Skocz do zawartości

Xwine - Dlaczego Nie Działa ?

Sand-fly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wgralem wine-20050524-1fc3winehq.i386.rpm a nastepnie nakładke graficzna xwine-1.0-1.i586.rpm. I niestety niemoge wgrac zadnego programu ciagle wyrzuca mi blad.

http://img351.imageshack.us/my.php?image=z...tekranu28px.png

(... wiem ze gry z windowsa dziaja "slabo" na linuksie ale jestem ciekaw jak to wyglada ... )

Natomiast druga czesc mojego pytania sie do aplikacji EXE ktore pobralem sobie z interentu. Mam na dysku plik ventrilo.exe i czy moge go odpalic xwine ? czy musze go nagrac na plyte ?

Witam.

Ogólnie to odpaasz programy :

wine ścieżka_do_programu.exe

I nie jest ważne za bardzo czy jest na płycie czy na dysku.

Tą komendą możesz instal;ować gry z płyty lub odpalać już zinstalowane na windowsie :)

Pozdrawiam.

A co do Porshe to też nie uruchomiłem, ale sprawdzę na PLD :D

akurat wine bardzo wygodnie konfiguruje się z pliku config; najpierw trzeba go przerzucić z /etc/wine do ~/.wine a potem wpisać do niego coś takiego

[Devices]
[Drive D]
"Path"="/media/cdrom"
"Type"="cdrom"

no i nie zaszkodzi wpisać w terminalu

ln -s /media/cdrom ~/.wine/dosdevices/d:

czyli zrobić dowiązania tak, żeby windowsowe programy widziały swój "dysk" D:

Czy przy tej kompilacji nie wyskoczyły jakieś błędy? Nie podawałeś jakiś dodatkowych parametrów do ./configure? Jak próbujesz go odpalić, ze szuka czegoś w /opt? Nie mogłeś gotowej paczki przez yuma zainstalowac?

jak z rpema zainstalowalem to (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wiem gdzie to sie zainstalowalo :/ a zadnych innych parametrow nie podawalem a co o bledow to chyba nie wyskoczyl zaden w tej chwili instaluje jeszcze raz zeby sprawdzic przy tej instalacji wpisalem najpierw make depend i po tym mi blad nie wyskoczyl czekam co bedzie dalej

jak z rpema zainstalowalem to  (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wiem gdzie to sie zainstalowalo :/

Się czyta polecenia, które yum wypluwa. Po to one są. IMO na 99% yum wypluł Ci, że nie ma w repach takiej paczki. Musisz dodać włąsne. Szczegóły na forum.

w tej chwili instaluje jeszcze raz zeby sprawdzic

Moim skromnym zdaniem, takie zabawy skończą się reinstalką albo w najlepszym wypadku uszkodzeniem sysa...

PS. Jeżeli już 'musisz' się bawić źródłami, to zainteresuj się checkinstallem...

po komendzie make wyskoczylo mi cos takiego

preloader.c: In function ‘is_in_preload_range’:

preloader.c:861: error: ‘union <anonymous>’ has no member named ‘a_ptr’

preloader.c:862: error: ‘union <anonymous>’ has no member named ‘a_ptr’

make[1]: *** [preloader.o] Błąd 1

make[1]: Leaving directory `/usr/wine/wine/loader'

make: *** [loader] Błąd 2

i o co tu chodzi ??

Iszk Ja również bawie sie właśnie z zainstalowaniem Wine. Problem w tym że u mnie również szuka jakiś plików w /opt/wine/ prawdopodobnie winesetup jeśli dobrze pamiętam. Operuje na źródłach dla lepszego perfmormance:-)

Proces kompilacji przebiega bez najmniejszych zakłuceń.

Jedna rzecz która mi sie nie podobała to podczas pierwszego rozruchu wine (jeszcze bez ~/.wine) dostaje coś takiego:

wine: creating configuration directory '/home/devil/.wine'...

fixme:shell:_SHGetDefaultValue (2,L""), LoadString failed, missing translation?

fixme:shell:_SHGetDefaultValue (6,L""), LoadString failed, missing translation?

fixme:shell:_SHGetDefaultValue (2,L""), LoadString failed, missing translation?

fixme:shell:_SHGetDefaultValue (6,L""), LoadString failed, missing translation?

fixme:shell:_SHGetDefaultValue (23,L""), LoadString failed, missing translation?

fixme:shell:_SHGetDefaultValue (31,L""), LoadString failed, missing translation?

wine: '/home/devil/.wine' created successfully.

Kompiluje ze żródeł i instaluje najnowsze paczki na jedno wychodzi pliku ~/.wine/config czy ~/.wine/wine.conf ani śladu.

Śmieszną rzeczą jest to że moge odpalić wine z byle jakim programem ale nie mam plików konfiguracyjnych bądz nie wiem gdzie są (co za tym idzie fonty totalna klapa itd).

Nie mam również przykładowego pliku konfiguracji (jak to było w howto wine) w miejscu /usr/lib/wine/documents/sample... w ogóle brak tego całego ../documents/...

Prosze o pomoc bo to wine kosztuje mnie sporo zdrowia :(

ps. pisałem większość z głowy dlatego mogłem sie machnąć w jakimś terminie albo ścieżce :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...