Faust_ Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Tak jak powyżej. Tworze dwa pliki (.Xdefaults i .Xresoures) o takiej samej treści, ale aterm ich po prostu nie czyta. Pozostaja na ustawieniach domyślnych. Co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Tworze dwa pliki (.Xdefaults i .Xresoures) o takiej samej treści, ale aterm ich po prostu nie czyta. stworzenie .Xresources powinno zadzialac, ale zeby zmiany zostaly uwzglednione trzeba zrestartowac X'sy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Tak jak napisał perl, a jeśli nie o to chodzi wrzuć nam zawartość tych plików... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Lipiec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2005 Oto mój plik .Xresources Aterm*font: -misc-fixed-medium-r-normal-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 Aterm*boldFont: -misc-fixed-medium-r-normal-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 Aterm*title: Terminal Aterm*visualBell: True Aterm*saveLines: 1500 Aterm*reverseVideo: True Aterm*scrollBar: False Aterm*geometry: 80x25 Aterm*transparent: True Aterm*shading: 60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2005 Pierwszy raz spotykam się z tym, że aterm nie czyta configa więc zadam to pytanie: na pewno masz aterma, a nie innego *terma? Wpis masz co prawda ubogi, ale jak najbardziej prawidłowy... Skoro restart x'ów nie pomógł to nie wiem... Możesz dla pewności spróbować użyć mojego configa: aterm*background: #0a3f71 aterm*boldFont: -xos4-terminus-medium-r-normal--12-120-72-72-c-60-iso8859-2 aterm*borderWidth: 0 aterm*color0: Black aterm*color1: #b5001e aterm*color2: #169302 aterm*color3: #b5b200 aterm*color4: #0059ba aterm*color5: #a500b5 aterm*color6: #0078b5 aterm*color7: AntiqueWhite aterm*color8: Grey25 aterm*color9: #ff6b6b aterm*color10: #6bffc8 aterm*color11: #fff26b aterm*color12: #6bb2ff aterm*color13: #f76bff aterm*color14: #6bd5ff aterm*color15: White aterm*cursorColor: #aaaaaa aterm*cursorColor2: #0059ba aterm*font: -xos4-terminus-medium-r-normal--12-120-72-72-c-60-iso8859-2 aterm*foreground: #aaaaaa aterm*pointerColor: #6bb2ff aterm*scrollBar: false aterm*tinting: #4e8dc7 aterm*tintingType: true aterm*transparent: true Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Lipiec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 A może ja źle restartuje X'y. Wpisuje w terminalu coś takiego /etc/init.d/xfs restart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 XFS jest IMO odpowiedzialny za czcionki. Ja resetuje tak -> ctrl+alt+backspace, a potem uruchamiam poprzez startx (jeżeli używasz jakiegoś *dm'a, to się logujesz normalnie). Ja sobie wklepałem wczoraj te linijki od sorrora i mi chodza Nawet nie wiedziałem, ze tam można takie efekty uzyskać http://img300.imageshack.us/my.php?image=screen2rn.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 8, 2005 Już wiem heh, .Xresources czyta tylko "aterm" a nie "Aterm", zmień wielkość pierwszej litery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Lipiec 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2005 Gdy naciskam ctr+alt+backspace wyskakuje mi carny ekranz kursorem w lewym górnym rogu. Uzywam gdm, ale nie uruchamia się. Starx nic nie dziala. Zmiana wielkości liter też nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2005 Hm, no more ideas Dziwny problem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2005 Nie wiem, czy to coś zmieni, ale ja musze kliknąć lewe ctrl i alt (prawe nie działają). Zresztą zawsze możesz w konsoli wpisać init 3 albo telinit 3 Powinno działać. A potem albo startx, albo to samo, tylko z 5 na koncu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanbastek Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Ja mam podobny problem, tylko mi .Xresources nie chce czytać xterm, albo uxterm bo sam nie wiem jak to nazwać. Uruchamiam poleceniem uxterm, identyfikacja podaje coś takiego: class: UXTerm resource: xterm W kodzie sorrora pozmieniałem wszystkie aterm na uxterm, a potem na xterm. W obu przypadkach terminal zostaje takim jakim był (białe tło, czarny tekst) aa, z atermem tez próbowałem i nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi