matman Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 Znalazłem tu 2 sposoby instalacji. Drugi sposób wydaje mi się bardzo zawiły i chyba tylko do punktu piątego udało mi się dojść, ale poległem na ostatnim - szustym (polecenie w tym punkcie chyba trzeba odpowiednio zmodyfikowac aby java dzialala) Pierwszy sposób wydaje się prosty, ale skad wziać odpowiednie pliki (zeby były bez końcówki *.bin) ? SPOSÓB 1 (cytat) 1. Potrzebujemy: - j2sdk-1_5_0-beta-linux-i586.rpm - mozilla-j2re-1.4.2-5.rhfc1.dag.i586.rpm 2. Instalujemy: - rpm -ivh j2sdk-1_5_0-beta-linux-i586.rpm - rpm -ivh mozilla-j2re-1.4.2-5.rhfc1.dag.i586.rpm Szukałem za pomocą google ale nie znalazłem tych plików z *.rpm Skąd mógłbym je skopiować i czy ewentualnie jak juz uda mi sie zrobic punkt 1,2 to java bez dodatkowych konfiguracji bedzie dzialala? Pozdrawiam, matman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 w FAQ gajownika jest instalacjia javy opisana .. wszystko do javy: http://www.blackdown.org/java-linux/java-linux-d2.html pozatym pakiety instaluj -Uvh gajownik mi pare razy zwrócił uwagę więc teraz tak instaluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 pozatym pakiety instaluj -Uvh gajownik mi pare razy zwrócił uwagę więc teraz tak instaluje A niby dlaczego? "u" służy do upgrade'u pakietów, a "i" do ich instalacji. Jak kolega wcześniej nie instalował javy, to może spokojnie użyć rpm -i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 pozatym pakiety instaluj -Uvh gajownik mi pare razy zwrócił uwagę więc teraz tak instaluje A niby dlaczego? "u" służy do upgrade'u pakietów, a "i" do ich instalacji. Jak kolega wcześniej nie instalował javy, to może spokojnie użyć rpm -i Ale gdyby zapomniał sobie, że już wgrał javę, lub nie byłby świadomy, że ma już zainstalowaną (bo inny user wgrał), to używając "-U" byłby spokojny, że nie będzie miał zainstalowane 10 razy. Ja używam opsji -i bardzo sporadycznie, klasycznym przykładem jest nowe jądro. /edit/ Wklejony tu opisy są badziewne, używajcie tego z FAQ gajownika /edit2/ Do kumpla poniżej: ale sekunda nie ta:) Jak kliknąłem wyślij i pokazał mi się wątek, to razem w Twoim postem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 nie "u" a "U" ja tak wszystkie pakiety instaluje niezależnie czy nowe, stare czy jakiekolwiek inne podobno opcje "i" zaleca sie tylko dla kerneli edit: ta sama minuta co PAT edit2: moderator ma zawsze LocalTime -kilka_sekund także to jest jawne cheaterstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 nie "u" a "U" ja tak wszystkie pakiety instaluje niezależnie czy nowe, stare czy jakiekolwiek inne tak jasne, ma być duże "u"... i zgoda, że upgrade jest praktyczniejszy niż install ale w tym wypadku, jak rozumiem, kolega matman nie miał javy... więc rpm -i jest jak najbardziej na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matman Napisano Maj 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 Dzieki za pomoc, ale udalo mi sie jednak zainstalowac wszystko wg instrukcji z www.java.com Przy okazji dowiedzialem sie co to jest -ivh i -Uvh :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 Dzieki za pomoc, ale udalo mi sie jednak zainstalowac wszystko wg instrukcji z www.java.com Przy okazji dowiedzialem sie co to jest -ivh i -Uvh :-) Na razie dowiedziałeś się, co to jest rpm -U oraz rpm -i Dalsza część (czyli vh) to wyższa szkoła jazdy ale jakby co to rpm --help wszystko ci wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2005 Nie zapominajmy, że mamy jeszcze spóściznę po marcYrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 To jak już jest tak o wszystkim i Javie w tym wątku, to i ja się dopiszę. Czy Java dla Linuksa (FC3) jest tak skopana jak ta dla Windowsa? Ponieważ bardzo prawdopodobne że będę musiał niedługo zainstalować (do pracy z Firefoksem) :shock: i chciałbym żeby jak najmniej bolało.. Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 Czy Java dla Linuksa (FC3) jest tak skopana jak ta dla Windowsa? Co masz na myśli, pisząc "skopana"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 Mam na myśli brak porządnej kontroli nad tym programem. Chyba że ja o czymś nie wiem? Czy można np. ograniczyć używanie jej przez programy tak np. żeby tylko Firefox mógł ją odpalać, zabronić zapisywania plików na dysku poza katalogiem temp, który byłby czyszczony przy zamkniu programu? A i jeszcze: czy plugin Javy i program wyłączają się po zamknięciu strony w Firefoksie? Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 Ja chciałbym zapytac sie o taka rzecz; dlaczego java jest przez firefoxa sciagana i instalowana automatycznie a gdy prøbuje zrobic to samo pod linuxem to mam odpowiedz; failed, manual instalation. Dlaczego firefox na zadnym (_linuxie_ → Linuksie) ORT nie chce automatycznie sciagnac javy tak jak pod windows Obecnie uzywam YOPER-a i tu zarøwno flash jak i java sa od razu w systemie, nie trzeba ich instalowac Yoper jest wyra»nie 'lzejszy' od fedory szybciej sie uruchamia i net tez chodzi troche szybciej zapewne z przyczyny mniejszej ilosci uruchomionych usług czy procesøw systemowych Pozdro dla uzytkownikøw fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 dlaczego java jest przez firefoxa sciagana i instalowana automatycznie a gdy prøbuje zrobic to samo pod linuxem to mam odpowiedz; failed, manual instalation. Pewnie nie uruchamiasz przeglądarki z prawami superużytkownika i nie może zapisać pluginów w katalogu z FF. Obecnie uzywam YOPER-a i tu zarøwno flash jak i java sa od razu w systemie, nie trzeba ich instalowac W Fedorze NIGDY tak nie będzie (i dobrze ). The goal of The Fedora Project is to work with the Linux community to build a complete, general purpose operating system exclusively from open source software. Z systemem nie będą rozprowadzane paczki z zamkniętymi, niewolnymi programami. Jak komuś są potrzebane, to zawsze może je zainstlować jednym poleceniem. Z tym szybszym chodzeniem neta, to nie chce mi się w ogóle wierzyć. Liczba procesów nie ma nic do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 Z systemem nie będą rozprowadzane paczki z zamkniętymi, niewolnymi programami. Jak komuś są potrzebane, to zawsze może je zainstlować jednym poleceniem. No dobra ale OpenSourcowe implementacje javy, nie od Suna, to by mogli dać od razu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi