Krajan Napisano Maj 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 juz wszystko namieszalem nauczylem sie jaderko instalowac nowe i teraz mam tak [krajan@localhost krajan]$ uname -r 2.4.22-1.2188.nptl_48.rhfc1.atsmp to teraz te najnowsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 Tak z ciekawości: co jest w logach instalatora nvidii (/var/log/nvidia-installer.log czy jakoś tak)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krajan Napisano Maj 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 nvidia-installer log file '/var/log/nvidia-installer.log' creation time: Fri May 14 22:11:11 2004 option status: license pre-accepted : false update : false force update : false expert : false uninstall : false driver info : false no precompiled interface: false no ncurses color : false query latest driver ver : false OpenGL header files : false no questions : false silent : false XFree86 install prefix : /usr/X11R6 OpenGL install prefix : /usr Installer install prefix: /usr kernel include path : (not specified) kernel install path : (not specified) proc mount point : /proc ui : (not specified) tmpdir : /tmp ftp site : ftp://download.nvidia.com Using: nvidia-installer ncurses user interface -> License accepted. -> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you li ke the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel f rom the NVIDIA ftp site (ftp://download.nvidia.com)? (Answer: No) -> No precompiled kernel interface was found to match your kernel; this means that the installer will need to compile a new kernel interface. -> Kernel include path: '/lib/modules/2.4.22-1.2115.nptl/build/include' -> Cleaning kernel module build directory. executing: 'cd ./usr/src/nv; make clean'... rm -f nv.o os-agp.o os-interface.o os-registry.o nv-linux.o nv_compiler.h * .d NVdriver nvidia.o -> Building kernel module: executing: 'cd ./usr/src/nv; make nvidia.o SYSINCLUDE=/lib/modules/2.4.22-1. 2115.nptl/build/include'... You appear to be compiling the NVIDIA kernel module with a compiler different from the one that was used to compile the running kernel. This may be perfectly fine, but there are cases where this can lead to unexpected behaviour and system crashes. If you know what you are doing and want to override this check, you can do so by setting IGNORE_CC_MISMATCH. In any other case, set the CC environment variable to the name of the compiler that was used to compile the kernel. [1;31m*** Failed cc sanity check. Bailing out! *** [0mmake: *** [gcc-check] Błąd 1 -> Error. ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module. ERROR: Installation has failed. Please see the file '/var/log/nvidia-installer.log' for details. You may find suggestions on fixing installation problems in the README available on the Linux driver download page at www.nvidia.com. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 -> Kernel include path: '/lib/modules/2.4.22-1.2115.nptl/build/include' [ciach] You appear to be compiling the NVIDIA kernel module with a compiler different from the one that was used to compile the running kernel. Instalator widział źródłą :-) Tak jak napisałem wcześniej - trzeba ustawić kompilator taki jaki był używany do budowy jądra (gcc32). Ponieważ instaltor nadpisuje niektóre pliki należące do XFree86-Mesa-libGL, warto zainstalować sterowniki z paczki RPM. Albo znajdź w necie jakąś pasującą do Twojego jądra (BTW nie używasz oficjalnego kernela, tylko tego z http://atrpms.net/), albo samemu przebuduj - ja używałem tego: http://rpm.livna.org/fedora/1/i386/SRPMS.s...lvn.3.1.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doriath Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 Hmm, atsmp? Masz wiecej niz jeden procesor w swoim komputerze? Bo jesli sie nie myle to SMP to wersja dla maszyn wieloprocesorowych wlasnie. Pozdrawiam, Doriath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 Hmm, atsmp? Masz wiecej niz jeden procesor w swoim komputerze? Bo jesli sie nie myle to SMP to wersja dla maszyn wieloprocesorowych wlasnie. Może ma Intela z hyperthreating Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doriath Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 No tak, tez mozliwe (jakos mi nie wpadlo do glowy, ze HT przez jadra SMP jest obslugiwany ). Ale tak czy inaczej IMHO lepiej instalowac jadra oficjalne Pozdrawiam, Doriath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 Hmm... Czy jak wpiszesz w konsliCC="gcc32" sh NVIDIA-Linux-x86-coś_tam to się już dobrze instaluje? (tak tylko zgaduję, bo nie mam pojęcia dlaczego nie chce się skompilować) "CC=gcc32" - bez tego instaluje się już normalnie instaluje - problem był z pierwszymi jądrami Chyba że o czymś nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 15, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 juz wszystko namieszalem nauczylem sie jaderko instalowac nowe i teraz mam tak [krajan@localhost krajan]$ uname -r 2.4.22-1.2188.nptl_48.rhfc1.atsmp to teraz te najnowsze ? Oficjalne jest 2.4.22-1.2188.nptl Z dopiskami typu "48.rhfc1.atsmp" to na własne ryzyko. at - jest z http://ATrpms.net, a smp oznacza, że jest przeznaczone do maszyn wieloprocesorowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krajan Napisano Maj 15, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2004 mam p4 bez HT poprostu myslalem ze to jest najnowsza wersja zaraz zmienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi