ysio Posted May 26, 2005 Report Share Posted May 26, 2005 Jeśli już poprawiałeś ustawienia mplayera (gmplayera) i nie wyszło Ci oto recepta: 1. przenies całą konfigurację mplayera mv ~/.mplayer ~/.mplayer.bak 2. uruchom mplayer (mplayer zwróci oczywście jakieś błędy nie przejmuj się TAK MA BYĆ) mplayer 3. teraz stwórz własny poprawnie działający config echo -e "vo=xv\nao=alsa\nsubcp=iso-8859-1\nslang=pl\nalang=pl" > ~/.mplayer/config 4. teraz jako root (su -) rm -rf /usr/share/mplayer/font ln -s /usr/share/mplayer/font-arial-cp1250/font-arial-28-cp1250 /usr/share/mplayer/font 5. Pozostala jeszcze instalacja czcionki. Ściągnij skrypt instalacyjny, który przygotowałem + polska czcionka (ten pakiet tak jest nazwany przez autora, ja nim nie jestem), ze strony. W środku znajduje się czcionka subfont.ttf. Skopiuj ją do katalogu /usr/share/mplayer/ Uwaga Nowy link to http://aed_221.webpark.pl/menu/download.html Zrobione moje pakiety (pobrane apt): mplayer-skins-1.7-1.0.rf mplayer-docs-1.0-0.16.pre7.1.fc3.rf mplayer-1.0-0.16.pre7.1.fc3.rf mplayer-fonts-1.1-3.0.rf kernel-module-nvidia-2.6.11-1.14_FC3-1.0.7174-0.lvn.1.3 kernel-2.6.11-1.14_FC3 xorg-x11-6.8.2-1.FC3.13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
patpi Posted May 26, 2005 Report Share Posted May 26, 2005 Jeśli już poprawiałeś ustawienia mplayera (gmplayera) i nie wyszło... OT: Jest jeszcze KMplayer, moze komus sie przyda pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebOOl Posted May 26, 2005 Report Share Posted May 26, 2005 (edited) Mi pomógł następujący opis → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...t=0entry14768 Edited November 9, 2005 by _PaT Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszekduzy Posted November 9, 2005 Report Share Posted November 9, 2005 podany przes Sebola link niestety jest nieaktywny ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest _PaT Posted November 9, 2005 Report Share Posted November 9, 2005 podany przes Sebola link niestety jest nieaktywny ...... Po pierwsze SebOOla Po drugie już jest aktywny, dzięki za spostrzeżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joga.Bonito Posted March 7, 2007 Report Share Posted March 7, 2007 Witam, a ja przez przypadek "odkryłem" ciekawy trik. Aby mieć polskie znaki nie trzeba nic dodatkowo robić Wystarczy, że: 1) mplayer --> preferences --> subtitles & osd: ustawić encoding na Slavic/Central European Windows (CP1250) oraz 2) mplayer --> preferences --> Font: zostawić Font na Sans oraz Encoding na Unicode - czyli bez zmian. I to tyle, mi w ten oto sposób wszystko działa, nie ma krzczków Banalnie proste, a tu koledzy męczą się, coś tam kopiują... i po co? Do celu należy dochodzić jak najkrótszą drogą Pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adios Posted March 7, 2007 Report Share Posted March 7, 2007 Dokładnie tak jak kolega wyżej. Polecam ten sposób zawsze i wszędzie, np. tu: http://cieciewnecie.pl/forum.php?req=thread&postid=77241 Wszyscy jak widać zadowoleni =) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dalrid Posted March 9, 2007 Report Share Posted March 9, 2007 Potwierdzam POMOGLO !!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sand-fly Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 Ja też potwierdzam, że ten sposób działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts