Skocz do zawartości

Sterowniki Ati Problem

krzyskrzys

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy zrobie po instalacji fglrxconfig wszystko bierze w leb i wracam do czegos takiego jak pisalem wczesniej tzn monitor przechodzi w czas oczekiwania i koniec zabawy. Podczas konfiguracji wszystko jest wpisane dobrze, gdy pyta o zewnetrzny modul AGP GART daje "n".

Takze chcialem sie dowiedziec czy mam wkoncu kozystac z fglrxconfig po instalcji sterow z livny czy nie? A jesli tak to co jest nie tak ze potem system nie startuje? Mam Radeona 9800Pro jesli ma to jakies znaczenie.

Witam.

Po pierwsze primo na pewno w niczym to nie zaszkodzi gdy wykonasz fglrxconfig, po drugie primo :D nie czytasz odpowiedzi, przecież napisałm Ci już, że:

w pliku konfiguracyjnym xorg.conf pod koniec jest sekcja "Device". W niej na końcu jest wpisany identyfikator szyny BusID np. u mnie było: "PCI:2:0:1". Otrzymywałem komunikat, że nie ma przygotowanego ekranu dla tego urządzenia. Zmianiłem identyfikator na BusID "PCI:2:0:0" i problem, się rozwiązał.

# === Misc Options ===

Option "UseFastTLS" "0"

Option "BlockSignalsOnLock" "on"

Option "UseInternalAGPGART" "no"

Option "ForceGenericCPU" "no"

BusID "PCI:2:0:0" # vendor=1002, device=4e48 <---------

Screen 0

Najpierw podstawowa zasada zanim zaczniesz coś zmieniać zrób sobie kopie bezpieczeństwa pliku xorg.conf Najlepiej zaloguj się z konta admina, odpal mc i wyedytuj to ustawienie, gdyby Ci się jednak system zawiesił na twardo po przeładowaniu, wtedy będziesz mógł uruchomić kompa poprzez linux rescue i szybko odzyskać ustawienia z kopii którą zrobiłeś. rolleyes.gif Też mam 9800pro.

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

# === Misc Options ===
   Option "UseFastTLS"                 "2"
   Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
   Option "UseInternalAGPGART"         "yes"
   Option "ForceGenericCPU"            "no"
   Option "KernelModuleParm"           "agplock=0" # AGP locked user pages: disabled
   BusID "PCI:2:0:0"    # vendor=1002, device=4e48
   Screen 0
EndSection

tak mam teraz i w Xorg.0.log pisze:

(II) Primary Device is: PCI 01:00:0
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:0) found
(WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:1:0:1) found
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

wczesniej mialem 1:0:0 dlatego tego nie zmienialem a teraz gdy zmienilem na 2:0:0 pojawia mi sie to co napisalem :(

# === Misc Options ===
   Option "UseFastTLS"                 "2"
   Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
   Option "UseInternalAGPGART"         "yes"
   Option "ForceGenericCPU"            "no"
   Option "KernelModuleParm"           "agplock=0" # AGP locked user pages: disabled
   BusID "PCI:2:0:0"    # vendor=1002, device=4e48   <--------
   Screen 0
EndSection

Witam

Jam mam karte radeona 9800 pro z dual head (z podwójnym wyjściem monitorowym) i u mnie ten parametr nie ma znaczenia. Natomiast Ty spróbuj ustawić:

BusID "PCI:1:0:0" lub BusID "PCI:1:0:1".

przy 1:0:1 i 2:0:0 pisze ze nie znalazl ekranu czy cos takieg. Jak zostawie standardowe 1:0:0 to wlaczy sie tylko jesli najpierw uruchomie go w tekstowym, zaloguje sie jako root a potem wpisze startx. Co dziwne podczas gdy dla root-a to dziala to jesli juz zaloguje sie w tekstowym jako normalny uzytkownik to po wpisaniu startx ekran przechodzi w tryb oczekiwania i jest to co zwykle...