Skocz do zawartości

Kde Vs. Gnome

Fedajkin

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... z fedorą sypiam nie za długo (tak jak ogólnie z linuksem), ale narazie pracowałem z GNOMem choć czasami odpalałem KDE... pytanie jest proste, które środowisko graficzne wybrać i dlaczego tak uważacie... może jakieś plusy i minusy obu podacie?

Ja uzywam GNOME'a bo się przyzwyczaiłem :P A co do plusów to podoba mi się jak to wszystko jest zorganizowane: przegladarka folderów, paski narzedzi itp. Do minusów zaliczam to że nie można skonfigorować wyglądu GNOME'a tak jak KDE np. nie można zrobić samoistnie zmieniających się tapet :(

No to rozpętałeś wojnę. :/ Krótko i na temat (IMHO). KDE jest dla mnie strasznie przeładowane zbędnymi duperelami, a w gnomie jest przejrzyście i intuicyjnie. Prawie identycznie jest z Kadu i GnuGadu2. :P

yy... ja wiem czy wojne... skoro narazie sami podaliście minusy swoich desków to jeszcze jest ok... ;)
To przejrzystość i intuicyjność w gnomie to minus? :>
ale jak zacznie się wytykanie, że ten to BE, a tamten to Fe... to ja biorę nogi za pas i znikam ;)  :D

Ja już uciekam bo ktoś powiedział

Fluxbox rządzi

"De Gustibus non disputandum est" powiedziano kiedyś ;)

Środowisko dobierz do potrzeb własnych, bo to Ty korzystasz na codzien z niego.

Ja korzystam (jak muszę już) z Gnoma, bo KDE to XP mi przypomina bardziej.

Pozdrawiam.

No właśnie po założeniu tematu zauważyłem, że były takie tematy, więc sorry... po co w sumei go założyłem... sam czysty Gnom czy KDE nie wygląda zbyt ciekawie i chciałbym go jakoś upiększyć, żeby wyglądał conajmniej nie ziemskonieziemsko ;) już widziałem że fluxbox ma ciekawe mozliwości a na stronce fedory też coś ciekawego jest.. pytanie, czy użytkownik o niewielkiej wiedzy da sobie rade z upiększaniem?

Który z desków do tego nadaje się najlepiej?