BuLi Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Witam.W sprawach linuxowych musze przyznac - jestem laikiem, wiec prosze bardziej zaawansowanych userów o pomoc .Mam problem ze swoja karta muzyczna ( model widac w temacie ). Nie "wydaje z siebie zadnych dzwieków" odpaliłem alsamixer dałem na masterze Max i dalej nic...Czy ktos mógłby mi pomoc ?? Pozdrawiam EDIT: Dodałem zrzut ekranu z gnome-volume-control http://protectorbiala.com/zrzut.bmp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 A system-config-soundcard wykrywa kartę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bulasek Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 amixer: Unknown playback setup 'on'.. Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined cswitch Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 23 [74%] [on] Capture [off] Front Right: Playback 23 [74%] [on] Capture [off] Playing WAVE '/usr/share/system-config-soundcard/sound-sample.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo Wykrywa ale dzwięk nie jest słyszalny ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Skoro wykrywa karte, to się teraz pobaw alsamix'erem. Sprawdz PCM i czy przypadkiem nie jest wyciszone (MUTE). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bulasek Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 PCM jest na Max, Master na Max... co tu jeszce mozna zmienic to ja nie wiem ;/ EDIT: jeszce jeden zrzut EDIT 2: [buli@buli ~]$ xmms Message: artsxmms_open(): Unable to initialize aRts: can't connect to aRts soundserver warning: leaving MCOP Dispatcher and still 146 types alive. Message: artsxmms_open(): Unable to initialize aRts: can't connect to aRts soundserver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 A czy na dole jednego z tych słupków nie ma dwóch dużych liter MM ? Jeżeli tak, to jest wyciszony -> zaznaczasz go kursorem i dajem M na klawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bulasek Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 A czy na dole jednego z tych słupków nie ma dwóch dużych liter MM ? Jeżeli tak, to jest wyciszony -> zaznaczasz go kursorem i dajem M na klawie. Nie nie ma nigdzie MM ;/ EDIT - zminiłem ustawienia w xmms-ie <poprzedni zrzut jest nieaktualny> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 EDIT - zminiłem ustawienia w xmms-ie Tfu, a plugin do mp3 masz zainstalowany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bulasek Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 tak...Equalizer normalnie chodzi...nie wyskakuje zaden bład.Nawet podczas właczania GNOME zawsze był jakiś "dzwiek powitalny" teraz go nie ma.Na windzie wsio chodzi, wiec nie ma mozliwosci ze wpiąłem w zła "dziurke" w karcie Poczas 1 istalacji ( jakis czas temu ) dzwiek chodził bez problemu, niestety teraz są jakieś problemy EDIT: podczas odpalania płyt audio wyskakuje mi błąd w odtwarzaczu cd: Błąd napędu EDIT 2: problem rozwiązany. dałem alsamixer mute na 2 ostatnie kanały -- pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi