Kratharin Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Witam. O to co mi wyskoczylo kiedy wykonywalem: ./configure checking for GLIB - version >= 1.2.2... no *** The glib-config script installed by GLIB could not be found *** If GLIB was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in *** your path, or set the GLIB_CONFIG environment variable to the *** full path to glib-config. configure: error: *** GLIB >= 1.2.2 not installed - please install first *** Mam zainstalowana wersje bodajrze 1.2.10 .... I co mam teraz zrobic bo nie wiem... probowalem znalezc glib-config ale nic takiego nie znalazlem:/ I nawet nie wiem jak sie ustawia te cale zmienne i odnosniki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 Mam zainstalowana wersje bodajrze 1.2.10 .... A masz te samą paczke również w wersji devel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 uhm..... nie bardzo wiem o co chodzi z ta wersja devel :/ przez yuma instalowalem. Powinienem byl zaznaczyc ze jestem totalnie zielony z (_linuxa_ → Linuksa) ORT... dopiero co sie ucze, a i zadnej ksiazki nie mam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2005 glib-devel czy jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2005 Podaj wynik polecenia rpm -qa |grep glib Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 glib-1.2.10-15 dbus-glib-0.22-10.FC3.2 glibc-headers-2.3.5-0.fc3.1 glibc-2.3.5-0.fc3.1 glib2-devel-2.4.8-1.fc3 glibc-devel-2.3.5-0.fc3.1 glibc-kernheaders-2.4-9.1.87 glib2-2.4.8-1.fc3 glibc-common-2.3.5-0.fc3.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Zainstaluj glib-devel: yum install glib-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kratharin Napisano Wrzesień 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Super ruszylo Musialem oprocz tego zainstalowac gtk+-devel. Z tym ze ... co zawieraja paczki z rozszerzeniem devel?? Albo chociaz gdzie mozna o tym poczytac... bo takie rzeczy wypadaloby wiedziec. I dlaczego one sa wymagane podczas instalacji oprogramowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 probowalem znalezc glib-config ale nic takiego nie znalazlem:/ Słabo szukałeś: [y4kk0@X ~]$ yum provides glib-config Searching Packages: Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Importing Additional filelist information for packages glib-devel.i386 1:1.2.10-16 base Matched from: /usr/bin/glib-config /usr/share/man/man1/glib-config.1.gz glib-devel.i386 1:1.2.10-16 base Matched from: /usr/bin/glib-config /usr/share/man/man1/glib-config.1.gz taglib-devel.i386 1.4-1.fc4 extras Matched from: /usr/bin/taglib-config taglib-devel.i386 1.3.1-2 extras Matched from: /usr/bin/taglib-config glib-devel.i386 1:1.2.10-16 installed Matched from: /usr/bin/glib-config /usr/share/man/man1/glib-config.1.gz [y4kk0@X ~]$ co zawieraja paczki z rozszerzeniem devel?? rpm -ql paczka-devel I dlaczego one sa wymagane podczas instalacji oprogramowania? Żeby coś skompilować potrzebujesz zwykle jakichś bibliotek i plików nagłówkowych. Dostarczane są one w paczce 'devel', bo nie ma sensu ich ładować do zwykłej paczki. Czasami dostarczane są również pliki wykorzystywane przez pkg-config, biblioteki statyczne (coraz rzadziej) oraz skrypty nazwa-config. Pozwalają one na określenie wymaganych bibliotek przy linkowaniu, prefix czy flagi kompilatora: [y4kk0@X instalki]$ glib-config --libs -L/usr/lib -lglib [y4kk0@X instalki]$ glib-config --cflags -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include [y4kk0@X instalki]$ glib-config --prefix /usr [y4kk0@X instalki]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwa Napisano Październik 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2005 No dobra ale skad wzioles gtk+-devel bo mi udalo sie sciagnac gtk+-2.8.6 i devel nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2005 yum install gtk+-devel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwa Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 To mi wyskakuje po make: Making install in src make[1]: Entering directory `/etc/paczki/linuxcmd-0.5.2/src' gcc -DPACKAGE="linuxcmd" -DVERSION="0.5.2" -DSTDC_HEADERS=1 -I. -I. -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -g -O2 -c callbacks.c callbacks.c: In function ‘cb_file_delete’: callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment make[1]: *** [callbacks.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/etc/paczki/linuxcmd-0.5.2/src' make: *** [install-recursive] Błąd 1 [root@daniello linuxcmd-0.5.2]# make Making all in src make[1]: Entering directory `/etc/paczki/linuxcmd-0.5.2/src' gcc -DPACKAGE="linuxcmd" -DVERSION="0.5.2" -DSTDC_HEADERS=1 -I. -I. -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -g -O2 -c callbacks.c callbacks.c: In function ‘cb_file_delete’: callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment make[1]: *** [callbacks.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/etc/paczki/linuxcmd-0.5.2/src' make: *** [all-recursive] Błąd 1 a po make install: make[1]: Entering directory `/etc/paczki/linuxcmd-0.5.2/src' gcc -DPACKAGE="linuxcmd" -DVERSION="0.5.2" -DSTDC_HEADERS=1 -I. -I. -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -D_REENTRANT -I/usr/X11R6/include -g -O2 -c callbacks.c callbacks.c: In function ‘cb_file_delete’: callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment make[1]: *** [callbacks.o] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/etc/paczki/linuxcmd-0.5.2/src' make: *** [install-recursive] Błąd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 callbacks.c:545: error: invalid lvalue in assignment Program jest źle napisany i się nie skompiluje. Może takie błędy jeszcze uchodziły płazem w starych kompilatorach, ale nowe gcc jest w tej materii bardziej restrykcyjne i bez poprawienia kodu się nie obejdzie. Z tego co widzę ten prgoram jest od dawna (kwiecień 2003) nierozwijany, więc proponowałbym raczej zainsteresować się jakimś innym odpowiednikiem (gentoo, krusader). a po make install: Jak `make' nie działa, to nie robi się `make install'. To tak jakbyś poszedł na swój własny ślub pomimo faktu, że Ci kobieta powiedziała, ze za Ciebie nie wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwa Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 dzieki popatrze na Krusadera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Krusadera odradzam, program jest powolny, często bardzo niestabilny (błędy, wyłączanie się z błędem po różnych operacjach itp.). Proponował bym ci albo Gentoo, którego sugerował już Gajownik, albo konsolowy menedżer Midnight Commander (mc), który uważam za najsprawniajsze tego typu narzędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi