Skocz do zawartości

Znów Nvidia

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli się X'sy i włączają, np. poprzez zły wpis w konfigu, to po tym czarnym ekranie zawsze system wraca do konsoli i wyrzuca błędy. Sprawdz ewentualnie, co jest w logach :)

[edit]

Kurna teraz spojrzałem pod tego linka. Ty je instalujesz przez ten instalator z nvidii? To weź czym prędzem wywal te stery i instaluj poprzez (_yum'a_ → yuma) ORT...

Ale ja nie chce przez (_yum'a_ → yuma) ORT. Zresztą nie mam neta na FC. A wyszła nowa wersja wiec co mam zrobić?

Dlaczego wszyscy się plują, że mają być e z livny (badź skompilowane)???

(_acha_ → aha) ORT: jest opis jak je instalnąć ale to wg tego nie chce isć (link u góry).

Obecnie urzywam te z Nvidi 7667 i mi pięknie chodzą , a te livny się zacinają

Edytuj xorg.conf sprawdzimy co nie gra, możesz tesz sprawdzić tak jak tu

... odnajdujemy wpis:

Section "Module"

i upewniamy się czy w tej sekcji istnieje wpis:

Load glx

Jeżeli z kolei istnieje poniższy wpis:

Load dri

przed nim wstawiamy znak “#”, oczywiście bez cudzysłowów – nie będzie on dzięki temu uwzględniany podczas uruchamiania sesji graficznej.

Następnie w sekcji:

Section Device

Zmieniamy wpis :

Driver "nv"

na:

Driver "nvidia"

Powinno ruszyć

UWAGA !!!

Jesze raz dokładnie przeczytałem wszystkie posty i nie zaistalujesz bez internetu na FC

Dodam jeszcze ze steroniki z NVIDI

http://www.nvidia.com/object/linux_display...2_1.0-7667.html

działaja mi już na nowym kernelu , a na te z Livny trzaba długo czekać i są stare ( 7174 )

na te z Livny trzaba długo czekać

Yhy, całe kilka godzin.

i są stare ( 7174 )

Widocznie mieli jakiś ważny powód, żeby nie używać nowszych (było coś o tym na fedora-devel-list, ale wtedy, gdy było zatrzęsienie wątków, nie sposób było wszystkiego przeczytać :)).

Gość Bielik

Ja swoją stroną ino wtrącić, że najlepiej aby odpalić orginalne stery nvidi w FC4 to w pliku /etc/inittab zmienić na ładowanie tekstowe init 3 (u mnie wywołanie init 3 przy załączonym init 5 robi zawsze zawieszenie) wgrać nowe strowniki Nvidi, zorbić poprawki w xorg.conf jak wyżej jest napisane i dla testu wpisać init 5 powinno zadziałać, jeżeli działą to w inittab zmienić na 5. Oraz w przypadku jeżeli plik xorg.conf co uruchomienie zmienia sie z nvidia na nv, najprościej jest odebrać sobie prawa zapisu do xorg.conf, wtedy plik nie będzie sie przywracdał.

Gość Bielik

Co do czarnego obrazu to przełanczanie sie między terminalami nic nie daje, jest totalne zawieszenie i jedyny klawisz który reaguje to RESET. A co do sterowników z Livny to zaczołęm instalacje grafiki od nich, ale długo była stara wersje która nie działała z FC4, wiec znalazłem tem sposób i wszytsko działa. (możliwe że teraz jest nowsza, nie sprawdzałem, bo grafike 3D mi działa)