XVito Napisano Czerwiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2005 Dzień dobry wszystkim. Sprawa wygląda następująco: Mam od kilku miesięcy Fedore 3 i jak 100% początkujących użytkowników (_linuxa_ → Linuksa) ORT ucze sie na błędach. Doszedłem do wniosku, że dobrym pomysłem byłoby gdyby mój /home/ był oddzielną partycją. Przy kolejnej instalce FC3 wywalam wszystkie partycje, co by urzędowo było (diskdruid'em). Mój dysk przed stworzeniem partycji dla linucha wygląda tak: PODSTAWOWA[fat32],ROZSZEŻONA -> ROZSZERZONA[ LOGICZNA(1)-fat32, LOGICZNA(2)-fat32, LOGICZNA(3)-fat32 ] I tworze teraz dla linucha. za tą rozszeżoną -> rozszerzoną pojawiają sie dwie podstawowe partycje. Jedna /-ext3, druga SWAP. Jeszcze wszystko gra, nic sie nie wyburacza. W momęcie -> momencie kiedy chce dać jeszcze jedną (podstawową) , czyli tą /home-ext3, to wywala błąd i nie ma możliwości stwożenia -> stworzenia tej partycji. CO TO TAKIEGO? Czy jest jakiś limit na partycje podstawowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2005 Mało czytelny ten Twój post Może po prostu miejsca brak? Odnośnie samego pytania: nie istnieje limit... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XVito Napisano Czerwiec 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2005 Miejsca na pewno nie brak. W zapasie mam jeszcze 18 G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2005 Oto odpowiedni cytat ZGUGLOWANY w 2 sekundy!!! Patycje oznaczone są kolejnymi liczbami, z uwzględnieniem następujących zasad: 1. partycje podstawowe (primary) mogą mieć numer od 1 do 4 (czyli możesz mieć max. 4 takie partycje); 2. partycja rozszerzona (extended albo w skrócie ext'd) również jest partycją podstawową; 3. partycje logiczne (logical), które zakładasz w obrębie partycji rozszerzonej, mają numery od 5 wzwyż. ciekawostka: wielki bill g. zarządził, że userzy będą szczęśliwi posiadając tylko 2 partycje podstawowe: jedną z sziciorem (C:) i ewentualnie jedną rozszerzoną, wewnątrz której będą se mogli pozakładać partycje logiczne (D: E: itd.). jeśli będziesz próbował utworzyć więcej partycji podstawowych z systemem plików vfat lub ntfs, shicior automatycznie je ukryje i nie będzie przyjmował ich istnienia do wiadomości. http://dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Czerwiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2005 A czy przypadkiem ranish partition nie olewa tego ograniczenia? Chociaż zdaje mi się, że przy instalacji linuksa i tak by wywaliło błąd kiedy określałbyś typ partycji. Ale nie próbowałem, a jeżeli tworzysz partycje na czystym dysku niczym nie ryzykujesz próbując. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Czerwiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2005 Oto odpowiedni cytat ZGUGLOWANY w 2 sekundy!!! Czasami google kłamią Tak jak w tym przypadku, co wnioskuję z własnego układu (m.in. 6 x primary)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Oto odpowiedni cytat ZGUGLOWANY w 2 sekundy!!! Czasami google kłamią Tak jak w tym przypadku, co wnioskuję z własnego układu (m.in. 6 x primary)... Myślę, że nie kłamią. Nie wiem, jak ty, ale ja mam dość starą wersję BIOS-u i nie postawię sobie więcej niż czterech partycji podstawowych. Próbowałem kiedyś i się nie udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi