callou Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Mam problem z zainstalowaniem NvIDII pod FC3, po wpisaniu polecenia z konsoli roota: yum install nvidia-glx kernel-module-nvidia-`(uname -r)` dostaję taki komunikat o błędzie: --> Finished Dependency Resolution Error: missing dep: /boot/vmlinuz-2.6.11-1.14_FC3 for pkg kernel-module-nvidia-2 .6.11-1.14_FC3 wcześniej wyskakuje co takiego: No Match for argument kernel-module-nvidia-2.6.9-1.667 Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package nvidia-glx.i686 0:1.0.7174-0.lvn.1.3 set to be installed --> Running transaction check --> Processing Dependency: kernel-module-nvidia= 0:1.0.7174 for package: nvidia- glx --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kernel-module-nvidia-2.6.11-1.14_FC3.i686 0:1.0.7174-0.lvn.1.3 set to be installed --> Running transaction check --> Processing Dependency: /boot/vmlinuz-2.6.11-1.14_FC3 for package: kernel-mod ule-nvidia-2.6.11-1.14_FC3 Proszę o pomoc, nie wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Moze sprobuj zainstalowac stery ze strony Nvidi recznie nie yum-em.Moze bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Nie, jeśli instaluję ze strony Nvidii komp mi się wiesza całkowicie, może na tych z YUM-a będzie dobrze działać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 A klucze masz zainstalowane?Sprobuj yum instal wejdz na faq gajownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 po tym Package kernel-module-nvidia-2.6.11-1.14_FC3.i686 0:1.0.7174-0.lvn.1.3 set to be installed czy po tym No Match for argument kernel-module-nvidia-2.6.9-1.667 ciezko mi stwierdzic jakie jajko masz a chyba w tym jest problem. kernel-module-nvidia-2.6.9-1.667 nie istnieje na livna.org z tego co widze i co sam napisales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Mi wydaje się, że przed instalacją sterów powinieneś zaktualizować system (a już minimum jądro), wtedy problem powinien zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Tak klucze mam zainstalowane, poza tym nie wiem jak mam zaktualizować jajko? Czy można jakoś przez YUM-a? Na stronce gajownika nie widze aktualizacji ... Czy potrzebne będzie rekompilowanie jądra? a może w ogóle nie trzeba bawić się z jajem?? Jajko mam takie dokładnie: kernel-2.6.9-1.667 mam piękniutką FEDORę core 3, zainstalowałem ją z CD ściągniętego z ftp, dlaczego nie ma tak, że mogę po prostu zainstalować bez jakichś rekompilacji...? mam nowy system i się okazuje, że to nie wystarczy, że muszę robić milion rzeczy żeby zainstalować tak podstawową rzecz, jak karte graficzną...bez sensu P.S. Na forum nie działa duże ę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 No yum update (ew. upgrade) i się targają aktualki razem z nowym kernelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 dzięki zaraz wypróbuję, mam nadzieję, że nic się nie schrzani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Tak klucze mam zainstalowane, poza tym nie wiem jak mam zaktualizować jajko? Czy można jakoś przez YUM-a? Na stronce gajownika nie widze aktualizacji ... Jest: "Aby zaktualizować jakis program, wpisz: yum update nazwa_paczki Jeśli pominiesz "nazwa_paczki", yum zaktualizuje całe oprogramowanie." Czy potrzebne będzie rekompilowanie jądra? Nie. a może w ogóle nie trzeba bawić się z jajem?? Nie trzeba się bawić. Wystarczy zaktualizować, a to robi się jedną komendą (patrz wyżej). dlaczego nie ma tak,że mogę po prostu zainstalować bez jakichś rekompilacji...? Nie trzeba ŻADNYCH kompilacji (przecież jest system pakietów rpm). mam nowy system i się okazuje, że to nie wystarczy, że muszę robić milion rzeczy żeby zainstalować tak podstawową rzecz, jak karte graficzną...bez sensu To ma sęs. Mientowy. Bo karta graficzna jest zainstalowana już po instalacji... ty tylko dogrywasz sterowniki do obsługi akceleratora. A zresztą, porównaj to z dogrywaniem milionów sterowników, kodeków, odtwarzaczy i innych deperszmitów w Windows z GNU/Linuksem, gdzie masz 99,9% tego od razu po instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2005 dzięki, teraz wiem więcej No właśnie był taki motyw, że wpisałem yum update i "on" zassał tyle rzeczy, że zapełnił mi cały dysk i nie skończył dzieła, właśnie postawiłem sobie nową fedorę na nowej większej partycji . Mam nadzieje, że teraz wszystko pójdzie gładko, aha i jeszcze jedno, chciałbym wiedzieć, dokąd yum wrzuca zassane pakiety? Pozdrosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 W /var/cache/yum, ale czyści się go wyłącznie poleceniam yum clean packages Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
callou Napisano Kwiecień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2005 dobrze żeś mi powiedział, bo już się szykowałem na wpisanie rm -rf * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi