@perl Napisano Sierpień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 → Jeśli jest to skrótowiec dodajemy pauzę : HURD-a stosowanie pauzy mnie zastanawia, bo w takim razie powinnismy pisac: "używam YUM-a" zamiast "używam yuma", albo "korzystam z bibliotek BLACS-a" zamiast "Blacsa" (ten ostatni zwrot widziałem nawet w jakiejś pracy naukowej) :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Sierpień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 → Jeśli jest to skrótowiec dodajemy pauzę : HURD-a stosowanie pauzy mnie zastanawia, bo w takim razie powinnismy pisac: "używam YUM-a" zamiast "używam yuma", albo "korzystam z bibliotek BLACS-a" zamiast "Blacsa" (ten ostatni zwrot widziałem nawet w jakiejś pracy naukowej) :?: Z tego co do tej pory widziałem, to pauzy dodawano tylko przy skrótach, które przyjęło się pisać zawsze wielkimi literami. Jeśli zwykle piszemy małą, to odmieniamy jak inne obce wyrazy. Eh, to tylko spekulacje. Najlepiej niech specjalista Raven się wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 Ja nie jestem specjalistą, to co wiem wypatrzyłem gdzieś w otchłaniach Google'a i (jeśli pamięć mnie nie myli) joggera. A co do odmiany - ja też bym tak spekulował. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 no wlasnie nie wiem co zrobic bo koncze teraz prace mgr i uzywam tam roznych bibliotek numerycznych np. BLAS, BLACS, LAPACK, ScaLAPACK i zastanawiam sie jaka konwencje przyjac, w innych pracach widzialem wolna amerykanke (stosowano rozne konwencje) dla przykladu pisano wszystko z malych liter i odmieniano bez 'pauzy' np. blasa, lapacka; jednak moim zdaniem sa to skrotowce wiec powinny byc pisane wielkimi literami i odmieniane z 'pauza' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi