gwiazdor_online Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 Chociaż całym sercem jestem użytkownikiem KDE to jednak od niedawna zostałem zmuszony do używania GNOME. Mam tu kilka uciążliwych problemów. Nie odnalazłem szybko niczego w sieci ani na forum. Byłbym wdzięczny za porady w tematach: 1. Modyfikacja wielkości okien i odległości między nimi na pulpicie 2. Przyciski na liście okien występują tylko do tych, które są otwarte na danym pulpicie. Ja chciałbym aby zbierały się ze wszystkich pulpitów. 3. Słoneczko kadu umieszcza się w lewym górnym rogu ekranu. Jak uruchomić taki aplet, jak w KDE, który będzie przechowywał je i inne (np symbol skype'a) - coś jak Tray w windzie? Żeby nie było to czytałem ten artykuł o upiększaniu, ale gDesklets mi się zainstalować nie chce. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 1. Modyfikacja wielkości okien i odległości między nimi na pulpicie Okien na pulpicie? Nie masz na myśli może ikon? Jeśli tak, wejdź w Nautilusa, Edycja > Preferencje > Widoki > Domyślne ustawienia widoku okien. Pojedyncze ikony możesz ustawić tak: P-Klik na ikonie > Zmień rozmiar ikony. 2. Przyciski na liście okien występują tylko do tych, które są otwarte na danym pulpicie. Ja chciałbym aby zbierały się ze wszystkich pulpitów. Takiej opcji chyba nie ma Zawsze możesz ustawić pojedyncze okno, żeby było na wszystkich pulpitach (P-Klik na zminimalizowany pasek > Na wszystkich obszarach roboczych). 3. Słoneczko kadu umieszcza się w lewym górnym rogu ekranu. Jak uruchomić taki aplet, jak w KDE, który będzie przechowywał je i inne (np symbol skype'a) - coś jak Tray w windzie? To jest właśnie tray (tutaj ten aplet nazywa się "Obszar powiadamiania Panelu") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 ad 2. prawym na belce - preferencje - zachowanie - wyświetlanie okien ze wszystkich obszarów roboczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 Ok, dzięki za naświetlenie sprawy. Tylko przydałoby się jeszcze zmienić odległość między ikonami ad 2. prawym na belce - preferencje - zachowanie - wyświetlanie okien ze wszystkich obszarów roboczych której belce? I jeszcze jedno. Mam problemy z panelem. Ładują mi się w sesji dwa na raz, przy czym jeden się załaduje a drugi cały czas wyświetla okienko, ze zostanie zakończony. Tyle, ze jak kliknę OK to okienko wraca i tak bez końca. Czy wiecie, gdzie jest lista wczytywanych programów? Może tam by wystarczyło ten panel jeden usunąć Pozdrawiam! ***edit*** OK już mam tę belkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej_szary Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 której belce? no oczywiście tej z listą okien;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 I jeszcze jedno. Mam problemy z panelem. Ładują mi się w sesji dwa na raz, przy czym jeden się załaduje a drugi cały czas wyświetla okienko, ze zostanie zakończony. Tyle, ze jak kliknę OK to okienko wraca i tak bez końca. Czy wiecie, gdzie jest lista wczytywanych programów? Może tam by wystarczyło ten panel jeden usunąć Masz Gnome 2.8 czy 2.10 ? Bo jak 2.10 to System-->Preferencje-->Sesje W 2.8 już nie paamiętam i nie mogę sprawdzić, ale zapewne jakoś podobnie. Co do słoneczka Kadu to może zmień mu wartość "order", żeby się ładowało do traya, a nie na pulpicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 Oj wielkie dzięki fraDiavolo! W zasadzie to jeszcze nie wiem jaką mam wersje GNOME i nawet nie wiem gdzie ją sprawdzić a i program Sesje też nie poddał się szybko współpracy ale udał się Dzięki także dla: Raven i andrzej_szary. A tak btw fraDiavolo. Moja kochana Wisełka dziś poległa z Ległą no i teraz musicie powalczyc o puchary dla Pasów Postarajcie się, bo ja chce widzieć w pucharach dwa krakowskie kluby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 A tak btw fraDiavolo. Moja kochana Wisełka dziś poległa z Ległą no i teraz musicie powalczyc o puchary dla Pasów Postarajcie się, bo ja chce widzieć w pucharach dwa krakowskie kluby Jesteś kibicem, to sam wiesz, jak to jest teraz z Polonią. Organizacyjnie klub to bagno, piłkarze są słabi ( skład najsłabszy moim zdaniem od lat), a w dodatku paru wyróżniających się grajków nie wystąpi w derbach z powodu kartek. Więc u nas właściwie nikt na poważnie nie zakłada, że w meczu z Legią będzie dobry wynik i punkty. Raczej chodzi o to, żeby uniknąć blamażu (jak Wisła przegrywa 1:5, to co dopiero mówić o Polonii...). No i żeby nie było jakichś grubszych awantur, bo posypią się kłopotliwe kary. My, kibice, chętnie byśmy pomogli Pasom, ale czy piłkarzy na to stać? I czy im w ogóle zależy? Wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi