Skocz do zawartości

Obciązenie Procesora...

rsobczuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam zainstalowaną na swoim serwerku Fedorę 1. Specjalnie obciążyłem procesor na serwerze... włączyłem wyszukiwanie plików w 3 sesjach... i co się okazało...

Wykonałem polecenie PS AUX (zalogowany na roota).

Pokazało mi wszystkie procesy wraz z m.in. obciążeniem procesora...

Przecież w sumie (patrz obrazek) suma przekroczyła 100% ??? :)

Obrazek: IPB Image

Czemu tak się dzieje???

Pozdrówka dla wszystkich

Ano nie zauważyłem "rafal" :) 10% to już faktycznie niepokojojąco dużo... Dotychczas (we własnym systemie) spotykałem się z maksymalnie 5-6% przekroczeniem, co yest całkiem normalne... Ale tak czy siak chyba nie należy się tym przejmować, może to zwykły wyjątek potwierdzający regułę ;)

Pierwsze posty pomijam... obrazek skompresowałem do maximum czytelności, a ruch na łaczach... nikt nie musi mnie pouczać w tej sprawie... obrazek ładuje się b szybko...

Rozumiem, że jest jakieś odstępstwo, ale 110%??? W sumie 110 to tyle co mi się udało zrobić na zrzucie ekranu, a skryptem, który sobie napisałem znalazłem 126%.

Rozumiem w innym systemie, ale w (_linuxie_ → Linuksie) ORT? :)

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrówka...

Z tym ps -aux to yest dziwna sprawa... Nieraz kiedy procek (według torsmo [no i faktycznie słychać, żę pracuje] ) chodzi na 70% ps -aux ogólne zużycie podaje w okolicach 7%. Też bezsens...

dzieje sie tak dlatego ze polecenie 'ps' podaje tylko chwilowe zuzycie procesora/pamieci przez pewne procesy, jak wiadomo w systemach uniksowych procesy 'walcza' o procesor/pamiec, przez to wystepuja wachania zuzycia z sekundy na sekunde,

tak wiec nie powinno sie uzywac 'ps -aux' do sprawdzania obciazenie systemu tylko 'top' i przy wykorzytaniu tego polecenia mozna zobaczyc w jaki sposob zmienia sie obciazenie jakie daje dany proces,

Pierwsze posty pomijam... obrazek skompresowałem do maximum czytelności, a ruch na łaczach... nikt nie musi mnie pouczać w tej sprawie... obrazek ładuje się b szybko...

lepiej posluchaj dobrych rad i sie nie unos

Z tym ps -aux to yest dziwna sprawa... Nieraz kiedy procek (według torsmo [no i faktycznie słychać, żę pracuje] ) chodzi na 70% ps -aux ogólne zużycie podaje w okolicach 7%. Też bezsens...

dzieje sie tak dlatego ze polecenie 'ps' podaje tylko chwilowe zuzycie procesora/pamieci przez pewne procesy, jak wiadomo w systemach uniksowych procesy 'walcza' o procesor/pamiec, przez to wystepuja wachania zuzycia z sekundy na sekunde,

tak wiec nie powinno sie uzywac 'ps -aux' do sprawdzania obciazenie systemu tylko 'top' i przy wykorzytaniu tego polecenia mozna zobaczyc w jaki sposob zmienia sie obciazenie jakie daje dany proces

Heh, już sprawdzałem, nie w tym rzecz :) Top oczywiście również nic nie widzi... kilka procesów zajmujących procek w przedziale 1-3%, a tymczasem on pracuje na 90 <_< Nie yest to notoryczny problem, dotychczas zauważyłem go jedynie kilka razy, co nie zmienia faktu, iz to troszkę dziwne <_<

Heh, już sprawdzałem, nie w tym rzecz :) Top oczywiście również nic nie widzi... kilka procesów zajmujących procek w przedziale 1-3%, a tymczasem on pracuje na 90 <_< Nie yest to notoryczny problem, dotychczas zauważyłem go jedynie kilka razy, co nie zmienia faktu, iz to troszkę dziwne <_<

kombinacja:

top + [spacja] (np. 2 spacje na sekunde widac jak procesy walcza o procek)

nigdy mnie nie zawiodla :)

top bazuje na innym podejsciu do mierzenia obciazenia procesora i tam zawsze suma jest rowna 100% a to ze Ci nie pokazuje akurat faktycznego obciazenia moze byc wina zbyt malego probkowania programu (wlasnie recznie wymusza to [spacja] lub z lini polecen)