marcin118 Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 Mam problem: Uywam fluxboxa i nie wiem jak zrobic autoomatycznie ustawianie tapety przy starcie. Dodalem na poczatku pliku init linijke: session.screen0.rootCommand: wmsetbg obrazy/tapeta.jpg I to nie dziala, przy kazdym wlaczeniu jest tylko czarne tlo I mam jeszcze jeden problem nie chcialem zakladac nowego tematu: jak dodac programy do uruchamiania sie podczas startu ??? np gkrellma, torsmo czy xmmsa Bardzo prosze o pomoc Pozdrowienia, marcin118 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 session.screen0.rootCommand: wmsetbg obrazy/tapeta.jpg Nie wmsetbg tylko fbstebg. jak dodac programy do uruchamiania sie podczas startu ??? np gkrellma, torsmo czy xmmsa Ja dopisałem na końcu liniji ustawiającej tapetę. session.screen0.rootCommand: fbsetbg obrazy/tapeta.jpg && gkrellm && xmms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 AD.1 Jeśli używasz feh (polecam -> yum install feh*) będzie to taka linijka w init: session.screen0.rootCommand: feh --bg-scale /ścieżka/do/tapety AD.2 Jest kilka sposobów, najprostszy to dodanie kilku wpisów w ./fluxbox/startup , np: xmms & Pamiętaj, aby na koniec każdego wpisu wrzucić ampersand, służy do tego, aby aplikacja działała w tle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin118 Napisano Lipiec 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 Dziekuje wam za odpowiedzi. Dodalem xmmsa i gkrellma do .fluxbox/startup i dziala. Mam jeszcze jedno pytanie: jak uruchamiac programy przy starcie systemu nie zwazajac na uzywane srodowisko graficzne ? Probowalem dodawac skrypty w bashu do /etc/init.d, ale to chyba nie op to chodzi, albo zrobilem cos zle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 rc.local? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin118 Napisano Lipiec 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 13, 2005 Dziekuje Iszk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Jeszcze ja się podepne. Jak w ~/.fluxbox/init dopisze info o tapecie (session.screen0.rootCommand: feh --bg-scale /home/lszk/heigl.jpg), potem dam prawym i restart, to nie chodzi i nie wiem, dlaczego. Jeżeli wyłącze i uruchomie ponownie (startx), to też nie chodzi. Jak wpisze sobie w terminalu feh --bg... to się tapeta ustawi. Feha (jak można się domyślić) mam. Czego to może być przyczyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Są chyba dwie możliwości: 1. W init domowym masz dwie komendy session.screen0.rootCommand i czyta Ci tylko jedną 2. Komendę session.screen0.rootCommand czyta Ci z pliku ogólnego /usr/share/fluxbox/init Sprawdź te dwie opcje, jeśli nie w tym rzecz pomyślimy dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Ciekawe... W domowym rzeczywiście wpis taki już był, więc go usunąłem. Restart i nie chodzi. Tworze więc i dopisuje te linijke do tego w /usr, restart i nie chodzi. Wywaliłem więc ten ostatni wpis i coś mnie tknęło i wybrałem z menu styl. I wtedy tapetka się pokazała Dobra wchodze do domowego, usuwam wpis nt. stylu, restart i nie ma tapety. To tak zawsze w fluxie jest :?: Jedno zależne od drugiego :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Dziwne Domyślnie rzeczywiście tapeta yest "przyklejona" do używanego stylu. Jednak to złe rozwiązanie i dlatego właśnie przydatna yest komenda feha, która uniezależnia nas od wyboru autora stylu co do tapety... Yest jeszcze jedna opcja: byc może podczas instalki Twojego aktualnego stylu nadpisany został plik startup. Jeśli widnieja tam komenda w stylu: fbsetbg -f /sciezka/do tapety to być może to właśnie ona ma najwyższy priorytet i zostaje wykonana jako główne polecenie tapety (co też byłoby dziwne, gdyż według dokumentacji najwyższy priorytet ma rootCommand). Jeśli nie w tym rzecz spróbuj zrobić manewr z przeniesieniem odpowiedzialności: wywal w ogóle rootCommand (oczywiście tylko wtedy gdy używasz jej jedynie do ustawiania tapety, w innym przypadku wywal jedynie komendę feha) i spróbuj polecenie feha umieścić z ampersandem w startup... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 To tak zawsze w fluxie jest :?: Jedno zależne od drugiego :?: sprawdz czy w ~/.fluxbox/startup nie ma czasem # This sets a black background /usr/bin/bsetroot -solid black jak jest to to podmien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Ano jest. jak jest to to podmien Na wpis z feha? Eh na dziś już mam dość fluxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 Eh, i znów mój post yest niewidzialny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2005 Ehh wziąłem wywaliłem feha i fluxa, przekompilowałem przez apta i zrobiłem paczki i teraz jakoś ruszyło. Fakt, że dopiero gdzieś za ~10 podejściem, ale jak narazie chodzi za każdym razem normalnie z domowego odpalane. Dalej się zobaczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi