Skocz do zawartości

Apt Pod Athlonem64 I Fc3x64

Słoń

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nowy komputer, athlona 64. Chciałem zainstalowac apta, ale nigdzie nie ma rpmki x64. Znikła ze wszystkich stron, albo ja robię coś starsznie głupiego że nie mogę znaleźć (katalogi są, brak pliku). Próbowałem też komendy yum install apt ale to też nić nie dało.

Z tego co się zorientowałem to ogólnie chyba nie jest zbyt różowo jeżeli chodzi o programy na x64 :| (dużo czasu mi zajeło znalezienie odpowiednich kluczy publicznych żeby yum zaczął działać)

APT na x86_64 nie działa więc nie ma żadnej paczki na tą architektórę.

Jesteś więc skazany na yuma który też zbyt dobrze nie radzi sobie z zależnościami - trzeba 2 razy aktualizować to samo (_poniewasz_ → ponieważ) ORT potrzebne są pakiety 32 i 64 bitowe aby wszystko działało jak należy i było kompatybilne wstecz.

Generalnie jednak yum nie jest taki straszny :) Ja używam tylko jego ...

Apt nie ma obsługi multilib, więc nie będzie na razie działał na 64-bitowej Fedorze (acz programiści apta podobno nad tym pracują). Użytkownicy Athlonów 64 są narazie "skazani" na yuma :)

SebOOl - to nie jest ułomność yuma, tylko założenia architektóry x86-64 - kompatybilność wstecz :D

EDIT↓: Przepraszam, faktycznie źle cię zrozumiałem.

SebOOl - to nie jest ułomność yuma, tylko założenia architektóry x86-64 - kompatybilność wstec
Najwyraźniej źle mnie zrozumiałeś .... Ułomnością jest to że AKTUALIZUJE pakiet XXX - który potrzbauje pakietów 1,2,3,4,N I teraz yum ściąga pakiet XXX-x86_64 i zależności 1,2,3,4,N-x86_64. Faaaaajnie .. tyle że jak już ściągnie to wywala komunikat że ma niespełnione zależności :ph34r: .

Teraz trzba ponownie kazać mu aktualizować to samo i wtedy dociągnie wersje i386. Tyle że co z tego jak i tak nie zawsze jest wstanie wszystko zaktualizować i trzeba to robić ręcznie za pomocą rpm. Jęśli uważasz że takie są założenia to masz prawo do własnego zdania ale dla mnie to jest poprostu jeszcze NIEDOPRACOWANE !!!

dla mnie to jest poprostu jeszcze NIEDOPRACOWANE !!!

Spróbuj wersji z Rawhide'a (trzeba przekompilowac paczki, bo będzie się pluło o Pythona). Oprócz yuma, będziesz musiał tez przekompilować python-urlgrabber, python-elementtree, python-sqlite, sqlite (szybko się to robi, bo to małe paczuszki). Jeśli problem sie powtórzy, to zgłoś to w Bugzilli programu yum → https://devel.linux.duke.edu/bugzilla/

Tak swoją drogą, to i tak warto zainstalowac wersję z Rawhide'a, bo jest szybsza, ładniej wyświetla komuniaty i w ogóle ;-)

@Raven

Spoko, sam się nieprecyzyjnie wyraziłem więc można to było różnorako odebrać...

@gajownik

Dzięki, ale narazie dalej walcze z serwisami :( To juz będzie koniec drugiego miesiąca walk... Mam już wymioniny Dysk, Płyę i dalej nie działa ... W kręgu podejrzeń pozostała grafika i procek... :( może będę miał już sprawnego kompa jak oficjalne FC4 wyjdzie B)