Skocz do zawartości

Jak Oszukać Transfer?

chmuri

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam osiedlówke i problem polega na tym że jak coś ciągne przez przeglądarke to mi trasfer spada do 30 kilo tak samo jak z apt-geta i yuma na początku 100 kilo zajefajnie leci a później spada tylko sie zastanawiam czy to jest na serwerze ustawione bo mam serwer debianowski i zastanawiam jak sie ominąć żeby się podpiąć pod ftp albo jakis inne badziewie tyllko nie http chyba że apt-get nie ściąga przez http..:/

A nie jest przypadkiem tak, iż na osiedlówce masz 256, a początkowy kop jest standardem w tego typu sieciach? ;)

kurcze, o co chodzi z tym "kopem" bo nie wiem dlaczego to standardowe? :unsure:

z tego co wiem to przegladarka np. firefox zaczyna pobierac plik juz kiedy wybieramy sciezke zapisu na dysku, dlatego po pojawieniu sie okienka downloadera mamy tak magicznie-wysoki transfer a potem systematycznie on spada az wreszcie (przy wiekszych plikach) osoaga nasz nominalny transfer

co do apt-geta i yuma to transfer zalezy od mirrorow jakie masz wpisane w pliki konfiguracyjne, bo na jednym mozesz miec superszybki transfer a na innych "modemowy"

ponadto jezeli masz postawiony serwer linuksowy to dowiedz sie czy jest na nim proksy ustawione bo moze mozna zakcelerowac polaczenie i wtedy bedziesz ciagnal pliki jak przez lan

niezależnie od czegokolwiek ów kop zawsze przez pewien czs egzystował  :)

no wlasnie mnie interesuje czym jest (albo moze byc) spowodowany ten kop,

rozumiem ze ograniczenie pasma realizowane jest na serwerze/routerze, czyli przy pobieraniu adresu przez DHCP ograniczenie pasma powinno byc wprowadzone dla danego komputera w sieci

a tutaj widac ze jakby ograniczenie pasma nie dzialalo przez pewnien czas i potem sie wlaczalo,

jest to o tyle interesujace poniewaz widze ze spotkales sie z tym przynajmniej kilkukrotnie, a ja tych "przspieszen" nie doswiadczylem, sam jestem w takiej sieci (w domu), inna administruje, a na jeszcze jednej pracuje i tam nie wystepuja takie efekty (sam z ciekawosci jeszcze wczoraj sie logowalem i sprawdzalem ;) )

To już musiałbyś Korbanku pytać :D Po niemiłych doświadczeniach (sieć na kilka dużych osiedli we Wrocławiu, a admin dał mi roota tylko dlatego, że jakiś matołek suplikował sobie mojego MACa) przerzuciłem się na dialogowy xdsl :)

Aha, sieć była na switchach, radiówka.

No to to nie jest kop tylko ograniczenie bo ile może taki kop trwać?? Jak mi potrafi całe pliki tak ściągać.

a ja sie pytam jak duze pliki sciagaja Ci sie na tym "kopie"?? bo jezeli ponizej 2 MB to przez ten trik (ze sciaganiem juz w czasie wybierania miejsca docelowego) rzeczywiscie moze tak Ci sie wydawac ze pobieranie trwa bardzo krotko i z zawrotnym transferem,

wez sprawdz swoj transfer przez czas ok 10 min na duzym pliku (ok 100 MB) a bedziesz widzial jak ten "kop" dziala :]

No to to nie jest kop tylko ograniczenie bo ile może taki kop trwać?? Jak mi potrafi całe pliki tak ściągać. I dlatego sie pytam jak to ominąć żeby mi ciągną po 100 kilo.:)

Hm, czyli Twój przypadek nie podpada pod kopa, o którym wspominałem. Jednak opcja ze ściaganiem pliku już w trakcie wyboru ścieżki zapisu również niezbyt mi tu pasuje, u mnie na Operce takich objawów nie ma (po prostu startuje powiedzmy od 30%, ale prędkość transferu jest właściwa). No ale upewnijmy się: posiadasz jakiś viewer transferu? Torsmo nawet może być, sprawdź.

ja tam nadal uwazam ze to efekt ktory wczesniej opisalem, ewentualnie moze to byc wina oprogramowania na serwerze (ale w to watpie)

@chmuri: sprawdz wlasnie przy pomocy wget - zaciagnij plik ok 10 MB i zobacz czy w nim tez masz takiego kopa, bo on od poczatku pokazuje dosc dobre wyniki, chociaz ostatnio zciagalem sobie wgetem duzy plik 2,4 GB, pokazuje on chwilowy transfer, co bylo ciekawe chwilami mialem transfer wiekszy niz nominalny ,jednak na koncu pobierania program ten pokazuje sredni transfer i to jest dopiero wymierna szybkosc lacza

system ściąga prawie z maksymalną prędkością zanim serwer zdąży zaregować (odpowiednie wyliczenia, ograniczenie transferu) to troche to trwa....

a ile trwa zanim zareaguje?

ciekawe jeszcze jakimi wzorami oblicza tranfer, bo moze mozna napisac skrypt tak dopasowujacy chwilowy transfer zeby oszukac algorytm liczacy ;)

ale to juz niech hakjer/freekjer chmuri sie pobawi :P