Soleth Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Mam pytanie odnośnie Mandrake 10.1 official i neo. Zainstalowalem neo, wszystko pieknie, ladnie, uruchamia sie przy starcie, ale problem jest taki, ze jak wejde do windowsa xp i odpale w niej neo, to potem juz nie moge sie polaczyc w linuxe. Moze ktos wie o co chodzi? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 A nie wystarczy wraz z kompem zrestartować modemu (czy jak to się tam zwie)? Bardzo możliwe, że przyjmuje on jakąś wtępną konfigurację po uruchomieniu systemu... A jak najpierw włączysz Linuksa to potem w Windows internet działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Wg mnie to sytuacja może się mieć następująco - w windowsie używasz oprogramowanie które wczytuje firmware do modemu i dzięki temu później "faza" ta może zostać pominięta w linux-ie .... Mam nadzieję, żę ten trop będzie dobry - ale zaznaczam, że są to tylko moje przypuszczenia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Jak na (_linuxie_ → Linuksie) ORT siedzialem na internecie, a potem włączyłem windowsa i na nim neo, to szstko dzialalo. Ale jak z windowsa przelaczalem sie na (_linuxa_ → Linuksa) ORT, to juz nie. O co chodzi z tym restartem modemu? Chodzi o to, ze jak restartuje komputer, to mam wyciagnac modem z usb i włączyć dopiero jak sie linux załaduje? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 O co chodzi z tym restartem modemu? Chodzi o to, ze jak restartuje komputer, to mam wyciagnac modem z usb i włączyć dopiero jak sie linux załaduje? :?: Domyślam się, że modem nie ma zewnętrznego zasilania, a jedynie USB, więc powinno wystarczyć odłączenie i podłączenie modemu (najlepiej zanim Linux postawi na nogi interfejsy USB). Ewentulanie trzeba będzie zrobić twardy reset (zyli poczekać 3-5s przed ponownym włączeniem). Nie mam neostrady, może sterowniki oferują coś w rodzaju restartu oprogramowania... IMHO nawet (_napewno_ → na pewno) ORT da się ten problem jakoś normalnie rozwiązać, a nie tylko obejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi