pepick Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Mam FC3 i Gnome. Z pewnymi bólami ale mam XMMS i czyta mi mp3, chciałbym jednak, żeby był domyślnym programem odtwarzającym mp3. I tak przy okazji: niby zainstalowałem nowy, cały pakiet Mozilli ale wciąż uruchamia mi się to samo poangielsku, co można na to zaradzić? Z góry dzięki wszystkim wspierającym świeżyka w świecie Linuksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Mam FC3 i Gnome. Z pewnymi bólami ale mam XMMS i czyta mi mp3, chciałbym jednak, żeby był domyślnym programem odtwarzającym mp3. Prawy klik na dowolną empetrójkę > Właściwości > Otwarcie za pomocą > xmms I tak przy okazji: niby zainstalowałem nowy, cały pakiet Mozilli ale wciąż uruchamia mi się to samo poangielsku, co można na to zaradzić?Doinstalować te rozszerzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 (edytowane) Z pewnymi bólami ale mam XMMS i czyta mi mp3, chciałbym jednak, żeby był domyślnym programem odtwarzającym mp3. PPM→Właściwości→Otwarcie za pomocą→zaznaczasz XMMS→Zamknij. Od tej pory mp3 będą odtwarzane przez XMMX. Polecam zainteresować się beep-media-playerem, IMHO jest lepszy od XMMSa. I tak przy okazji: niby zainstalowałem nowy, cały pakiet Mozilli ale wciąż uruchamia mi się to samo poangielsku, co można na to zaradzić? Mozilla nie będzie już rozwijana, polecam Firefoxa /*edit*/ spóźniłem się Edytowane Maj 6, 2005 przez The Structorr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Mozilla nie będzie już rozwijana Już nawet w Rawhidzie zniknęły wszelkie skróty, informacje itp. choć sam program został(pewnie aby zachować kompatybilność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
if22 Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Mam podobny problem tylko na FC2, jeżeli rozszeżnie jest napisane: mp3 to nie ma problemu, xmms został skojarzony, ale gdy jest to rozszeżenie napisane MP3 to już nie jest skojarzony. To samo jest z RealPlayerem i plikami rmvb, mogę ja otworzyć ale dopiero po odpaleniu RP i potem przez otwórz i wybieram plik, ale nie mogę go skojarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Mam podobny problem tylko na FC2, jeżeli rozszeżnie jest napisane: mp3 to nie ma problemu, xmms został skojarzony, ale gdy jest to rozszeżenie napisane MP3 to już nie jest skojarzony. To samo jest z RealPlayerem i plikami rmvb, mogę ja otworzyć ale dopiero po odpaleniu RP i potem przez otwórz i wybieram plik, ale nie mogę go skojarzyć. Problem wynika z tego, że dla windowsa mała i duża litera jest bez różnicy. A to przecież są oddzielne znaki i w konsekwercji inne rozszerzenia. EMPETRZY empetrójce nie równe tak samo jak JPG i jpg Trzeba się przyzwyczaić do głupoty windowsa i mądrości linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
if22 Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 To co nie da się tego ustawić??? Muszę zmieniać rozszeżenia na mp3??? I jeszcze jedno pytanie w czasie instalacji xmms nie dodała mi się ikonka do menu, a od mplayera się dodała czy da sie to jakoś dodać??? Znalazłem ooś takeigo jak menu editor (smeg) ale nie wiem jak to zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 To co nie da się tego ustawić??? Muszę zmieniać rozszeżenia na mp3??? I jeszcze jedno pytanie w czasie instalacji xmms nie dodała mi się ikonka do menu, a od mplayera się dodała czy da sie to jakoś dodać??? Znalazłem ooś takeigo jak menu editor (smeg) ale nie wiem jak to zainstalować. Oczywiście, że się da ustawić. Tak samo jak w przypadku mp3. Klikasz prawym Otwórz za pomocą innej aplikacji i wybierasz aplikację. Ale warto zaznaczyć, że to mp3 a nie MP3 jest zarejestrowanym rozszerzeniem. Co do SMEG'a to się to instaluje tak, jak podam tylko nie pamiętam nazwy pliku, chyba setup.py. Najpierw musisz to wypakować jakimś programem np. mc żeby było wygodnie. Teraz wpisujesz perl setup.py install Program się powinien dodać do menu sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
if22 Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 OK zainstalowałem tak jak nasiałeś, nie było błedów, ale gdy chcę odpalić program to wyskakuje błąd: [root@fgh menueditor-0.4.2ubuntu1]# [root@fgh menueditor-0.4.2ubuntu1]# menu-editor Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/menu-editor", line 29, in ? from menu_handler import MenuHandler File "/usr/lib/menu-editor/menu_handler.py", line 25, in ? import xdg.Menu, xdg.DesktopEntry ImportError: No module named xdg.Menu [root@fgh menueditor-0.4.2ubuntu1]# Zainstalowałem go z: menueditor_0.4.2ubuntu1.tar.gz Co do dodania MP3, to nie daje nie chcą sie skojarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 OK zainstalowałem tak jak nasiałeś, nie było błedów, ale gdy chcę odpalić program to wyskakuje błąd: Ubuntu to nazwa dystrybucji. Ściągnij plik ogólny http://dev.realistanew.com/menu-editor/men...4.3.orig.tar.gz Zrób to jeszcze raz z tym plikiem i doinstaluj PYxdg yum install pyxdg Teraz powinno chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
if22 Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 OK, ściągnąłem to co podałeś poszło OK, ale nie mogłem dodać tego przy pomocy yum instal coś tam, więc ściągnąłem paczkę pyxdg-0.10.tar.gz i zainstalowałem # gunzip -c pyxdg-0.10.tar.gz | tar xvf - pyxdg-0.10/ pyxdg-0.10/doc/ pyxdg-0.10/xdg/ pyxdg-0.10/xdg/Exceptions.py pyxdg-0.10/xdg/IniFile.py pyxdg-0.10/xdg/DesktopEntry.py pyxdg-0.10/xdg/Menu.py pyxdg-0.10/xdg/IconTheme.py pyxdg-0.10/xdg/__init__.py pyxdg-0.10/xdg/BaseDirectory.py pyxdg-0.10/TODO pyxdg-0.10/test/ pyxdg-0.10/test/test-menu.py pyxdg-0.10/test/test-desktop-write.py pyxdg-0.10/test/test-icon.py pyxdg-0.10/test/test-desktop.py pyxdg-0.10/README pyxdg-0.10/PKG-INFO pyxdg-0.10/AUTHORS pyxdg-0.10/setup.py pyxdg-0.10/ChangeLog pyxdg-0.10/COPYING [root@fgh smeg]# [root@fgh smeg]# [root@fgh smeg]# po zapodaniu tego : [root@fgh pyxdg-0.10]# python setup.py install running install running build running build_py creating build creating build/lib creating build/lib/xdg copying xdg/Menu.py -> build/lib/xdg copying xdg/BaseDirectory.py -> build/lib/xdg copying xdg/Exceptions.py -> build/lib/xdg copying xdg/IniFile.py -> build/lib/xdg copying xdg/DesktopEntry.py -> build/lib/xdg copying xdg/IconTheme.py -> build/lib/xdg copying xdg/__init__.py -> build/lib/xdg running install_lib creating /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/Menu.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/BaseDirectory.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/Exceptions.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/IniFile.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/DesktopEntry.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/IconTheme.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg copying build/lib/xdg/__init__.py -> /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/Menu.py to Menu.pyc byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/BaseDirectory.py to BaseDirectory.pyc byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/Exceptions.py to Exceptions.pyc byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/IniFile.py to IniFile.pyc byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/DesktopEntry.py to DesktopEntry.pyc byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/IconTheme.py to IconTheme.pyc byte-compiling /usr/lib/python2.3/site-packages/xdg/__init__.py to __init__.pyc [root@fgh pyxdg-0.10]# nie było błędów, ale po próbie odpalenia menu-editora wyskoczyły błędy: [root@fgh pyxdg-0.10]# menu-editor Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/menu-editor", line 376, in ? window = MainWindow() File "/usr/bin/menu-editor", line 60, in __init__ self.drawMenu(box) File "/usr/bin/menu-editor", line 90, in drawMenu ag = gtk.ActionGroup('MenuEditorActions') AttributeError: 'module' object has no attribute 'ActionGroup' [root@fgh pyxdg-0.10]# :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi