Sand-fly Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Witam. Wgralem wine-20050524-1fc3winehq.i386.rpm a nastepnie nakładke graficzna xwine-1.0-1.i586.rpm. I niestety niemoge wgrac zadnego programu ciagle wyrzuca mi blad. http://img351.imageshack.us/my.php?image=z...tekranu28px.png (... wiem ze gry z windowsa dziaja "slabo" na linuksie ale jestem ciekaw jak to wyglada ... ) Natomiast druga czesc mojego pytania sie do aplikacji EXE ktore pobralem sobie z interentu. Mam na dysku plik ventrilo.exe i czy moge go odpalic xwine ? czy musze go nagrac na plyte ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Witam. Ogólnie to odpaasz programy : wine ścieżka_do_programu.exe I nie jest ważne za bardzo czy jest na płycie czy na dysku. Tą komendą możesz instal;ować gry z płyty lub odpalać już zinstalowane na windowsie Pozdrawiam. A co do Porshe to też nie uruchomiłem, ale sprawdzę na PLD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 xwine - nie używałem, ale do samej konfiguracji Wine stosowałem pod FC3 (teraz jeszcze nie próbowałem) winesetuptk Bo normalnie mi nic nie działało (nie wykrywało np: cd-rom ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 akurat wine bardzo wygodnie konfiguruje się z pliku config; najpierw trzeba go przerzucić z /etc/wine do ~/.wine a potem wpisać do niego coś takiego [Devices] [Drive D] "Path"="/media/cdrom" "Type"="cdrom" no i nie zaszkodzi wpisać w terminalu ln -s /media/cdrom ~/.wine/dosdevices/d: czyli zrobić dowiązania tak, żeby windowsowe programy widziały swój "dysk" D: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 z wine pod fc3 nie mialem problemow zato pod fc4 wywala system :/ juz mi 2x kompa powiesilo co jest prawie nierealne w linuksach, zazwyczaj sie tylko jakis proces wiesza, daje sie kill i po sprawie a tu d*pa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Lipiec 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 17, 2005 Dlaczego nie widzi mojego dysku ? A poza tym czy moge ustawinc WinXp i czy bedzie dobrze dzialac jezeli nie to ktorego najlepiej wybrac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Pod FC4 uruchomiłem WINE CVS http://www.winehq.org/site/cvs nawet dobrze działa i nie ma problemu z konfiguracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rkassasin1985 Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 siemka mam taki maly problem wz winne instaluje go i jak go uruchamiam to wyskakuje mi blad "error: unable to find winesetup in your path or in /opt/bin: i am not able to confugure wine. Zapomnialem dodac ze to moje pierwsze kroki z linuxem wiec prosze o wyrozumialosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Jak instalowałeś te wine? Jak je odpalasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rkassasin1985 Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 instalowalem poleceniami najpierw wypakowania tar -xzvf bodajze ale nie jestem pewien tego polecenia a potem jak juz sie to wypakowali to wpisalem ,/configure jak mi sie zrobilo to to wpisalem make a potem wpisalem make install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Czy przy tej kompilacji nie wyskoczyły jakieś błędy? Nie podawałeś jakiś dodatkowych parametrów do ./configure? Jak próbujesz go odpalić, ze szuka czegoś w /opt? Nie mogłeś gotowej paczki przez yuma zainstalowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rkassasin1985 Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 jak z rpema zainstalowalem to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wiem gdzie to sie zainstalowalo :/ a zadnych innych parametrow nie podawalem a co o bledow to chyba nie wyskoczyl zaden w tej chwili instaluje jeszcze raz zeby sprawdzic przy tej instalacji wpisalem najpierw make depend i po tym mi blad nie wyskoczyl czekam co bedzie dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 jak z rpema zainstalowalem to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wiem gdzie to sie zainstalowalo :/ Się czyta polecenia, które yum wypluwa. Po to one są. IMO na 99% yum wypluł Ci, że nie ma w repach takiej paczki. Musisz dodać włąsne. Szczegóły na forum. w tej chwili instaluje jeszcze raz zeby sprawdzic Moim skromnym zdaniem, takie zabawy skończą się reinstalką albo w najlepszym wypadku uszkodzeniem sysa... PS. Jeżeli już 'musisz' się bawić źródłami, to zainteresuj się checkinstallem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4rkassasin1985 Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 po komendzie make wyskoczylo mi cos takiego preloader.c: In function ‘is_in_preload_range’: preloader.c:861: error: ‘union <anonymous>’ has no member named ‘a_ptr’ preloader.c:862: error: ‘union <anonymous>’ has no member named ‘a_ptr’ make[1]: *** [preloader.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/usr/wine/wine/loader' make: *** [loader] Błąd 2 i o co tu chodzi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Iszk Ja również bawie sie właśnie z zainstalowaniem Wine. Problem w tym że u mnie również szuka jakiś plików w /opt/wine/ prawdopodobnie winesetup jeśli dobrze pamiętam. Operuje na źródłach dla lepszego perfmormance:-) Proces kompilacji przebiega bez najmniejszych zakłuceń. Jedna rzecz która mi sie nie podobała to podczas pierwszego rozruchu wine (jeszcze bez ~/.wine) dostaje coś takiego: wine: creating configuration directory '/home/devil/.wine'... fixme:shell:_SHGetDefaultValue (2,L""), LoadString failed, missing translation? fixme:shell:_SHGetDefaultValue (6,L""), LoadString failed, missing translation? fixme:shell:_SHGetDefaultValue (2,L""), LoadString failed, missing translation? fixme:shell:_SHGetDefaultValue (6,L""), LoadString failed, missing translation? fixme:shell:_SHGetDefaultValue (23,L""), LoadString failed, missing translation? fixme:shell:_SHGetDefaultValue (31,L""), LoadString failed, missing translation? wine: '/home/devil/.wine' created successfully. Kompiluje ze żródeł i instaluje najnowsze paczki na jedno wychodzi pliku ~/.wine/config czy ~/.wine/wine.conf ani śladu. Śmieszną rzeczą jest to że moge odpalić wine z byle jakim programem ale nie mam plików konfiguracyjnych bądz nie wiem gdzie są (co za tym idzie fonty totalna klapa itd). Nie mam również przykładowego pliku konfiguracji (jak to było w howto wine) w miejscu /usr/lib/wine/documents/sample... w ogóle brak tego całego ../documents/... Prosze o pomoc bo to wine kosztuje mnie sporo zdrowia ps. pisałem większość z głowy dlatego mogłem sie machnąć w jakimś terminie albo ścieżce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi