rsobczuk Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Witam wszystkich. Mam zainstalowaną na swoim serwerku Fedorę 1. Specjalnie obciążyłem procesor na serwerze... włączyłem wyszukiwanie plików w 3 sesjach... i co się okazało... Wykonałem polecenie PS AUX (zalogowany na roota). Pokazało mi wszystkie procesy wraz z m.in. obciążeniem procesora... Przecież w sumie (patrz obrazek) suma przekroczyła 100% ??? Obrazek: Czemu tak się dzieje??? Pozdrówka dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Człowieku Sznuj łącza innych NIE WKLEJAJ TAKICH SCREENÓW !!!! Do takich rzeczy służy znacznik aby w nim umieszczać zawarość konsoli !!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Do takich rzeczy służy znacznik aby w nim umieszczać zawarość konsoli !!!!!!!! albo http://www.imageshack.us/ z opcja pokazania miniaturki, np. moj pulpit: Edycja: eee, ale zonk. Na innych forach dziala ale na fedora.pl miniaturka odsyla do miniaturki a nie do pelnowymiarowego obrazka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Odnośnie teamtu: rzeczone 5% yest w standardowej granicy błędu statystycznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2005 Odnośnie teamtu: rzeczone 5% yest w standardowej granicy błędu statystycznego ale tam jest ponad 110% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Ano nie zauważyłem "rafal" 10% to już faktycznie niepokojojąco dużo... Dotychczas (we własnym systemie) spotykałem się z maksymalnie 5-6% przekroczeniem, co yest całkiem normalne... Ale tak czy siak chyba nie należy się tym przejmować, może to zwykły wyjątek potwierdzający regułę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rsobczuk Napisano Lipiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2005 Pierwsze posty pomijam... obrazek skompresowałem do maximum czytelności, a ruch na łaczach... nikt nie musi mnie pouczać w tej sprawie... obrazek ładuje się b szybko... Rozumiem, że jest jakieś odstępstwo, ale 110%??? W sumie 110 to tyle co mi się udało zrobić na zrzucie ekranu, a skryptem, który sobie napisałem znalazłem 126%. Rozumiem w innym systemie, ale w (_linuxie_ → Linuksie) ORT? Dzięki za odpowiedzi. Pozdrówka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Z tym ps -aux to yest dziwna sprawa... Nieraz kiedy procek (według torsmo [no i faktycznie słychać, żę pracuje] ) chodzi na 70% ps -aux ogólne zużycie podaje w okolicach 7%. Też bezsens... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Z tym ps -aux to yest dziwna sprawa... Nieraz kiedy procek (według torsmo [no i faktycznie słychać, żę pracuje] ) chodzi na 70% ps -aux ogólne zużycie podaje w okolicach 7%. Też bezsens... dzieje sie tak dlatego ze polecenie 'ps' podaje tylko chwilowe zuzycie procesora/pamieci przez pewne procesy, jak wiadomo w systemach uniksowych procesy 'walcza' o procesor/pamiec, przez to wystepuja wachania zuzycia z sekundy na sekunde, tak wiec nie powinno sie uzywac 'ps -aux' do sprawdzania obciazenie systemu tylko 'top' i przy wykorzytaniu tego polecenia mozna zobaczyc w jaki sposob zmienia sie obciazenie jakie daje dany proces, Pierwsze posty pomijam... obrazek skompresowałem do maximum czytelności, a ruch na łaczach... nikt nie musi mnie pouczać w tej sprawie... obrazek ładuje się b szybko... lepiej posluchaj dobrych rad i sie nie unos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Z tym ps -aux to yest dziwna sprawa... Nieraz kiedy procek (według torsmo [no i faktycznie słychać, żę pracuje] ) chodzi na 70% ps -aux ogólne zużycie podaje w okolicach 7%. Też bezsens... dzieje sie tak dlatego ze polecenie 'ps' podaje tylko chwilowe zuzycie procesora/pamieci przez pewne procesy, jak wiadomo w systemach uniksowych procesy 'walcza' o procesor/pamiec, przez to wystepuja wachania zuzycia z sekundy na sekunde, tak wiec nie powinno sie uzywac 'ps -aux' do sprawdzania obciazenie systemu tylko 'top' i przy wykorzytaniu tego polecenia mozna zobaczyc w jaki sposob zmienia sie obciazenie jakie daje dany proces Heh, już sprawdzałem, nie w tym rzecz Top oczywiście również nic nie widzi... kilka procesów zajmujących procek w przedziale 1-3%, a tymczasem on pracuje na 90 Nie yest to notoryczny problem, dotychczas zauważyłem go jedynie kilka razy, co nie zmienia faktu, iz to troszkę dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2005 Heh, już sprawdzałem, nie w tym rzecz Top oczywiście również nic nie widzi... kilka procesów zajmujących procek w przedziale 1-3%, a tymczasem on pracuje na 90 Nie yest to notoryczny problem, dotychczas zauważyłem go jedynie kilka razy, co nie zmienia faktu, iz to troszkę dziwne kombinacja: top + [spacja] (np. 2 spacje na sekunde widac jak procesy walcza o procek) nigdy mnie nie zawiodla top bazuje na innym podejsciu do mierzenia obciazenia procesora i tam zawsze suma jest rowna 100% a to ze Ci nie pokazuje akurat faktycznego obciazenia moze byc wina zbyt malego probkowania programu (wlasnie recznie wymusza to [spacja] lub z lini polecen) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi