przemm Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Mam dysk 80GB w tym Fedorę na 10GB. Jak można doinstalować win XP na części miejsca,które pozostało? Jak wkładam płytkę z xp przy bootowaniu do mam czarny ekran (czyżby grub blokował?) Dzięki za wszelką pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Powinno byc odwrotnie. Najpier zainstalowany windows, a pozniej fedorka. Sprawdz tez czy masz opcje bootowanie z cd w biosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 1.Grub nie blokuje 2. Nieśmiało wtrącę, iż instalacja xp nadpisze Ci mbr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemm Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Usunąłem wszystkie partycje i dopiero po usunięciu gruba z MBR instalator xp ruszył.Teraz instalacja w tej kolejności (XP->Fedora) i będzie wszystko OK Po problemie. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachowy Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Usunięcie wszystkich partycji chyba nie było konieczne. Faust_ pisał żebyś sprawdził ustawienia botowania w BIOSie. Ja ostatnio ostatnio kilka razy reinstalowałem Windows XP z zainstalowanym już FC4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemm Napisano Sierpień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Chodzi o to czy bootowanie było ustawione na CD? No to chyba logiczne, że było... Czarny ekran pojawiał się przy "instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera" czyli zaraz na początku instalacji. Po usunięciu gruba dopiero ruszył normalnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_spider Napisano Sierpień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2005 Czarny ekran pojawiał się przy "instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera" czyli zaraz na początku instalacji. Po usunięciu gruba dopiero ruszył normalnie... Też mialem z tym problem. Wygląda na to, że WinXP ma kłopoty już na etapie instalacji, gdy tylko w w partycji rozruchowej siedzi linuxowy bootloader. Ja swój problem rozwiązałem tak: zainstalowałem najpierw WinXP, później Fedore 4, ale GRUB-a zainstalowałem w pierwszym sektorze partycji botującej (nie w MBR). Uruchomiłem kompa z płyty FC4 Rescue CD i dalej postępowałem wg tego opisu: Dual-Boot Linux and Windows 2000/Windows XP with GRUB HOWTO. Teraz Fedore uruchamiam z bootloadera winxp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 Też mialem z tym problem. Wygląda na to, że WinXP ma kłopoty już na etapie instalacji, gdy tylko w w partycji rozruchowej siedzi linuxowy bootloader. też miałem taki problem, ale był spowodowany tym, że część dysku była partycjonowana przez wixp a część przez (_linuxa_ → Linuksa) ORT, musiałem oczyścić cały dysk, stworzyć jeszcze raz partycję i dopiero ruszyło (najpierw Fedorka, potem Windows, potem grub, a potem jeszcze testowo sprawdziłem czy instalka windowsa startuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2005 mysle ze wlasnie problem tkwi w partycjonowaniu, ja juz dobre pare razy instalowalem taka hybryde i nie mialem problemow (ale z tego co pamietam za kazdym razem dysk nie byl partycjonowany), jeszcze tylko zapytam czy to instalka XP SP2, SP1 czy czyste XP bylo?? bo instalatory pomimo iz wizualnie sie nie zmieniaja rowniez ewoluuja (przykladem moze byc Win98SE ktorego pierwsze instalatory nie poradza sobie z obecnymi kartami graficznymi powyzej 64 MB pamieci, musialem na czas instalacji zmienic karte na Geforce2 32 MB potem wydano poprawiona wersje instalatora) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Sierpień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2005 u mnie XP zintegrowany z SP2 (ale na zwyklym XP bez SP2 też nie chciało działać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel_spider Napisano Sierpień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2005 u mnie XP zintegrowany z SP2 (ale na zwyklym XP bez SP2 też nie chciało działać) u mnie było to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi