Theriel Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Witajcie. Jest jakiś magiczny sposób na włączenie ClearType lub jakiejś podobnej usługi pod Linuksem? Po prostu oczy zaczynają już mnie boleć od patrzenia na te mało wyraźne napisy... Pracuję pod Fedora Core 4 / KDE Pozdrawiam serdecznie Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 A to są czcionki, bo nie kojarze? mało wyraźne napisy Zmień czcionke w Centrum Sterowania lub poprzez qtconfig. Najlepiej na te zainstalowane z windy (ttf) http://www.fedora.pl/forum/index.php?showt...t=0entry25505 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Z nieba mi spadłeś #-D. A jakbyś jeszcze pamiętał jaka jest standardowa czcionka w Wingrozie ustawiona to byłbym jeszcze bardziej wdzięczny #-]. Pozdrawiam serdecznie Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Niestety nie wiem. Ale w Centrum Sterowania wystarczy kliknąć na Zastosuj i już zobaczysz, czy Ci nowo ustawione odpowiadają. Jak nie, to zmieniasz. Ja używam Ariala oraz Times New Roman i te polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Podobno najwyższą jakość mają czcionki Verdana (z bezszeryfowych) i Georgia (z szeryfowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 heh ja siedze na standardowych w gnome (ale używam programy z kde jak krusader, opera, Kate) i nie jest spoko w przeciwnieństwie do np. takiego Ubuntu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Kate A co takiego brakuje geditowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Podobno najwyższą jakość mają czcionki Verdana (z bezszeryfowych) i Georgia (z szeryfowych). Tahoma rulez ;] A co takiego brakuje geditowi? Jest na GTK BP, NMSP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Jest opcja wygładzania czcionek dla monitorów LCD w opcjach konfiguracyjnych Gnome. Pozycja w menu czcionki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2005 A co takiego brakuje geditowi? Jest na GTK Chodziło mi raczej o to, że skoro Peter15 używa GNOME-a, to czemu nie używa także jego aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2005 A tak w teorii, jaka jest różnica pomiędzy używaniem aplikacji KDE a Gnome? Tzn., Dlaczego należy starać się nie korzystać z aplikacji gnoma pod KDE i vice versa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Aplikacje napisane w innym tookicie niż dane środowisko graficzne zawsze będą się trochę wolniej ładować (w RAMie nie ma odpowiednich bibliotek i trzeba je dotargać z dysku). Dane porgamy mogę też nie w pełni integrowac się z używanym środowiskiem. Wszystko zalezy od tego co kto lubi :] Ja siedzę na KDE, ale mimo to wolę korzystać z Pan, a nie z KMaila do czytania grup dyskusyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Wrzesień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2005 Kate A co takiego brakuje geditowi? Mi brakuje: - chowej ramki z otwartymi plikami, - w kate jakoś bardziej mi te kolorowanie składni przypadło do gustu - wyświetlanie numerów linijek - możliwość zmiany tła - jakoś milej mi się pisze jak mam niebieskie tło bo oczy tak nie bolą po dłuższym czasie - tworzenie kopi - otwieranie plików jakoś tak lepiej mi się w nim wykonuje tą czynność - nie lubię dostosowywać kiedy nie muszę i nie widzę z tego korzyści - skróty klawiszowe - w Kate większość potrafię zrobić bez myszki - brak automatycznego kodowania sam ustawiam w jakim ma kodowaniu ma to odpalić i zapisać - włączam Kate przy włączeniu komputera i wyłączam jak wyłączam kompa(coś brzydko brzmi :/) Dane porgamy mogę też nie w pełni integrowac się z używanym środowiskiem. Styl Fedory jest taki sam w KDE i GNOME, przynajmniej nie zauważyłem znacznych różnic Chodziło mi raczej o to, że skoro Peter15 używa GNOME-a, to czemu nie używa także jego aplikacji. Tako jako edytora nie raz używam ale do kodowania idzie Kate Lubię Gtk ale nie kosztem wygody ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Wrzesień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Czyli rozumiem, że Gnome to GTK, a KDE to kdelib czy coś w ten deseń? Ale przecież GTK to również zbiór podstawowych bibliotek takiego GIMPA... Można w jakiś sposób sprawdzić szybko jakie program pod Xami z czego korzysta? Btw, wiem, ze to OT, ale mam dosyć istotne, nurtujące mnie od dłuższego czasu pytanie... Jak usunąć np: takie KArms z kdeutils, ale bez usuwania pozostałych części pakietu? Muszę bawić się w składanie własnej paczki ze źródeł? Aktualnie moje menu/akcesoria/ są strasznie rozbudowane, a nie potrzebuję większości z tych pakietów... Podobnie z np.: KRec z kdeutils... Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2005 Te funkcje są dostępne w również w gedicie: - wyświetlanie numerów linijek - tworzenie kopi - brak automatycznego kodowania sam ustawiam w jakim ma kodowaniu ma to odpalić i zapisać - otwieranie plików jakoś tak lepiej mi się w nim wykonuje tą czynność Nie znasz się, nowa wybieraczka GTK jest super-hiper-ergonomiczna. ;-) - skróty klawiszowe - w Kate większość potrafię zrobić bez myszki Skróty tak bardzo się różnić nie mogą, no i pewnie są w pomocy dobrze opisane, co za problem się nauczyć. Styl Fedory jest taki sam w KDE i GNOME, przynajmniej nie zauważyłem znacznych różnic Ja tam widzę np. różne domyślne motywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi