Skocz do zawartości

Cdrom

Patt

Rekomendowane odpowiedzi

cd-rom (a wlasciwie dvd-rom) dziala dobrze jesli nie da sie mu plytki, ;) jesli sie ja wsadzi to niechce jej oddac mechanicznie, tzn. nie reaguje na przycisk na kompie, ale natomiast swietnie zareaguje gdy wydam polecenie eject, jest to troche denerwujace, mozna to jakos naprawic ? :)

Pozdrawiam...

Patt

P.S

Przepraszam za ta budowe zdan, jakos dzisiaj pisanie mi nie idzie.... za duzo slonca :P

P.S

Paczki eject`u dzisiaj zaktualizowalem do najnowszej, ale to nie pomoglo.....

tak zaczalem sie zastanawiac, dlaczego jezeli juz wprowadzono auto-montowanie to czemu nie ma auto-odmontowania nosnikow?

bo chyba pod wzgledem programowym przechwycenie sygnalu gotowosci (napedu do czytania nosnika) jest takie samo jak przechwycenie sygnalu 'eject'

bo chyba pod wzgledem programowym przechwycenie sygnalu gotowosci (napedu do czytania nosnika) jest takie samo jak przechwycenie sygnalu 'eject'

Ależ funkcja klawisza 'eject' jest specjalnie blokowana przez system! W trosce o bezpieczeństwo nośnika oraz bezpieczeństwo i stabilność systemu. Dopóki nie odmontujesz CD, to go nie wyjmiesz. To czytelne rozwiązanie i najbezpieczniejsze. Możesz to natomiast zrobić z dyskietką, bo w systemie nie ma możliwości zablokowania mechanicznego wyjęcia dyskietki. Ale to grozi utratą danych.

Dla fanów rozwiązań windowsowych są takie prrogramy jak magicdev czy supermount, które automatycznie montują dysk, a potem go odmontowują po upływie jakiegoś czasu, gdy nie jest używany.

Ależ funkcja klawisza 'eject' jest specjalnie blokowana przez system! W trosce o bezpieczeństwo nośnika oraz bezpieczeństwo i stabilność systemu.

no wlasnie tego nie rozumiem, jeszcze stabilnosc systemu moglbym zrozumiec ale o jakie bezpieczenstwo nosnika chodzi? dyskietka moze i rzeczywiscie bo jakies dane mogly by sie nie zapisac ale CD-ROM?

przeciez o stabilnosc systemu mozna zadbac sprawdzajac jakie procesy korzytaja z urzadzenia, tak jest wlasnie w mechanizmie w Windows (montowanie nastepuje po wlozeniu nosnika; odmontowanie po wcisnieciu przycisku 'eject'; jezeli jakis proces korzyta z nosnika i nacisniemy 'eject' system poinformuje nas ze jest taka sytuacja)

mysle ze polecenie umount sprawdza uzywanie danego urzadzenia podczas jego odmontowania, wiec przy autoodmontowaniu mozna by skorzytac z tego mechanizmu

No cóż, w Linuksie przyjęto po prostu bezpieczniejsze rozwiązanie niż w Windows. No ale tu trzeba by zacząć dyskusję od początku, czyli chyba od sensu istnienia hasła roota :D:D

Zwyczajnie: ze względu na bezpieczeństwo ograniczono wygodę użytkowników (choć z drugiej strony nie aż tak bardzo, skoro do montowania i odmontowania cdromów nie trzeba już obecnie podawać hasła roota i można to zrobić po prostu klikając na ikonę). :)

A jeśli chodzi o bezpieczeństwo nośników... Wiem, o czym mówię, bo sam miałem taki nieprzyjemny przypadek. Płytka po prostu pękła na tysiąc kawałków przy próbie jej wyjęcia z napędu (właśnie pod Windows). :shock:

Zwyczajnie: ze względu na bezpieczeństwo ograniczono wygodę użytkowników (choć z drugiej strony nie aż tak bardzo, skoro do montowania i odmontowania cdromów nie trzeba już obecnie podawać hasła roota i można to zrobić po prostu klikając na ikonę). :)

no wlasnie, skoro juz mozna wyklikac userem wysuniecie plyty to to juz IMO w ogole nie wplywa na bezbieczenstwo... nie ma przeciwskazan na zrobienie "normalnego ejecta"

a moze sie myle?

fraDiavolo dobrze mówi :] Wyobraź sobie sutuację, w której porgram coś odczytuje/zapisuje na płytce CD-R(W). Jesli nie ma poprawnej obsługi błędów, to wyjęcie nośnika może spowodować zwis aplikacji i utratę danych. Tu chodzi o bezpieczeństwo danych ;-)

Nie wiem czy to jest aż tak duży problem - co przeszkadza kliknięcie na ikonkę CD i wybranie opcji wysuń? Zresztą jak ktoś chce, to może sobie to zabezpieczenie wyłączyć (nie pamiętam teraz dokładnie pełnej ściezki dostępu, ale zmieniało się to w /proc).

patpi dobrze mowi :] ;) wyobrazilem sobie sytuacje w ktorej program zapisuje na CD-R(W), daje wtedy polecenie umount na urzadzenie, okazuje sie ze nie moge odmontowac urzadzenia bo cos do niego pisze (chyba ze na sile zrobie odmontowanie)

w ten sposob dzialanie 'ejecta' korzystajace z polecenia umount, rowniez zakonczylo by sie bezpiecznie (np. informacja ze nosnik jest zajety, czy odmonotwac na sile?)

Dla mnie najważniejsze jest, że mogę sobie to domyślne rozwiązanie zablokować. No i że moja mała córeczka nie wyjmie mi płyty z napędu dla zabawy
dla mnie rowniez rozwiazanie taki jest przydatne, jednak dlaczego automatyczne odmontowywanie nie ma byc wspierane?

taka automatyczna obsluga urzadzen bylaby duzym uklonem w strone osob przesiadajcych sie z Windy (wiem to po swoich znajomych ze montowanie strasznie irytuje ludzi ktorzy dopiero co stykaja sie z linuksem)

właściwie jest wspierane, w Mandrake na przykład; ale myślę, że po prostu wielu programistów piszących coś na Linuksa nie bierze pod uwagę prób wyjęcia płyty w połowie kopiowania plików i będzie to prowadzić do zwisów

w Windows takie próby też kończą się często bluescreenem i ponownym uruchomiem