Skocz do zawartości

Problem Z Neostradą

grzegorz_53

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zainstalowałem neostradę 128kb/s na modemie Sagem (korzystałem z opisu na stronie głównej) i jestem trochę rozczarowany. Działa bardzo powoli, wolniej nawet niż internet na zwykłym modemie zaistalowanym na porcie szeregowym. W XP działa super. Tu strony wczytują się bardzo powoli, często ok. 30 -60 s. Jaka może być tego przyczyna ?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam !

Dzięki za zainteresowanie !

Sprawdziłem wpisy w /etc/resolv.conf oraz w /etc/ppp/chap_secrets - są poprawne. Jest też pusta linijka na końcu resolv.conf. Strony się wczytują powoli i w taki sposób, że najpierw przez około 15 -25 sekund nic się nie dzieje, potem strona wskakuje. W XP dzieje się to szybko i płynnie.

Jaka powinna być kolejność wpisanych DNS-ów w pliku, czy to ma znaczenie. Ja mam taką kolejność:

nameserver 194.204.159.1

nameserver 194.204.152.34

(_acha_ → aha) ORT , korzystam z Firefoxa.

Kolejność DNSów raczej nie ma znaczenia. Czy w resolv.conf nie masz jeszcze przypadkiem wpisane search?

Którą wersję eagle-usb zainstalowałeś? TUTAJ jest najnowsza, spróbuj ją zainstalować.

Nie zmieniałeś nic w about:config w FF?

Na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy :huh:

Witam !

Zainstalowałem nowe sterowniki (korzystając z porady oczywiście usunałem stare) i muszę stwierdzić, że jest dużo, dużo lepiej ! Ale lepiej gdy korzystam z Konquerora. W Firefoxie dalej, jakoś ślamazarnie ! Ogólnie rzecz biorąc muszę stwierdzić, że FC 3 działa trochę wolno - może na moim już nie najnowszym sprzęcie (Celeron 900 MHz, płyta LuckyStar, takie tam...). Zastanawiam się czy przyczyną powolnej pracy systemu a tym samym i internetu nie jest fakt, że FC mam zainstalowaną na dysku na kontrolerze ST Lab Silicon Image podpiętym do szyny PCI. Może FC 3 ma jakieś problemy z obsługą tego kontrolera, może stanowi on dla systemu "wąskie gardło". Chociaż nie sądzę ! To takie moje przemyślenia..

W każdym bądź razie dzięki za okazaną pomoc i cierpliwość w jej udzielaniu !

Pozdrawiam !

Grzegorz

• 1 year later...

Witam, jestem nowy na forum (i fedory tez uzywam od niedawna). Z pomoca http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 tej instrucji udalo mi sie uruchomic neostrade na fedorze 6, nie obylo sie bez problemow ale dziala. Tyle ze bardzo wolno probowalem pobierac plik za pomoca firefoxa pod xp i w fedorze i roznica jest 6-krotna (szybciej w xp). Mysle ze DNS nie ma tu nic do rzeczy no bo i jak. Nie wiem nawet od czego zaczac probe poprawy tej sytuacji moze macie jakies sugestie.

Witam, jestem nowy na forum (i fedory tez uzywam od niedawna). Z pomoca http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=9762 tej instrucji udalo mi sie uruchomic neostrade na fedorze 6, nie obylo sie bez problemow ale dziala. Tyle ze bardzo wolno probowalem pobierac plik za pomoca firefoxa pod xp i w fedorze i roznica jest 6-krotna (szybciej w xp). Mysle ze DNS nie ma tu nic do rzeczy no bo i jak. Nie wiem nawet od czego zaczac probe poprawy tej sytuacji moze macie jakies sugestie.

Ostatnio dns działa losowo z TP i czesto tak bywa ze nagle smiaga a poznej strony sie nie wczytuja.

Testowałeś ten sam plik o podobnej godzinie?

myslalem ze dnsy sa wazne tylko przy otwieraniu stron
No, ze tak powiem - ja tez tak myslalem. Powiem wiecej - nadal tak uwazam ;)

DNS jest potrzebny tylko przy nawiazywaniu polaczenia (inaczej - rozpoczynaniu transmisji danych: otwieranie strony, pobieranie pliku...), pozniej wszystko odbywa sie juz bez jego posrednictwa w oparciu o adresy IP zrodlowy i docelowy...

Problem byc moze lezy rzeczywiscie po stronie TP, ale to raczej nie serwery DNS - moze sie jakis router brzegowy przytyka na pakietach wysylanych spod linuksa a na tych spod windy - nie, albo co?... ;) A moze sasiad odpala swojego 24MBps DSLa czasami czym ubija caly wezel?

IMHO to raczej problem sprzetowy (sterownik?) lub jakis blad w konfiguracji (zapewne masz wlaczone IPv6, a masz wpis 127.0.0.1 w localhost?, nie masz przypadkiem na sztywno wymuszonego 100MBps / FullDuplex na sieciowce?...).

Tym bardziejm, ze pod winda problem nie wystepuje...

Pozdro

Ja sam problemu nie znam, ale z tego co czytam na #fedora-pl problem z DNS-ami od TP jest dos powszechny i nalezy albo to przeczekac, albo skorzystac z innych.

no ja proponuje zrobic sobie liste dnsów i zmieniac w razie potrzeby ;)

teraz, kiedy jest kryzys z tymi tepsy korzystam z 62.179.1.60, ma krótkie pingi