użytkownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Najłatwiejszy dla ZU jest... MDK. Ale też trudno na nim oduczyć się złych nawyków z Windows Dlatego polecam ci jednak Fedorę. Jest prawie że równie łatwa, a przy tym bardziej hehe "linuxowa" Co do nVidii - w FC jest BARDZO prosta metoda na instalację sterowników (bez żadnej kompilacji, wystarczy jedna komenda): http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedora...installsoftware http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/#nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Faktycznie tego typu dyskusje się na forum pojawiają co jakiś czas - pomocne bywa wyszukiwanie z opcją wyświetlania również postów starszych. Moja opinia: na bazie znajomości Fedory, Slacka i zasłyszanych doświadczeń z Debianem, Slackiem, Auroxem, Mandrakem. MDK jest prawdopodobnie jedną z bardziej zawodnych dystrybucji linuksa, chociaż ma tą zaletę, że stara się jak najbardziej swoją linuksowość ukryć. Kiedy tylko pojawia się sytuacja niestandardowa, to zaczynają się problemy, bo linuksowość jak się okazuje jest ukryta dość głęboko Co więcej nie słyszałem o specjalnie wielkich rzeszach "zaawansowanych użytkowników" działających na mandarynie, może stąd problem w usyskaniu odpowiedzi na pytania? Jeśli jesteś raczej ZU (zwykłym użytkownikiem), ale z odrobiną zapału, to pewnie możesz śmiało podjąć się pracy z FC3. Osobiście znam przypadek totalnej ZU, której zainstalowaliśmy FC i jakoś z nim żyje. Co prawda w pwnym momencie był mały kryzys, ale udało się go zażegnać i teraz to już parę dobrych miesięcy minęło odkąd ma tego linuksa zainstalowanego. Znam również kolejny przpadek w miarę ZU, który zaczął od Auroksa, potem na chwilę wsiadł na MDK, by teraz dzielnie walczyć ze slackiem. Takoż jeśli tylko trochę woli masz by spróbować, to wydaje mi się, że warto - a pomoc w (_niema_ → nie ma) ORTłych ilościach znajdziesz na tym forum. Zalecam tylko rozpoczynanie pracy od zapoznania się z wyszukiwarką, FAQ Gajownika i googlem, a kiedy problem faktycznie będzie nieznany, bądź niejasno wytłumaczony to pytaj - odpowiedź powinieneś poznać dość szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Ośmiele sie dorzucic swoje 3 grosze; dla poczatkujacego 'pingwina' lepszym distro od core3 jest AUROX 10.1 Dlaczego; posiada źródła jadra od razu , co za tym idzie instalacja sterów nvidii'z marszu' bez zadnych problemów. Aurox odtwarza mp3 bez koniecznosci kombinowania, instalowania wtyczek Ogólnie wiecej formatów mediów AUROX obsługuje od razu, nad fedora trzeba troche popracowac aby osiagnac ten sam efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Ośmiele sie dorzucic swoje 3 grosze; dla poczatkujacego 'pingwina' lepszym distro od core3 jest AUROX 10.1 Panuje taka opinia, że Aurox to taka zepsuta i zbugowana Fedora. Wałkowałem kiedyś Auroxa i IMHO ostatnia nadająca się do użytku wersja miała numerek 9.2. Dlaczego; posiada źródła jadra od razu , co za tym idzie instalacja sterów nvidii'z marszu' bez zadnych problemów.Do instalacji driverów nvidii nie są potrzebne źródła kernela. A polecaną metodą jest instalacja z paczek Livna. Łatwiej się nie da. Aurox odtwarza mp3 bez koniecznosci kombinowania, instalowania wtyczek # yum install xmms-mp3 No to się nakombinowaliśmy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Niewątpliwie Fedora Core wymaga trochę więcej zachodu niż Mandrake, a to głównie z racji polityki patentowej. Niestety, system bezpośrednio po instalacji jest dość "goły" i jego "skompletowanie" wymaga sporo pracy i czasu. Ja osobiście początkującym polecałbym raczej SuSE 9.2 niż FC3. Za to wydaje mi się, że forum na stronie Fedora.pl jest dużo lepsze, niż to związane z produktem Novella. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2005 Niestety, system (FC)bezpośrednio po instalacji jest dość "goły" i jego "skompletowanie" wymaga sporo pracy i czasu. to co powiesz o Vidalinuksie Ja osobiście początkującym polecałbym raczej SuSE 9.2 niż FC3. a ja Ubuntu. Ale to juz zalezy od preferencji i trudno tu dyskutowac. Mysle ze najlepiej jednak polecic FC z kilku powodów: a)prawie w całości spolszczone b)posiada najlepsze forum z polskich for o Linuksie. I nie mowie tak tylko dlatego ze sam jestem jego ekhem..czlonkiem c)b.duzo rzeczy jest konfigurowanych automagicznie co jest dla newbie zbawienne d)posiada yuma i apta. I na pewno wiecej nowszych programow niz jest w URPMI dla mandraka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi