Skocz do zawartości

Probem Z Logowaniem I Odczytem

Zygmunt

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!!!

To już mnie kiedyś zaciekawiło.

Jak mam dostać się do mojego komputera z sieci (internet) choć przez ssh???

Mam adres IP klasy C w sieci bezprzewodowej. A będąc np. w innej okolicy chciałbym coś z mojego kompa, np. u kumpla i zalogować się na mój komputer???

Czy da się to zrobić bez ingerencji w ustawienia (jakiekolwiek) na głównym serwerze??? To samo dotyczy ftp, http, itd.

PS: Serwer- 100% na (_linux'ie_ → Linuksie) ORTLinuksie.

moze powiesz jeszcze kilka szczegolow:

Mam adres IP klasy C w sieci bezprzewodowej.

mowisz pewnie o adresie prywatnym w klasie C tak? czyli 192.168.x.x ?

Czy da się to zrobić bez ingerencji w ustawienia (jakiekolwiek) na głównym serwerze???

czy serwer jest zarazem brama? czy moze uzywacie routera? jaka jest topologia tej sieci?

Czy da się to zrobić bez ingerencji w ustawienia (jakiekolwiek) na głównym serwerze??? To samo dotyczy ftp, http, itd.

Nie :) Musisz mieć poprostu przekierowane porty, a to można zrobić tylko na serwerze.

A więc tak główny serwer jest w Zakopanem ;-)

A do mojej miejscowości jest ciągnięte łącze drogą radiową i nie wiem dokładnie ale jest ciągnięte za pomocą anten. Jak się domyślam to one są routerami (czy AP).

A głównie chodzi mi o to że jak był uruchomił serwer ftp to czy ktoś mógłby wyszukać go za pomocą IP w sieci....

Adres dokładnie tego podtypu.

A mi się teraz przypomniało. Kiedyś czytałem na jakimś forum o torrentach, że na radiówce nie da się przekierować portów. Ale czy rzeczywiście, to niech się ktoś bardziej kompetentny wypowie :unsure:

@lszk

przekierowanie powinno dzialac bez problemu,

@Zygmunt

chodzi po prostu o to ze adresy prywatne niewazne z ktorej klasy A,B czy C sa to adresy niewidoczne z sieci internetowej, dlatego wlasnie na serwerze lub routerze ktore maja zwykly adres IP (nie prywatny) przekierowuje sie lub tworzy sie serwery wirtualne (@ Sebool: to troche inne techniki) czyli po prostu tworzy sie odpowiednie wpisy powodujace ze pod adresem bramy (serwera, routera) pod danym portem bedzie zglaszal sie Twoj sprzet o adresie prywatnym