montresol Napisano Wrzesień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2005 Czy mozna zmieniac kolory stosowane przez motywy pod Gnomem (2.10). Domyslny motyw w FC4 - Clearlook bardzo mi odpowiada procz jednego, drobnego szczegolu: w polach tekstowych chcialbym miec ciemniejszy kolor. Pozdrawiam, montresol // dopisek OK, udało mi się zmienić kolory. Może komuś się to przyda (pare postow wczesniej jest np. watek 'Kolor Czcionki Na Pulpicie'). Otoz dla Gnome'a i engine'u Metacity nalezy pogrzebac w plikach motywow (themes). Zdaje sie, ze dziala to takze dla innych menagerow okien (dla wszystkich aplikacji napisanych w gtk?). Motywy trzymane sa w odzielnych katalogach (o nazwach kazdego z motywow) w katalogu /usr/share/themes. W kazdym z takich katalogow znajduje sie plik gtk.rc - czasem w katalogu gtk, czasem w gtk2.0. W pliku szukamy sekcji postaci: fg[NORMAL] = "#101010" # very dark gray #101010 fg[PRELIGHT] = "#101010" # dark grey fg[ACTIVE] = "#000000" # black fg[SELECTED] = "#ffffff" # white fg[INSENSITIVE] = "#b5b3ac" # dark beige / grey bg[NORMAL] = "#efebe7" # light beige / grey bg[PRELIGHT] = "#f5f3f0" # very light beige bg[ACTIVE] = "#d4cfca" # mid beige / grey bg[SELECTED] = "#7c99ad" # blueish bg[INSENSITIVE] = "#efebe7" # light beige / grey base[NORMAL] = "#f1f1f1" # grey base[PRELIGHT] = "#7c99ad" # blueish base[ACTIVE] = "#a29e8e" # dark beige / grey base[SELECTED] = "#7c99ad" # blueish base[INSENSITIVE] = "#efebe7" #light beige / grey text[NORMAL] = "#000000" # black text[PRELIGHT] = "#000000" # black text[ACTIVE] = "#ffffff" # white text[SELECTED] = "#ffffff" # white text[INSENSITIVE] = "#b5b3ac" # dark beige / grey Zostaje nam juz tylko dopasowanie odpowiednich kluczy do elementow. Ja szukalem klucza odpowiedzialnego za kolor tla w polach tekstowych - base[NORMAL]. Ten sposob dziala dla motywu clearlooks. Nie wiem jak bedzie z innymi - plik konfiguracyjny motywu jest dosc skoplikowany. Pozdrawiam, montresol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel88 Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Witam Wszystko by było ok, tylko nie da się tego pliku zapisać z nowymi "kolorami"... Pomocy! Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Wszystko by było ok, tylko nie da się tego pliku zapisać z nowymi "kolorami"... Pomocy!Inny sposób, chyba łatwiejszy w tym wątku http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...art=#entry88389 zobacz post napisany przez matlasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel88 Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Witam Sam do tego doszedłem, już dzięki za pomoc;) Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi