enter1 Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 Witam Od jakiegoś czasu przy starcie KDE wyskakuje mi okienko alarmowe o następującej treści: Nie znaleziono rozszerzenia Composite Efekty cieniowania i przezroczystości wymagają XOrg nowszego niż 6.8 Mam FC4 domyślam się, że chodzi o plik konfiguracyjny środowiska ale reszta to dla mnie zagadka. Jak myślicie jaka może być przyczyna tego błędu, co zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 Najwidoczniej masz w pliku xorg.conf włączoną opcję composite: Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Jak nie chcesz to sobie zahaszuj, domyślnie jest wyłączone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 włączyłeś obsługę przezroczystości, ale czy masz xorg > 6.8 ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Czerwiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 włączyłeś obsługę przezroczystości, ale czy masz xorg > 6.8 ??? Witam Mam zainstalowane XOrg w wersji 6.8.2-37 Jest może coś nowszego? Czegoś takiego jak: Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection w XOrg.conf nie mam, gdy próbowałem dodać te wpisy KDE nie chciało mi wystartować.. KDE jest w wersji 3.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 Jakaś aplikacja puszczana przy starcie KDE korzysta z tego bajeru najwidoczniej. Spróbuj w xorg.conf, na samym końcu dać wpis: Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection i zrób reboot. Co ostatnio instalowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 sprawdź to: prawy przycisk myszy na pasku okna ---> konfiguracja zachowania okien ---> przezroczystość -----> użyj przezroczytsości/cieni jak jest odhaczone, to wyłącz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Czerwiec 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 sprawdź to: prawy przycisk myszy na pasku okna ---> konfiguracja zachowania okien ---> przezroczystość -----> użyj przezroczytsości/cieni jak jest odhaczone, to wyłącz Tak to było to. Swoją drogą ciekawe jak doszło do tego buga, nie przypominam sobie abym kiedykolwiek zmieniał te ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi