Skocz do zawartości

Qemu I Nagrywanie Bądź Przenoszenie Plików

MitS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dość duży problem, z którym musze się uporać do poniedziałku.

Problem polega na tym iż mam na qemu zainstalowanego Windows 98 SE i nero burning rom 5.9

I mam na systemie w qemu kilka plików które musze przenieść do (_linuxa_ → Linuksa) ORT (FC4) i próbowałem nagrać na płytę ale niestety nero nie widzi nagrywarki a jedynie uważa że nagrywarka to tylko CD-ROM

Próbowałem przy włączaniu qemu dać takie coś:

qemu -hda hd.img -cdrom /dev/cdwriter -boot c -m 300

ale nie pomogło.

Szukałem też po necie jak przenieść z wirtualnego systemu pliki do oryginalnego ale nic nie znalazłąem.

Jak by ktoś móŋł w tej kwestii mi pomóc to będe wdzieczny.

Jeśli tam jest jedna partycja, to możesz podmontować ja z offsetem pod loop → http://bochs.sourceforge.net/doc/docbook/u...vice-usage.html

Można to jeszcze przez sieć przekopiować. Jak używałem FreeBSD pod Qemu, to mogłem spokojnie z netu korzystać. Przerzuć pliki na jakiś serwer ftp czy coś podobnego.

Gdyż mam neostradę i jak instaluje ją pod systemem na qemu to nie podłacza się do neta.

Z tego co mi wiadomo, to system-host jest dla systemu-gościa routerem. Nie trzeba tam w ogóle na gościu instalować Neostrady. Mi to działało wszystko automatycznie przez DHCP. Wystarczy, że na normalnym komputerze masz dostęp do internetu.

Może to głupie pytanie, ale czy robisz to jako root? Czy na (_root'a_ → roota) ORT wchodziłeś poleceniem "su" czy "su -"? Ten minusik jest bardzo istotny.

Pozdr,

W.

próbowałem na zwykłym su i su -

i mi wyskakiwało :

/home/mits/98/hd.img: Brak dostępu

A jeśli chodzi o to:

Z tego co mi wiadomo, to system-host jest dla systemu-gościa routerem. Nie trzeba tam w ogóle na gościu instalować Neostrady. Mi to działało wszystko automatycznie przez DHCP. Wystarczy, że na normalnym komputerze masz dostęp do internetu.

to ktoś by mógł przybliżyć jak dostać się do neta na win 98 SE pod QEMU ??

Możesz wkleić dokładne polecenie, które wykonujesz? U mnie działa bez problemów. Możesz jeszcze zobaczyć to → http://hurd.gnufans.org/bin/view/Hurd/Qemu...L4#2_Disk_Image

to ktoś by mógł przybliżyć jak dostać się do neta na win 98 SE pod QEMU ??

Zobacz czy Ci tam nie wykrywa jakiejś zwykłej karty sieciowej. Ustaw ją tak, by uzyskiwała dane z serwera DHCP.

Mi FreeBSD samo wszystko skonfigurowało :]

Możesz wkleić dokładne polecenie, które wykonujesz? U mnie działa bez problemów...

Daje takie coś:

$ su-
password:
# losetup /dev/loop0 /home/mits/98/hd.img

i mi wywala takie coś:

A jak odpalam qemu to wydaje taką komendę:

qemu -hda hd.img -hda /dev/floppy/ -cdrom /dev.cdwriter/ -boot c -m 300 -nics ppoE -user-net

i jak próbuje otworzyć w internet explorerze jakąś stronę to wyskakuje mi utwórz nowe połączenie to ja biorę dalej i każe mi wybrać modem mój i mojego moedemu na liście tej nie ma ...

System zaktualizowany? Na jakim systemie plików to jest? Jak tworzyłeś obraz dysku? Z innymi plikami loop tez tak jest (np loop3)?

A jak odpalam qemu to wydaje taką komendę:

Spróbuj bez "-nics ppoE -user-net"

Ja odpalałem tylko z parametrem -hda bsd.img i automatycznie się wszystko robiło.

każe mi wybrać modem mój i mojego moedemu na liście tej nie ma ...

Tam nie masz wybierać modemu tylko kartę sieciową. To co widzi system-gość nie ma nic wspólnego z Twoim sprzętem.

Nie pamietam jak to było w Windowsie - chyba się klikało prawyk klawiszem na mój komputer → właściwości → potem gdzies był sprzęt i tam można było poustawiać. Zobacz też w Centrum Sterowania w ustawieniach sieci czy nie ma tam karty sieciowej.

HA haaaaaaaaaaaaaaaaa mam neta na wirtualnym :)

dzięki gajownik :)

Fajnie było by jeszcze z tym nagrywaniem płyt bądź przenoszeniem z dysku wirtualnego windowsa na fedore rzeczywistą.

Jeśli chodzi o o zaktualizowanie to mam jądro 2.6.11

system plików standardowe jakie robi FC4 (przy instalacji automatycznie) - nie pamiętam nazwy.

Obraz dysku robiłem przy pomocy dd

Z innymi plikami (np. loop3) też tak jest.

PS. a ktoś próbował instalować windowsa XP Professionala (bo ja tak ale po instalacji jak jest te ładowanie systemu to na tym się zatrzymuje) ???

ale net działa i to najważniejsze thanks :)

Fajnie było by jeszcze z tym nagrywaniem płyt bądź przenoszeniem z dysku wirtualnego windowsa na fedore rzeczywistą.

Najprościej będzie jak na Fedorze zainstalujesz vsftpd:

yum install vsftpd

Konfiguracja jest banalna - wystarczy parę opcji odhashować. Pod Win98 będziesz musiał tylko znaleźć IP routera (czyli Fedory).

Gdzies tez widziałem, że można korzystać z samby, ale tym się nie bawiłem :/

Jeśli chodzi o o zaktualizowanie to mam jądro 2.6.11

Czyli system w stanie dziewiczym bez żadnych aktualizacji :] Wpisz:

yum --enablerepo=updates-testing update yum
yum update

Nie jestem pewnien, ale może masz starą paczkę selinux-policy-targeted i Ci polityki bezpieczeństwa blokują dostęp do /dev/loop*

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...