Skocz do zawartości

Red Hat Network Alert Notification Tool 2.1.17

Stef

Rekomendowane odpowiedzi

W FC3 używałem tego jako powiadamiacza o nowych pakietach i się spisywał dobrze. Często nawet informował o pakietach których nie udawało mi się Yumem ściagnąć jeszcze przez godzine albo dwie. Natomiast teraz zachowuje sie jakoś dziwnie :unsure: , mianowicie ikonka mówi że jest wszystko aktualne, ale jak odpalić up2date to znajduje paczki.. więc skasowałem ustawienia (.rhn-applet.conf i .rhn-applet.cache) przeklikałem przez kreatora (czytając uważnie czy aby nie trzeba się zarejetrować, no więc z tego co tam piszą wynika że nie trzeba aby ikonka się zminiła..) i sytuacja dalej ma miejsce. Nie jest to też kwestia repozytoriów, ponieważ tak jak wyzej napisałem poprzednio wykrył, a i teraz na updates-relesed jest jakiś pakiet.. <_<

Czy ktoś jeszcze tak ma? Czy może mój komputer mnie nie lubi? :lammer:

Stef

Znajomy miał bardzo podobny problem, choć nie do końca. Ikonka stwierdzała, że jest ok, tymczasem były dostępne paczki (już zainstalowane w systemie). Problem rozwiązało zignorowanie owych paczek, na ich miejsce nie pojawiły się nowe też błędne, wszystko jest ok...

@sorror: No tak ale ja nie mam czego ignorować jak twierdzi ten program.

@SebOOl: Up2date owszem, nie szło go uzywać. Jak jest teraz nie wiem.. Natomiast ja używam tej ikony tylko w charakterze przypomnienia / informacji o dosteoności pakietów, z czym do tej pory nie miałem problemów. A do samych aktualizacji (_yum'a_ → yuma) ORT - który się mocno poprawił IMO.

Zobaczymy jak się pojawi więcej paczek..

Ale działa w ogóle wam poprawnie wykrywanie uaktualnień przez tą ikonę (nie przez up2date bo ten przynajmniej mi działa)? Bo jesli tak, to muszę chyba szukać problemu u siebie..

Stef

Edit: przed chwilą przypomniałem sobie że Yumex miał kiedyś taką ikonkę. No to zainstalowałem ale ikony nigdzie znaleźć nie mogę (ale przynajmniej wygląda że już działa znośnie, tryb graficzny czasem jednak się przydaje :P). BTW nazywa się to yumex-applet ale google twierdzi że tego nie ma :blink:

No więc niecierpliwie czekam na dalsze pomysły..

Edytowane przez Stef

Zdaje że kolega zorientował się że linki download dla FC3 na stronie domowej projektu nie działają ;), jeżeli jest to opcją dla yumexa to ja o tym nic nie wiem - jakos tego nigdzie tego w opcjach nie widzę...

Ale jakbyś znalazł działający applet Gyuma to daj znać..

Stef

Zdaje że kolega zorientował się że linki download dla FC3 na stronie domowej projektu nie działają ;)

Stef

Masz rację, zorientował się :)

Na forum strony domowej projektu, już się ktoś pytał kiedy będzie ten aplet pod FC4, ale rano nie było jeszcze odpowiedzi. Wiesz... rano nawet coś znalazłem, ale sprawdzić, czy działa to pod FC4 jest teraz dla mnie niemożliwe, bo płyta głowna poszła z dymem :D i muszę poczekać, a na tym któym właśnie pracuję jest Win XP i tak już niestety zostanie...

Możesz sprawdzić te z FC3 lub spróbować skompilować z tara? Też kożystam z tego appletu i pewnie znowu będę miał znowu fedorkę prędzej czy później...

http://fedoranews.org/tchung/gyum/2.0/gyum-applet/

Jednak google - pięć sekund szukania, pierwszy link.

Zobacz może w tym miejscu ;)

A to dobre :D przednie powiem nawet? Jesli się Tobie udało stąd ściągnąć to się podziel, a na przyszłość patrz dokąd prowadzą linki ;)

Ja od tego mam powiadomienia e-mailem na fedora-annouce-list

No tak ale o wszystkich paczkach.. a ja się staram mieć jak najmniej. Chociaż to może być pomysł założyć dobry filtr poczty.. hmm.. jak się poddam z robieniem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT z tar'a to spróbuję :) w ten sposób.

@Wojtekjs: Zobaczę po weekendzie się z tym powalczy jeżeli się do tego czasu sie nic nie urodzi..

Pozdrawiam

Stef

Edit[po weekendzie]: No to tak, obecna sytuacja: yumex'a dodali do extras :) ale appleta nie :(, linki na stronie domowej w dalszym ciągu prowadzą do nikąd..

Wiesz... rano nawet coś znalazłem, ale sprawdzić, czy działa to pod FC4 jest teraz dla mnie niemożliwe, bo płyta głowna poszła z dymem biggrin.gif i muszę poczekać, a na tym któym właśnie pracuję jest Win XP i tak już niestety zostanie...

Możesz sprawdzić te z FC3 lub spróbować skompilować z tara? Też kożystam z tego appletu i pewnie znowu będę miał znowu fedorkę prędzej czy później...

http://fedoranews.org/tchung/gyum/2.0/gyum-applet/

Sprawdziłem, nawet spoko nie trzeba robić nowego (_rpm'a_ → RPM-a) ORT ten z FC3 działa w czwórce.. tyle że niestety up2date nie działa a ta paczuszka dodaje raptem dwa skróty do appletu i tyle - czyli stoimy w miejscu..

Potrzebuję albo programu który zastąpi Red Hat Network Alert Notification Tool albo czegos co zmusi ten program do działania..

Edit[we środę (29.06) bladym świtem <_< ] Qurde wybaczcie (jeszcze troche zaspany jestem) ale co z tym programem się dzieje? Jak mozna tak ważną rzecz w taki sposób traktować? Najpierw stan był ok, ale odpaliłem (_yum'a_ → yuma) ORT żeby go sprawdzić no i co? 96 MB do aktualizacji :huh: , ale nie to jest najlepsze, najlepsze że jak mi yum poaktualizował paczuszki -_- to ten mnie rzucił ostrzeżeniem

Error: ProtocolError from xmlrpc.rhn.redhat.com / APPLET: 500 Internal Server Error

i jeszcze wyrzuca krytyczną informację też w tym stylu.. Boli mnie ten applecik jak nie wiem co, jest jakaś szansa że pojawi się rozwiązanie?

Edit: to mi się wypracowanie zrobiło.. ale znalazłem opis na bugzilli jakby kogoś interesowało - Bug 160873 więc mam nadzieję że w końcu będzie po kłopocie :).

Pojawił się też wreszcie rpm dla FC4 yumex-applet, ale sytuacja jest dokładnie jak z Gyumem..

Instalacja rhn-applet z Rawhide niewiele zmieniła..

Edit: Już prawie zapomniałem że istnieje taki pakiet :(, zresztą osoby zajmujące się bezpieczeństwem naszej dystrybucji chyba też..

Edytowane przez Stef