@Sorror Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Nigdy nie zajmowałem się grafiką, chciałbym więc spytać jaki polecicie edytor graficzny posiadający możliwość resize'u obrazów. Podkreślam, iż nie pytam jakie edytory istnieją, tylko jakie polecacie. Ponieważ ma mi służyć w sumie jedynie do resize'u nie obrażę się jeśli będzie to mała paczuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Po co od razu cały progs? IMO wystarczy prosty skrypt w bashu :> for i in *; do convert -geometry 100 $i zmieniony_$i; done Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Basha uczę się od niedawna, może coś robię źle ale wywala mi "x.jpg: not a valid identifier" Jeśli byś mógł podać jakiś przykład byłbym wdzięczny Co nie zmienia faktu, iż dalej czekam na propozycje (mam nadzieję, że w ogóle istnieją jakieś edytory ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Ja z konsoli wchodze do katalogu, w którym mam obrazki i wpisuje całą tę linie i chodzi. lszk@debian:~/ppp$ ls heigl.jpg lszk@debian:~/ppp$ for i in *; do convert -geometry 100 $i zmieniony_$i; done lszk@debian:~/ppp$ ls heigl.jpg zmieniony_heigl.jpg Jeżeli chcesz po nazwie → x.jpg, to musisz troche go zmienić #!/bin/bash for i in *.jpg; do convert -geometry 100 $i zmieniony_$i; done i ruszy*. Sprawdzone lszk@debian:~/ppp$ ls heigl.jpg lszk@debian:~/ppp$ ~/bash/resize heigl.jpg lszk@debian:~/ppp$ ls heigl.jpg zmieniony_heigl.jpg lszk@debian:~/ppp$ To znaczy, jak wpisze ze ścieżką (./resize /home/lszk/x.jpg), to nie chodzi, ale pewnie da się to prosto zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2005 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi