Skocz do zawartości

Nautilus - Odświeżanie Miniaturek Przy Plikach

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdzie nie potrafię znaleźć rozwiązania takiego na pozór prostego zagdanienia - pewnie jak zwykle kwestia zadania właściwego pytania do googli, ale nie wpadłem na to właściwe :(

Ale do rzeczy: podłączam aparat cyfrowy do USB, pokazuje mi się ikonka napędu na pulpicie. Ponieważ korzystam z GNOME, to po dwukliku na w/w ikonce otwiera mi się domyślnie Nautilus (2.8.1). Pokazują mi się nazwy plików a obok nich ikonki-miniatury zdjęć (thumbnails).

Problem polega na tym, że Nautilus (GNOME?) gdzieś sobie taka miniaturkę zapamiętuje i co gorsza zapamiętuje również urządzenie i nazwę pliku i jakoś ze sobą wiąże.

No a ja w aparacie pod nazwą pliku img00001.jpg miałem za 1. razem pieska, potem kotka, a teraz mam żabę ;) A Nautilus już zawsze pokazuje mi miniaturkę pieska. Jak kliknę na tym "piesku", to plik otwiera mi się już poprawny (czyli w przykładzie "kotek", "żaba"), ale na miniaturze jest zawsze "piesek", czyli to co Nautilus "zobaczył" najpierw.

Kto wie gdzie są trzymane tego rodzaju powiązania? Jak spowodować, żeby po podłączeniu aparatu z nowymi zdjęciami Nautilus odświeżył mi zawartość miniatur?

Może jest jakaś opcja w gconf-editor, ale wydaje mi się, że przeszukałem już wszystko co mogłoby mieć związek z Nautilusem (gałąź /apps/nautilus).

Pozdr,

W.

P.S. Wiem że są inne przeglądarki do zdjęć, ale ciekawi mnie rozwiązanie problemu a nie jego obejście ;)

[Edit] Sorki za zaśmiecanie forum, ale jak (prawie) zwykle w chwilę po napisaniu na forum udało mi się wymyślić to "właściwe" pytanie do googli.

Dla ciekawych - odpowiedź jest prosta: wyczyścić zawartość $HOME/.thumbnails i podkatalogów.