fed_ex Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 Witam, nie ukrywam, ze mam juz dosyc kombinowania podczas dopierania sciezek przy kompilacji. Chcialem uruchomic superkarambe 0.37. Dla Fedory 4 w tej wersji superk.. znalazlem tylko źródła. Ok według instrukcji odpalam: ./configure a system po przerobieniu czesci materialu daje: checking for KDE... configure: error: in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail. So, check this please and use another prefix! Ok - rozumiem - w takim razie probuje: ./configure --prefix=/home/ktos/.kde i to samo, no to : ./configure --prefix=$HOME --program-prefix=/home/ktos/.kde i rowniez to samo... no to ja mu: ./configure --prefix=$HOME --program-prefix=/usr/lib/kde3 (bo posiadam KDE3.4) a on znowu to samo... CO MAM WPISAC TEMU ZŁOŚLIWEMU SYSTEMOWI ? pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxior Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 spokojnie :shock: sprawdz czy masz wszyskie paczki i glib`y pewnie czegos brakuje a z karamba to sa zawsze problemy jak juz zacznie chodzi to jeszcze tylko kilkaset problemow z theme ale .. radze ci pozostawic karambe na puzniejszy plan szkoda nerwów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoGeR Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 (edytowane) Jak nie chcesz się bawić w kompilacji to TUTAJ masz paczkę RPM pod FC4 . Raz-dwa i po problemie Tylko że tutaj masz wersję 0.36 :| Edytowane Wrzesień 14, 2005 przez RoGeR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 Z czystej ciekawości zassałem karambę i dałem po rozpakowaniu ./ configure o raz make. Poszło bez bólu. Bez prefiksów itp. Nie szkoda ci pamięci i procesora na wodotryski?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2005 checking for KDE... configure: error: in the prefix, you've chosen, are no KDE headers installed. This will fail. So, check this please and use another prefix! CO MAM WPISAC TEMU ZŁOŚLIWEMU SYSTEMOWI ? pozdrawiam. wpisz rpm -q kdebase-devel , bo coś czuję, że nie masz tego pakietu; możliwe, że karabma potrzebuje też innych develi do kompilacji; jeśli je masz to przy ./configuracji będzie potrzebne tylko ./configure --prefix=/usr a i to właściwie ostateczność, bo większość programów traktuje wartość tego prefiksa jako domyślny standard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotDzinks Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 Jak nie chcesz się bawić w kompilacji to TUTAJ masz paczkę RPM pod FC4 . Raz-dwa i po problemie z ciekawosci zabralem sie za ta paczke i... brakuje pakietow libpython2.4.so.1.0 oraz libxmms.so.1 w czym one sie znajduja, jak je zainstalowac? Mam fc4 x86_64 na athlonie64 ps. a wie ktos moze po diabla ten drugi?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 brakuje pakietow libpython2.4.so.1.0 oraz libxmms.so.1 w czym one sie znajduja, jak je zainstalowac? Mam fc4 x86_64 na athlonie64 http://rpm.pbone.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotDzinks Napisano Wrzesień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2005 zorientowalem sie, ze chodzi o paczki pythona i xmms. To moze inaczej zadam pytanie: mam zainstalowane obie, yum'em update robie (pomijajac fakt, ze jak sciagnalem i probowalem instalowac z pbone to wyskakiwalo ze mam juz zainstalowane, bo to w koncu oczywiste). Same pakiety, ktorych szukam, mam jako takie, ale tylko w /usr/lib64 natomiast nie ma ich w /usr/lib. I tu moje pytanie, czy wystarczy, ze zrobie dowiazanie symboliczne czy tez ze wzgledu, ze sa one pod 64b musze szukac 32 bitowych? I jesli to drugie rozwiazanie, to czy wystarczy ze wrzuce te 32bitowe pakiety do /usr/lib? ps. raczkuje w tym systemie, ale wydawalo mi sie, ze przy systemach _64 programy sa instalowane pod obie architektury w dokladnej "kopii". Dlaczego mam oba pakiety (ktorych szukam) ale tylko w lib64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Same pakiety, ktorych szukam, mam jako takie, ale tylko w /usr/lib64 natomiast nie ma ich w /usr/lib. Może masz zainstalowaną tylko wersję 64-bitową? Co pokazuje: rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}\n' nazwa_paczki I tu moje pytanie, czy wystarczy, ze zrobie dowiazanie symboliczne czy tez ze wzgledu, ze sa one pod 64b musze szukac 32 bitowych? Żadnych dowiązań. Jesli instalujesz 32-bitową aplikację, to musisz też dociągnąć wszystkie 32-bitowe zalezności. Ja bym raczej proponował przekompilowac tego SRPM-a i korzystać od razu z wersji 64-bitowej. wydawalo mi sie, ze przy systemach _64 programy sa instalowane pod obie architektury w dokladnej "kopii". Nie wszystkie paczki. Jesli aplikacja działa poprawnie jako 64-bitowa, to nie ma sesnu pakować do systemu jej wersji 32-bitowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotDzinks Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 [rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}\n' nazwa_paczki dla xmms: xmms-1.2.10-16.x86_64 dla pythona: python-2.4.1-2.x86_64 nie ma wersji superkaramby pod x86_64 wiec co mam zrobic, zeby rozwiazac problem braku tych pakietow (libpython2.4.so.1.0 oraz libxmms.so.1)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Przekompiluj paczkę. Zrób najpierw środowisko do budowania pakietów → http://www.fedora.pl/forum/index.php?showtopic=6595 Następnie ściągnij plik spec → http://apt.kde-redhat.org/apt/kde-redhat/S...perkaramba.spec do katalogu `rpm --eval %{_specdir}` a źródła http://dl.sourceforge.net/sourceforge/netd...mba-0.36.tar.gz do katalogu `rpm --eval %{_sourcedir}`. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotDzinks Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 (edytowane) zrobilem srodowisko, w katalogu uzytkownika powstał katalog "rpmbuild", a w nim katalogi: BUILD, RPMS, SPEC, SOURCES i SRPMS (nic w nich nie ma). Sciagnalem .spec i zrodla tylko gdzie znalezc katalogi: `rpm --eval %{_specdir}` i `rpm --eval %{_sourcedir}`? Moze cos poknocilem ze srodowiskiem, chyba ze chodzi o SPEC i SOURCES?!? a jesli tak to co dalej? Zaczalem kombinowac, wrzucilem superkaramba.spec do katalogu SPEC, a superkaramba-0.36.tar.gz do SOURCE, wpisalem komende z tamtej strony: rpmbuild -bb --clean superkaramba.spec, wszystko elegancko leci, az dojdzie do samego konca i wyskakuje: textlabel_python.cpp:200: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '*' token .......... .......... .......... textlabel_python.cpp:213: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '*' token textlabel_python.cpp:223: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '*' token make[3]: *** [textlabel_python.o] Error 1 make[2]: *** [all-recursive] Error 1 make[2]: Leaving directory `/home/piotrek/rpmbuild/BUILD/superkaramba-0.36/src' make[1]: *** [all-recursive] Error 1 make[1]: Leaving directory `/home/piotrek/rpmbuild/BUILD/superkaramba-0.36' make: *** [all] Error 2 błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.48977 (%build) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.48977 (%build) Generalnie wszystko idzie w porzadku, dopiero jak dojdzie do pythona zaczynaja wyskakiwac problemy (te trzy wykropkowane linijki to jakies 40 podobnych wierszy rozniacy sie tylko numerkiem albo wyrazem np. zamiast "textlabel" jest "meter", nie chcialem zasmiecac forum). Any idea? ps. moze isc na latwizne i wrzucic te brakujace pakiety do /usr/lib bedzie chodzilo? Edytowane Wrzesień 16, 2005 przez KotDzinks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 gdzie znalezc katalogi: `rpm --eval %{_specdir}` i `rpm --eval %{_sourcedir}`? To sa polecenia, które Ci powiedzą gdzie są te katalogi ]:-> Znaczki ` oznaczając, by w danym miejscu podstawić wynik danego polecenia. textlabel_python.cpp:200: error: expected constructor, destructor, or type conversion before '*' token Źródła są źle napisane i nie nowe GCC nie pozwala ich skompilować. Obejściem problemu będize doinstalowanie compat-gcc-32-c++, a w sekcji %build przed %configure dopisanie: export CXX=g++32 ps. moze isc na latwizne i wrzucic te brakujace pakiety do /usr/lib bedzie chodzilo? Nie, nie będzie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KotDzinks Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 lo jezusiczku ile kombinowania. Zrobilem jak napisales, zaczalem od nowa i znowu blad, brakowalo: libstd++-devel to zapuscilem yum install libstd* i zainstalowalo libstdc++-devel. Jeszcze jedna proba i... checking if C++ programs can be compiled... no configure: error: Your Installation isn't able to compile simple C++ programs. Check config.log for details - if you're using a Linux distribution you might miss a package named similiar to libstd++-dev. błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.9960 (%build) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.9960 (%build) znowu to samo, ciezka sprawa, to chyba nie o ta paczke chodzilo :/ Ponawiam pytanie, moze ktos przerabial na platforme 64 bitowa i chce sie podzielic? :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 ściągnij superkaramba-0.36.tar.gz ./configure CPPFLAGS="$CPPFLAGS -I/usr/include/python2.4" --with-extra-libs=/usr/lib64 --libdir=/usr/lib64 --------------> make --------------> su --------------> make install I powinna chodzić, umnie chodzi na 64bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi