MitS Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Witam! Na samym początku chciałbym wspomnieć, że szukałem na forum podobnych tematów i znalazłem kilka, jednak zważywszy, na to że nigdzie nie było konkretnej odpowiedzi postanowiłem napisac to jeszcze raz opisując problem dogłębnie. A więc zaczynamy: Sprawa ma się tak, że gdy instalowałem neostradę na Fedorze Core 3 to wystarczyła instalacaj i podkoniec wybrać opcję t dla polecenia uruchom automatycznie przy starcie, aby neostrada mogła działać (_odrazu_ → od razu) ORT po uruchomieniu komputera w każdym użytkowniku systemu (np. root, mits, rodzina). Jednak teraz zainstalowałem sobie Fedore Core 4 i (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT najnowsze stabilne sterowniki do modemu SAGEM FAST 800 o nazwie eagle-usb-2.2.3. Zainstalowałem standardowo wszystko tak jak pod Fedorą Core 3, wpisałem startadsl no i neostrada uruchomiła się (podkreślam że instalowałem z prawami roota ). Więc zadowolony z w pełni działającego systemu wyłączyłem komputer i posedłem spać (po robiłem wszytsko o godzienie 03:00 w nocy). Nastepnego dnia wstaję i uruchamiam moją fedorkę już pod użytkownikiem mits, uruchamiam FireFoxa, wpisuje www.wp.pl i tu zonk !!!! Połączenie z internetem nie działa. Próbowałem w zwykłym użytkowniku wpisać startadsl ale nie rozpoznawał tej komendy. Próbowałem również w konsoli wpisać su i podać hasło roota i wtedy startadsl, ale skutek był ten sam, że nie rozpoznawał tej komendy. Więc postanowiłem przejść na konto root-a. Wylogowałem się z konta zwykłego użytkownika i zalogowałem się jako root. Tu też przeglądarkę uruchamiam i wpisuje www.wp.pl i też nie ma aktywnego połaczenia z netem. Więc postanowiłem i tu w konsoli wpisac startadsl no i net się podłączył. W roocie po wpisaniu startadsl net chodził super. Ale za każdym uruchomieniem ponownym kompa nie działał w innych użytkownikach tylko w roocie i tylko po wpisaniu startadsl. I teraz moje super pytanie: Jak zrobić by neostrada strtowała wraz z systemem i to na każdym użytkowniku ??? Próbowałem już tych metod: 1. W rc.local wpisałem to: touch /var/lock/subsys/local /usr/local/sbin/stopadsl /usr/local/sbin/eaglectrl -w /usr/local/sbin/startadsl Nic nie pomogło 2. eaglectrl -d - nie pomogło 3. Próbowałem napisac skrypt: # echo “eagle-usb” >> /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 # modules-update Najpierw tworzę plik i nadaję mu odpowiednie uprawnienia i edytuję go # touch /etc/init.d/adsl # chmod 755 /etc/init.d/adsl # nano /etc/init.d/adsl Teraz piszę coś takiego: #!/sbin/runscript depent(){ need net } start(){ ebegin "Starting ADSL connection" eaglectrl -w startadsl eend $? "Failed to start ADSL connection" } stop(){ ebegin "Stopping ADSL connection" stopadsl eend $? "Failed to stop ADSL connection" } i zapisuje skrypt. Dodaje go teraz do runlevela default # rc-update add adsl default Od tej pory skrypt ten powinien być wykonywany podczas uruchamiania systemu. I powinno być połączenie z netem ale nie ma Help me !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Jeśli chodzi o startadsl to ze zwykłego uzytkownika musisz zamiast su wpisać: su - czyli su z kreską... Jeśli chodzi o meritum to nie pomogę, nigdy nie miałem neo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Lipiec 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 2, 2005 Dobrze, że przynajmniej to mi powiedziałeś (już jestem krok bliżej ). A tak to dalej czekam, na kogoś kto rozwiąże mój problem. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi