kornik23 Napisano Wrzesień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2005 Moje siec opiera sie na dhcp ktory przypisuje ip zewzgledu na mac niestety mam inna karte sieciowa w xp zminan mac nie byla problemem lecz w fedorze glowie sie gdzie dopisac do pliku strowego by automatycznie zmienialo mi mac :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zygmunt Napisano Wrzesień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2005 Dopisz w rc.local linijkę ifconfig hw <mac adres> Tylko nie wiem czy po hw jest wymagane jeszcze ether (Ethernet), ax25 (AMPR AX.25), ARCnet and netrom (AMPR NET/ROM). Lub w pliku konfiguracyjnym ifcfg-eth0 dopisać linijkę z Mac adresem Wydaje mi sie że powinno to zadziałać ======= upsss: thx sorror zapomniałem eth0 ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2005 ifconfig eth0 hw ether XX:xx:XX:xx:XX:xx A adminowi nie można było zgłosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik23 Napisano Wrzesień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peesz Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Witam, ja to robiłem kiedyś w taki sposób: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether 00:11:22:33:44:55 ifconfig eth0 up Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Ja podałem tylko główne polecenie służące do zmiany MACa, inną sprawą są przygotowania. Link: Zmiana MACa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik23 Napisano Wrzesień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Tego typu linijka dodana w rc.local nawet z down i up nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 A po kiego cokolwiek wrzucasz do rc.local? Czytałeś tekst spod linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 gdzie dopisac do pliku strowego by automatycznie zmienialo mi mac :?: Ja mam w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 dopisaną linijkę: MACADDR=10:40:F4:43:84:93 Zmieniając tę zmienną mogę wybierać określony MAC :] (jeśli masz tam HWADDR to wywal). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi