Skocz do zawartości

Gcc 4.0

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wszyscy wiemy, że FC4 szczyci się ona gcc 4.0 no ale poza tym, że jest to jest on również nie zalecany przy kompilacji programów. Mam wobec tego pytania:

1.Czy można mieć dwa gcc na jednym systemie tak by móc z pomocą tego starszego w tym przypadku od 4.0 kompilować programy(no i oczywiście jak tego dokonać)

2.Jeżeli nie to jak mona downgrade'ować gcc

Z góry dziękuję za konkretne i rzeczowe odpowiedzi :)

na pewno można mieć kilka wersji gcc, tak samo jak prawie wszystkich innych pakietów; tylko coś nie moge znaleźć (_rpma_ → RPM-a) ORT gcc-32 dla nowej Fedory

i oczywiście niezalecany nie znaczy niedziałający; w końcu GCC to flagowa marka Linuksa i w końcu twórcy programów zaczną uważać czy się wszystko ładnie kompiluje na czwórce

jest on również nie zalecany przy kompilacji programów.

Kto Ci nagadał takich głupot? Hę? ;-) Fedorowa wersja GCC ma wiele patchy z CVSa i nie ma takich błędów jak wersja gcc 4.0.0 z http://gcc.gnu.org/

4.0.0 powodowało czasami złą kompilację KDE, ale to szybko poprawiono. 4.0.1 już nie ma takich problemów jakby co. Radze sobie poczytać też komentarze deweloperów gcc → http://kerneltrap.org/node/5393#comment Nowe GCC w pełni nadaje się jako podstawowy kompilator. Przykładowo, gałąź 3.4 ma tyle samo błędów co 4.0

Jeśli ktoś dalej nie wierzy, to może go przekona fakt, iż rozwojowa wersja Mandrivy oraz Debiana właśnie jest kompilowana przy użyciu 4.0.

1.Czy można mieć dwa gcc na jednym systemie tak by móc z pomocą tego starszego w tym przypadku od 4.0 kompilować programy

Tak, można:

yum install compat-gcc-32 compat-gcc-32-c++

Potem przed odpaleniem ./configure wpisz:

export CC=gcc32
export CXX=g++32

Starszych wersji gcc powinno się używać tylko w przypadku błędnie napisanych aplikacji, których nie da się skompilować nowszym kompilatorem. Jak coś działa z 4.0 to nie należy nic kombinować.

jest on również nie zalecany przy kompilacji programów.

Kto Ci nagadał takich głupot? Hę? ;-)

Myslę że nikt nie musiał mu niczego nagadywać większość aplikacji z KDE podczas konfiguracji wywala że używasz niedozwolonego kompilatora i bla bla bla....

@ Gajownik

Ok. A jaki wobec tego jest według Ciebie najlepszy sposób na upgradowanie tego gcc-4.0.0-8 z Fedory do 4.0.1?

Kto Ci nagadał takich głupot? Hę? ;-)

a proszę Cię bardzo tutaj znajdziesz tego kogoś i myslę, że bzdur to "on" nie plecie

:P

Starszych wersji gcc powinno się używać tylko w przypadku błędnie napisanych aplikacji, których nie da się skompilować nowszym kompilatorem

hmm.a co masz na myśli... Jak były napisane przed wydaniem nowszego kompilatora to jasne że nie mogły być pod niego optymalizowane

Myslę że nikt nie musiał mu niczego nagadywać większość aplikacji z KDE podczas konfiguracji wywala że używasz niedozwolonego kompilatora i bla bla bla....

Ile razy mam pisać, że wersja z gcc.gnu.org powodowała złą kompilację aplikacji KDE? Fedorowa wersja nie ma tego błędu. Skrypty dostępne w tych paczkach wprowadzają tylko w błąd użytkowników, bo myślą, że mają do czynienia ze złą wersją.

@ Gajownik

Ok. A jaki wobec tego jest według Ciebie najlepszy sposób na upgradowanie tego gcc-4.0.0-8 z Fedory do 4.0.1?

Po co? Fedorowa wersja ma wiele łat z CVS-a i aktualizacja nie jest potrzebna. Oryginalna wersja jest z 20 kwietnia, a fedorowa z 20/21 maja.

a proszę Cię bardzo tutaj znajdziesz tego kogoś i myslę, że bzdur to "on" nie plecie

Tu chodzi tylko wygodę kompilowania programów. Wiele aplikacji było błędnie napisanych i skompilowanie ich z GCC 4.0 wymagało patchowania. Problemy ze złą kompilacją programów dotycza tylko oryginalnej wersji wersji GCC.

Ja ufam wypowiedziom deweloperów GCC, a nie jakichś postronnych osób :P

Jak były napisane przed wydaniem nowszego kompilatora to jasne że nie mogły być pod niego optymalizowane

Tu nie chodzi w ogóle o optymalizację. GCC z wersji na wersję jest coraz bardziej restrykcyjne jeśli chodzi o popełnianie błędów w kodzie, przez co wiele programów nie chciało się z tą wersją kompilować.

Od wydania Fedory minęło już trochę czasu, więc programiści poprawili już większość prograblemów. Problem jest tylko w tym, iż zmiany są zwykle w CVSie danych projektów i nie zostały jeszcze wydane oficjalne wersje (przykładem może być mplayer).

Ile razy mam pisać, że wersja z gcc.gnu.org powodowała złą kompilację aplikacji KDE? Fedorowa wersja nie ma tego błędu. Skrypty dostępne w tych paczkach wprowadzają tylko w błąd użytkowników, bo myślą, że mają do czynienia ze złą wersją.

Nie stresuj się ... ja też dotarłem do tych informacji. Jednak zadałeś pytanie kto mu takich głupot nagadał ... i mi tu jest odpowiedź ...

Tu chodzi tylko wygodę kompilowania programów. Wiele aplikacji było błędnie napisanych i skompilowanie ich z GCC 4.0 wymagało patchowania. Problemy ze złą kompilacją programów dotycza tylko oryginalnej wersji wersji GCC.

Hmm... skoro chodzi o orginalną to czemu piszą o fedorze? Zwrócę Ci uwagę, faq ten był pisany po wypuszczeniu fedory czwartej.

To w końcu ufasz fedorowej wersji czy developerskiej - piszesz że problemy dotyczyły tylko właśnie jej ???

Bo chodzi mi o to czy mogę kompilacji tych programów projeku lfs 6.1dokonać na FC4 czy też lepiej będzie zrobić to na Diebianie(Sarge)?

BTW Jak tam WIKI ?? - tylko ciekawosć :)

Hmm... Trochę licho :/ Cos się dalej admina nie mogę doprosić o php-mbstring. Teraz ma być przenoszony serwer pocztowy odpowiedzialny z fedora.pl na inny serwer, więc może przy okacji cały portal trafi na nowy serwer. Zobaczymy co z teog wyjdzie.

_Pat też próbował postawić u sobie na serwerze testową wersję wiki - najwyżej później by sie wszystko przeniosło. Coś go ostatnio nie mogę złapać :/

OT @gajownik gratuluje siostrze! szczerze :)

Dzięki.

Hmm... skoro chodzi o orginalną to czemu piszą o fedorze? Zwrócę Ci uwagę, faq ten był pisany po wypuszczeniu fedory czwartej.

Wiele osób pisze bzdury (często z niedoinformowania). Wystarczy poczytac czasami artykuły na osnew.com lub /. Tak jak wcześniej pisałem, ufam wypowiedziom deweloperów gcc, a nie jakimś tam innym osobom.

Jednej sprawy nie da się zaprzeczyć - z nowym GCC nie da się łatwo skompilować wszystkich programów. Wymaga to nakładania patchy poprawiających błędy w źródłach lub korzystania z nowszych wydań programów. Nie każdy będzie potrafił poprawnie to zrobić w przypadku glibc czy innej ważnej biblioteki. Wszystkie te problemy zostały rozwiązane przez deweloperów Fedory - użytkownik LFS musi samemu sobie z tym poradzić, więc nowe GCC jest odradzane w tym FAQ-u.

To w końcu ufasz fedorowej wersji czy developerskiej - piszesz że problemy dotyczyły tylko właśnie jej ???

Problemy dotyczył wersji 4.0.0 z gcc.gnu.org i zostały szybko poprawiony po jej wydaniu. W fedorowej wersji nie ma tego problemu. Nowe GCC w pełni nadaje się na kompilator całej dystrybucji (jeszcze raz zapraszam do przeczytania tamtych komentarzy ;-) ).

BTW w updates-testing jest już gcc-4.0.1 :D

Co masz na myśli pisząc "wersja developerska"?

Bo chodzi mi o to czy mogę kompilacji tych programów projeku lfs 6.1dokonać na FC4 czy też lepiej będzie zrobić to na Diebianie(Sarge)?

Pisząc to wszystko miałem wrażenie, iz pytasz się jakiego należy używać kompilatora w przypadku kompilowania programów dla Fedory, a nie dla LFS. Trzeba było od razu napisać o co Ci chodzi :P

Jeśli będziesz używał źródeł z Fedory, to nie będziesz miał problemów (wszystko jest już popatchowane). Jeśli nie, to wybierz starsze GCC, bo polegniesz od razu na glibc ;-)

OT @MC' może zmień avatar bo się  z gajownikiem kojarzysz ... ;)

"Za dużo wypiłem? Nie pamiętam, żebym to pisał." - to była pierwsza myśl, jaka mi przyszła do głowy gdy zobaczyłem te posty ;-)

OK dzięki przy ./configure dam te starsze gcc

P.S.

@ wszyscy którym się mylą obrazki i nicki

Widzę, że "kultura obrazkowa" szaleje :P Przecież u gajownika jest napis (RYSUNEK :P ) 'moderator'

A tak na serio to próbowałem wgrać swój awatar (64x64 i 10 KB) i wyskakuje mi błąd, że obrazek za duży więc wybrałem z galerii ten, który najbardziej znaczeniowo zbliżył się do mojego :D