Skocz do zawartości

Fluxbox Nie Chce Sie Pokazać

spyro

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem, a mianowicie zainstalowałem sobie fluxboxa przez yuma, po tym zresetowałem kompa i na ekranie logowania mam tylko KDE i Gnome to co miałem wcześniej zainstalowane, a ani śladu po fluxie

możecie mi pomóc pozbyć się tego problemu

chyba będe musiał narazie odłorzyć fluxa

etam, wystarczylo poszukac

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...lite=switchdesk

PS. Czuje ze Ci sie przyda ;-) http://klepisko.eu.org/~bartek/fluxdocs/html/

Z tego co pamietam nie znasz jakos super angielskiego ale moze To Ci sie przyda. (w sensie ogolnej wiedzy co mozna dodac do fluxboxa, na FC oczywiscie poszczegolne rzeczy instalujesz inaczj ;-) )

http://www.gentoo.org/doc/en/fluxbox-config.xml

zrobiłem to co pisało w poradach odnośnie kdm bo gdm nie mam i dalej nic

To jest właśnie jeden z powodów, dla których ja nie przepadam za *dm'ami ;) Pamiętam, jak się namordowałem na FC3, aby dodać sobie icewm'a (do gdm). Ofkoz mi się nie udało. Na necie opisów do tego na pęczki, ale każdy inny ;)

Dlatego ja preferuje zmienić runlevel na tryb textowy, a potem odpalać przez startx. I nie musze się mordować, jak chce sobie jakieś inne x'sy, aby mi się uruchomiły ;)

zainstalowałem switchdesk-gui odpaliłem go z pod konsoli i pojawiło mi się ładne okinko z możliwością wyboru środowiska wybieram z tamtąd fluxbox i mi wypisuje to

Konfiguracja biurek nie została zmieniona! Upewnij się czy pakiet Przełącznika Biurek jest zainstalowany poprawnie.

a konsola pokazuje takie coś

[spyro@assassin ~]$ switchdesk
Red Hat Linux switchdesk 4.0
Copyright (C) 1999-2004 Red Hat, Inc
Redistributable under the terms of the GNU General Public License
/usr/share/switchdesk/switchdesk-gui.py:92: GtkDeprecationWarning: gtk.mainloop is deprecated, use gtk.main instead
 gtk.mainloop()
/usr/share/switchdesk/switchdesk-gui.py:101: GtkDeprecationWarning: gtk.mainquit is deprecated, use gtk.main_quit instead
 self.window.hide()
ERROR: FLUXBOX not installed!
/usr/share/switchdesk/switchdesk-gui.py:111: GtkDeprecationWarning: gtk.mainquit is deprecated, use gtk.main_quit instead
 gtk.mainquit()

fluxbox był zainstalowany najpierw przez yuma a (_puźniej_ → później) ORT zainstalowałem z (_rpma_ → RPM-a) ORT i dalej to samo

@lszk

dzięki za linka ale ja z angielskim kiepsko stoje więc jak sie domyślasz nie załapałem o co tam chodzi

a tak przy okazji to jak włączam z init 3 fluxa przez polecenie startfluxbox to mi wyskakuje jakiś błąd

a jak zainstalowałem gdm to bez problemu uruchomiłem fluxa (dotychczas używałem kdm)

Nie startfluxbox tylko startx. Srodowisko dopisujesz sobie do pliku .xsession albo .xinitrc (nie wiem, który jest w F.)

echo 'exec fluxbox' > /home/[user]/[plik_jeden_z_powyższych]

Ofkoz robisz to na userze, a nie na rootcie <_<

• 2 weeks later...

Witam

Sciagnolem sobie Fluxbox-a ze zrudelek, przekompilowalem i stanelem w miejscu.

Mam zainstalowana Fedore Core 4.

Piszecie ze trzeba umiescic jakis wpis w pliku .xsession albo .xinitrc ale ja zadnego takiego nie posiadam.

Przegladalem Fluxbox FAQ i tam jest opisane jak dodac Fluxbox-a do munu uruchamianych menedzerow, ale kiedy probuje robic tak jak tam jest napisane to zatrzymuje sie na tym ze umnie nie ma takich plikow jakie tam sa podane.

Moje pytanie:

Jak dodac FluxBoxa do menu sesji (tam gdzie sie wybiera menedzera)?

Pozdrawiam.