rolando Napisano Czerwiec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 LUDZIE POMOCY!!!! Mam wielki problem... Nie wiem jak zmienić prawa dostępu do katalogu konkretnie jest to /mnt/c? Jest tak, że root może robić tu wszystko uprawnienia rwx inni mają r-x a chcę żeby też było rwx :-( i nie wiem jak tego dokonać...chmod nie daje rady. potrzebne mi to do zapisu na partycji windows - ntfs pod captive. Pomocy!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 Mogę być nie nabierząco, ale z tego co wiem zapis na ntfs wymaga uruchomienia obsługi zapisu na ntfs w jądrze (oznacza to że trzeba jajo przekompilować) oraz JEST BAARDZO RYZYKOWNE ponieważ takie praktyki często kończą się rozsypką systemu plików ntfs. Jak już tu ludzie ratują się Fat32 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando Napisano Czerwiec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 Hi hi hi jesteś nie na bierząco wystarczy coś takiego co zwie się CAPTIVE i zapis jest możliwy na partycji ntfs. nie trzeba jajka wcale kompilować wystarczy odpowiednia paczka z modułem ntfs ale wtedy masz tylko odczyt i zapi ale bez zmiany wielkości pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 Gdzieś czytałem o tym ale czytałem również że system plików sypie się jak puzle (nie próbowałem więc się nie wypowiadam.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 Nie wiem jaki ten moduł ma parametry, ale zainteresuj się opcjami gid, fmask i dmask (ewentualnie umask). Opis był w wątku o montowaniu partycji vfat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando Napisano Czerwiec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 CAPTIVE tu możecie poczytać więcej jak na razie spisuje się bardzo dobrze (odpukać) ale denerwuje mnie że tylko z poziomu root`a mogę zapisywać :-( a nie mogę nie umię zmienić praw dostępu :-( gajownik montuje się go tak mount -t captive-ntfs .....ścieżki więc sądzę że chyba standartowe opcje mogą być urzyte takie jak przy vfat lub ntfs kernela??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 wystarczy coś takiego co zwie się CAPTIVE Trzeba też zauważyć, że TO coś, co się tak nazywa nie jest wolne. Jak również to, że TO korzysta z binarnych sterów wyciętych prosto z Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 CYTAT (rolando @ 7.06.2005 - 21:23) wystarczy coś takiego co zwie się CAPTIVE Trzeba też zauważyć, że TO coś, co się tak nazywa nie jest wolne. Jak również to, że TO korzysta z binarnych sterów wyciętych prosto z Windows. rowniez trzeba zauwazyc ze jak narazie jest to jedyne rozsadne rozwiazanie zapisu na NTFS'a sam odczyt NTFS'a jest calkowicie wolny, ludzie z projektu Linux-NTFS sami stworzyli wlasna specyfikacje dla NTFS'a, niestety nie istnieje jeden system plikow NTFS, w Windows XP i 2000 wystepuja inne odmiany (w tlumaczeniu Microsoft - wersje) tego systemu plikow, dlatego implementacja zapisu jest tak trudna mysle ze skorzystanie ze sterownika wzietego bezposrednio z windy bylo jedyna sensowna rzecza, bo o ile odczyt z NTFS'a korzytajac z linux-ntfs nie odbiega od captive i Ci ktorzy chca tylko z tego korzystac moga spokojnie uzywac wolnego oprogramowania, natomiast jezeli ktos chce korzystac z zapisu to w linux-ntfs'ie jest BARDZO GROZNY (najczesciej konczy sie zniszczeniem danych na dysku), natomiast mozliwosc w jadrach rodziny 2.6 edycji plikow w NTFS'ie sprowadza sie do wprowadzania modyfikacji ale tylko takich ktore nie zwieksza rozmiaru pliku (co jest dla wiekszosci bezuzyteczne) rolando korzystasz z sterownika z Windows XP SP2? jezeli tak to opisz w jaki sposob zainstalowales captive na fedorce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando Napisano Czerwiec 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 perl dobrze to ująłeś jeżeli ktoś chce korzystać z "wolnego" oprogramowania pozostaje mu tylko odczyt bo zapis jest poprostu bezużyteczny :-( jeśli chcemy mieć zapis to nie obejdzie się bez dodatkowych narzędzi. jeśli chodzi o instalację to ściągnąłem źródła captive rozpakuj i odpal skrypt "install" później musisz montujesz partycję win i musisz uruchomić captive-install-acquire i wskazać partycję windows znajdzie sobie odpowiednie pliki potrzebne do poprawnej pracy może nie zrobiłem tego tak jak należy ale sprawdza się w działaniu a oto chyba chodzi :-) wersja z której korzystam "captive-static-1.1.5" w archiwum są skrypty instalacyjne. apropo "wolnego" oprogramowania mp3 też nie słuchacie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Czerwiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 Nie wiem jaki ten moduł ma parametry, ale zainteresuj się opcjami gid, fmask i dmask (ewentualnie umask). Opis był w wątku o montowaniu partycji vfat. Kiedyś już o tym pisałem...nie trzeba przypadkem dadać odpowiedniego prawa dostępu do /dev/ha... ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 apropo "wolnego" oprogramowania mp3 też nie słuchacie??? Nie wiem do czego pijesz. Programy do obsługi mp3 są wolne (większośc z nich jest na GPL albo na LGPL). Z mp3 związane sa patenty, które, o ile mi wiadomo w Polsce jeszcze nie obowiązują. Dystrybucja tych programów wraz z Fedorą jest niemożliwa, bo ta dystrybucja robiona jest w USA. Jeśli chodzi o mnie, to wszystkie piosenki konwertuję do ogg. Kiedyś już o tym pisałem...nie trzeba przypadkem dadać odpowiedniego prawa dostępu do /dev/ha... ??? Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 Co do Captive... Kożystałem z niego dość długo, chociaż nieczęsto. Systemu plików nie zniszczył, ale i tak nie można na nim polegać i trzeba patrzeć "mu na ręce". Przykład? Kopiowanie dużych katalogów z wieloma podkatalogami. Nie wiem jak, ale jakimś cudem całości nie zapisał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Czerwiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2005 (edytowane) Kiedyś już o tym pisałem...nie trzeba przypadkem dadać odpowiedniego prawa dostępu do /dev/ha... ??? Nie. Więc czy WEBMIN nie popełnił błędu wpisując mi do fstab taką linię podczas montowania nowego dysku? LABEL=/sata /media/sata ext3 user,suid,dev,exec 0 0 i przy okazji...gdzie ustala sie paramertr LABEL? §4 punkt 6 Edytowane Czerwiec 10, 2005 przez Raven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Czerwiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 jeśli chodzi o instalację to ściągnąłem źródła captive rozpakuj i odpal skrypt "install" później musisz montujesz partycję win i musisz uruchomić captive-install-acquire i wskazać partycję windows znajdzie sobie odpowiednie pliki potrzebne do poprawnej pracy może nie zrobiłem tego tak jak należy ale sprawdza się w działaniu a oto chyba chodzi :-) wersja z której korzystam "captive-static-1.1.5" w archiwum są skrypty instalacyjne. ja przy swojej probie wykorzystania captive 1.1.5 tez uruchomilem captive-install-acquire tylko ze niestety nie znalazl mi sterownika ntfs do dysku (mialem na dysku c Win XP Pro SP2, a z tego co wiem skrypt dzialal tylko z SP1), ja rozwiazalem to w ten sposob ze podmienilem pliki z Knoppixa, ale zastanawialem sie czy moze poprawili ostatnio skrypt instalacyjny albo myslalem ze uzyles fakiego wyrafinowanego sposobu instalacji ze Ci poszlo, u mnie katalogi captive sa dostepne rowniez dla zwyklych uzytkownikow, oprocz tego nie montuje ich recznie bo montuja sie automatycznie przy starcie systemu, wpisow w fstab nie mam dla captive, tam mam tylko wpisy dla linux-ntfs'a: /dev/hdb5 /mnt/win_g ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/win_d ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda1 /mnt/win_c ntfs ro,umask=0222 0 0 dobry opis instalacji captive: http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=30217 do montowania partycji captive uzywasz polecenia mount.captive, opis tutaj: http://www.jankratochvil.net/project/capti...aptive.pod.html a tutaj odnosniki do opisu reszty komend captive: http://www.jankratochvil.net/project/captive/#seealso pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 Więc czy WEBMIN nie popełnił błędu wpisując mi do fstab taką linię podczas montowania nowego dysku? LABEL=/sata /media/sata ext3 user,suid,dev,exec 0 0 Jakoś nie mam przekonania do takich narzędzi. Lepiej ręcznie to robić. To jest dysk wymienny? Bo jeśli nie, to lepiej takie rzeczy montować w /mnt. Ze względów bezpieczeństwa lepiej nie dawać opcji dev, exec i suid (musi być na fs z programami, ale na systemie plików ze zwykłymi danymi można to wyłączyć). Jesli chcesz, by zwykli użytkownicy mieli prawa zapisu, to użyj parametru umask, gid oraz uid (man -a mount). W przypadku partycji vfat wygodniej jest korzystać z dmask i fmask zamiast umask. i przy okazji...gdzie ustala sie paramertr LABEL? Podczas zakładania systemu plików albo narzędziem do modyfikowania danego fs (np tune2fs). Jeśli chcesz wiedziec dokładnie jaki plik urządzenia odpowiada danej etykiecie/UUIDowi, to skorzystaj z programu findfs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi