Tutanchamon Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 Witam! Od jakiegoś miesiąca albo i więcej jestem posiadaczem Fedory Core 3, ale mam mały problem z niewielką ilością miejsca, bo mam tylko jakieś 600MB z tego względu, że BIOS przestał mi poprawnie wykrywać dysk od czasu instalacji Linuksa, a ponieważ chwilowo boję się jeszcze upgrade'ować BIOS-a to mam kilka pytań: a) Rzadko używam KDE, czy dałoby się je usunąć tak, żeby zostały jakieś najważniejsze biblioteki (tak na wszelki wypadek) Co wybrać jako drugie środowisko (domyślnie korzystam z GNOME'a, ale czasem się trochę muli, bo nie mam jakiegoś wspaniałego kompa): Fluxbox czy IceWM? c) To już trochę tak jako off-topic: jak odinstalować wielojęzykowość OpenOffice, bo to, o ile pamiętam zajmuje aż ok. 600MB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 c) To już trochę tak jako off-topic: jak odinstalować wielojęzykowość OpenOffice, bo to, o ile pamiętam zajmuje aż ok. 600MB. U mnie zajmuje 753MB, ale w FC3 nie rozwiążesz tego problemu. Najlepiej wgraj OO z Rawhide (Fedora development), tam wszystkie pliki językowe są oddzielnie, oszczędzisz z 700MB Powyłączaj w yumie wszystkie repozytoria oprócz development i wgraj potrzebne Ci paczki, tu masz listę najważniejszych: openoffice.org-core openoffice.org-writer openoffice.org-calc openoffice.org-langpack-pl_PL A tu mniej ważne, ale często bardzo przydatne: openoffice.org-draw openoffice.org-xsltfilter openoffice.org-testtools openoffice.org-debuginfo openoffice.org-graphicfilter openoffice.org-impress openoffice.org-pyuno openoffice.org-math openoffice.org-javafilter Wgraj to poleceniem: yum install nazwa_paczki nazwa_paczki_2 nazwa paczki_n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 Czyli samo wgranie z Fedora developement usunie cały OO, czy najpierw muszę go usuwać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 Ja bym raczej początkującej osobie nie proponował paczek z Rawhide'a Pociągnie to za sobą zbyt dużo zeleżności → zewnętrzne repozytoria do FC3 przestaną działać. Tak samo paczka openoffice.org-debuginfo jest niepotrzebna (wszystkie RPM-y *-debuginfo służą do debugowania programów -- zadanie tylko dla deweloperów, a nie dla użytkowników). Radziłbym albo poczekać na FC4, albo zainstalować wersję z http://www.ux.pl/openoffice/ (opisy były na forum). A co do tego BIOSa, to to jest mało prawdopodobne. Instalacja nie ingeruje w zawartość pamięci FLASH BIOSa, więc przyczyny kłopotów szukałbym gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 A co do tego BIOSa, to to jest mało prawdopodobne. Instalacja nie ingeruje w zawartość pamięci FLASH BIOSa, więc przyczyny kłopotów szukałbym gdzie indziej. Źle sformułowałem to zdanie. Chodzi o to, że zanim robiłem partycje pod linuksa sytuacja wyglądała tak: BIOS wykrywał, że mój dysk, który ma 40GB ma 32GB, a jest na nim partycja 38GB. Chciałem, aby było mniej więcej 28GB na dysk z grami, filmami itp (FAT32) i 10GB na FC3. Po zmniejszeniu okazało się, że nie może być więcej niż 32GB. Co począć w tej sprawie? I co z tym OO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Po zmniejszeniu okazało się, że nie może być więcej niż 32GB. Co począć w tej sprawie? Nie wiem czy to najlepszy pomysł, ale ja bym spróbował w BIOSie ustawić parametry dysku ręcznie, zgodnie z tym co napisane na etykietce zamiast zdawać się na funkcję auto. Jak nie zadziała to zawsze możesz wrócić (bez strat) do autorozpoznania przez BIOS. To powinno rozwiązać problem miejsca i co za tym idzie chyba również OO. Z drugiej strony to z tego co piszesz albo masz stary BIOS i upgrade jest jak najbardziej wskazany albo dysk jest walnięty Co do samego OO to również polecam pakiety przygotowywane na (przez?) ux.pl Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Co do tego, że BIOS jest stary to jestem w pełni przekonany, ale nie wiem, jaką mam płytę główną i mam stracha, że coś zepsuje. A przestawianie wykrywania z Auto nie daje wielkich skutków: LBA - 32GB, Large - 30GB I kolejne pytanie: jakie w końcu radzicie środowisko graficzne? FluxBox czy IceWM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Co do płyty, to sprawdz to A co do X'sów, to wedle gustu. Najlepiej to zainstalować oba i potestować nawzajem. Ja od siebie polecam icewm'a + rox-filera (zarządca plików) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Co do płyty, to sprawdz to A co do X'sów, to wedle gustu. Najlepiej to zainstalować oba i potestować nawzajem. Ja od siebie polecam icewm'a + rox-filera (zarządca okien) No niestety, nie znalazłem tam producenta mojej płyty głównej: 08/09/2002-i815E-ITE8870-P6IPATC-00 Spróbuję z IceWM. Instalacja z (_rpma_ → RPM-a) ORT odbywa się tak jak wszystkie inne, a po wylogowaniu już można się zalogować na IceWM czy coś jeszcze trzeba robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Nie wiem, czego Ty tam używasz, ale w takim gdm mi się osobiście nie udało dodać ice'a do listy, więc ja musiałem ustawić go, jako domyślny (switchdesk icewm), a potem normalnie się logować na sesji domyślnej. PS. Te polecenie wydaje się jako user. PS2. Coś mi się wydaje, że ja jeszcze coś w jakiś plikach ustawiałem, ale to musze poszukać. Jeżeli więc te wywody powyższe nie poskutkują, to daj znać. A co do płyty, to szkoda :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Dzięki za pomoc. Co do Ice'a to może zainstaluje go jeszcze dziś, ale chyba zrobie to jutro, no i zajmę się też tym OpenOffice'm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Jeszcze zapomniałem zarzucić bardzo fajny polski opis do ice'a http://icewm.golf-olszewka.pl/ Szczególnie FAQ warto przeczytać (dział pomoc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Jeszcze zapomniałem zarzucić bardzo fajny polski opis do ice'a http://icewm.golf-olszewka.pl/ Szczególnie FAQ warto przeczytać (dział pomoc) Znam tą stronę, chciałem najpierw się coś dowiedzieć o IceWM A gdzie potem ściągnąć tego rox-filera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 A gdzie potem ściągnąć tego rox-filera? http://rox.sourceforge.net/phpwiki/ [edit] A jeszcze warto wspomnieć, że ten rox potrafi współpracować nie tylko z ice'em, ale również z np. fluxboxem, xfce itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Maj 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 (edytowane) Zainstalowałem go i cóż...na screenach wyglądał trochę lepiej... Przy pierwszym uruchomieniu wygląda dość cienko. Będę musiał go trochę dopracować... . Chyba jednak zostanę przy GNOME. Wciąż mam jeszcze pytania: 1. Czy mogę bezpiecznie usunąć całe KDE czy coś powinno zostać? 2. Przy próbie usunięcia OpenOffice system wywala mi błąd: Poniższy pakiet nie został znaleziony w systemie... Nielokalizowany: openoffice.org Wymagany przez: 'openoffice-libs', '1.1.2', '10' Edytowane Maj 16, 2005 przez Tutanchamon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi