Skocz do zawartości

Autostart Superkaramby

spyro

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie gdzie ustawić autostart karamby tak żeby przy starcie nie pojawiało się okinko powitalne tego programu i żeby się kontrolki same ładowały (żebym nie musiał wybierać ich od nowa)

Uruchom karambe, zaladuj jakieś aplety i się WYLOGUJ (nie zamykaj tylko wylogij) KDE zapamięta wtedy ustawienia i załadowane programy.

MOżna też skożystaćskorzystać z opcji Zapisz sesję (albo jakoś tak) w Centrum sterowania ale nie pamiętam dokładnie gdzie ta opcja sięznajduje ...

z tym wylogowaniem to nic nie dało a z zapisania sesji nie prubowałem bo nie mogłem znależć w opcjach

K >> Centrum Sterowania >> Składniki KDE >> Menadzer sesji

i tam zaznacz: przy logowaniu przywroc poprzednia sesje.

Wyloguj sie (ew. zamknij i odpal jeszcze raz, nie jestem pewien ktore) i powinno pomoc.

już prubowałem zrobić skrót w autostarcie tylko że za karzdym uruchomienim fedory włączało się okinko powitalne i musiałem od nowa wybierać kontrolki

@patpi

tam przy zapisywaniu sesji znalazłem takie pole w którym się wpisuje programy który nie chcemy by zapamiętywano możesz mi napisać jak tam wpisać programy np. firefox kadu ipd.

@patpi

tam przy zapisywaniu sesji znalazłem takie pole w którym się wpisuje programy który nie chcemy by zapamiętywano możesz mi napisać jak tam wpisać programy np. firefox kadu ipd.

ja tam nic nie mam wpisane i miec nie bede bo mam zaznaczone "Uruchom pusta sesje", tak wole...

Tips dla wszystkich którym po zrobieniu skrótu , symlinka w Autostarcie uruchamia się okienko powitalne. Robimy skrót do superkaramby w Autostarcie. Dajemy jego właściwości. W lini polecenie (czy jakoś tak- tam w każdym bądź razie jest polecenie uruchamiające superkarambę) dopisujemy po spacji pełną ścieżkę dostępu do wybranych przez nas tematów np.
superkaramba /ścieżka/do/twojego/tematu/temat.theme
. Wtedy superkaramba odpalając się załaduje nam nasz temat. Żeby dodać więcej tematów niż jeden nie tworzymy następnych skrótów tylko do istniejącego dodajemy dalsze ścieżki do plików tematów. I powinno działać. Przynajmniej u mnie działa. I mam pustą sesję.

• 7 months later...

A jak to sie ma tzn ten autostart do skryptów ?

Moge tam umiescić skrypt i w nim wpisać wszystkie programy które chce odpalić ? ?

#!bin/bash
supekaramba opcje 
amarok opcje
kadu opcje 
kmix 
itd...  

Nie bedzie wałków odnośnie bezpieczeństwa ??

Pozdrawaiam

Tworze skrypt ale czy jest jakas opcja KDE zeby nie wyświetlało splashów ?

Czy to zależene tylko od aplikacji ?

Edytowane przez grs_84pl