Skocz do zawartości

Internet W Dialogu

mechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zainstalowałem Fedore core 4 i nie wiem jak i gdzie wpisać adres IP,maske,domyślną bramę i srewery DNS.Oczywiście mam modem Callisto821 podłączony do karty sieciowej zintegrowanej z płytą główną przez J45.Próbowałem w konfiguracji intrnetu w opcji konfiguracji łącza xDSL,ale tam są jakieś inne parametry do wpisania.To jest mój debiut z Linuksem i dlatego prosiłbym łopatologicznie, jeśli juź chciałby mi ktoś pomóc.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

Wojciech :blink:

nie twórz trzy razy tego samego tematu... lszk

Dziękuję za odzew.

Zrobiłem tak,że stworzyłem połączenie ethernet wpisałem dane IP,maskę itd.Próbuję ją aktywować,a tam okienko,że ten numer IP jest używany przez inny komputer.Zaznaczam,że w okienku widnieje tylko jedna karta nieaktywowana.Wszystkie inne usunąłem.

pozdro

Wojtek :huh:

Przy instalacji wpisałem IP nie wiem czy to nie ma znaczeniana na to,że wywala mi okienko z komunikatem "ten adres jest używany przez inny komputer".Bardzo przepraszam,ale gdzie się sprawdza te aliasy ?

Przy okazji jeszcze jedno pytanie skoro trafiłem na porządnego fachowca:Ściągłem pakiety .RPM,między innymi wtyczkę do rozpoznawania partycji NTFS w windzie.Klikam na (_rpma_ → RPM-a) ORT i powinien pojawić się systemowy instalator pakietów,ale niestety wyskakuje okienko do wybrania aplikacji coś jak w windzie gdy nieznane jest rozszerzenie.

W mc chciałbym wpisać komendy,które podał mi kolega,dzięki którym mógłbym dodać folder utworzony w windzie tak,żebym mógł z niego korzystać w fedorze,tylko skleroza zapomniałem gdzie w mc w jakim folderze się to wpisywało,jeśli można jakąś podpowiedź?

dzięki :)

Przy instalacji wpisałem IP nie wiem czy to nie ma znaczeniana na to,że wywala mi okienko z komunikatem "ten adres jest używany przez inny komputer".Bardzo przepraszam,ale gdzie się sprawdza te aliasy ?

Z konsoli (z roota):

system-config-network-gui

Jeśli masz tylko eth0 to ok, klikasz w edit i sprawdzasz zgodność z podanymi przeze mnie wcześniej zasadami.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie skoro trafiłem na porządnego fachowca:Ściągłem pakiety .RPM,między innymi wtyczkę do rozpoznawania partycji NTFS w windzie.Klikam na (_rpma_ → RPM-a) ORT i powinien pojawić się systemowy instalator pakietów,ale niestety wyskakuje okienko do wybrania aplikacji coś jak w windzie gdy nieznane jest rozszerzenie.

Widocznie w czasie instalacji systemu nie zainstalowałeś menadżera pakietów. Albo zrób to korzystając z yuma albo instaluj ręcznie z konsoli: LINK

W mc chciałbym wpisać komendy,które podał mi kolega,dzięki którym mógłbym dodać folder utworzony w windzie tak,żebym mógł z niego korzystać w fedorze,tylko skleroza zapomniałem gdzie w mc w jakim folderze się to wpisywało,jeśli można jakąś podpowiedź?

A nie chodzi czasem o konsolę i polecenie mount? Czy może źle zrozumiałem? Jeśli pierwsza opcja to zajrzyj do działu administracja systemu, tam masz przyklejony topic o fat32, jeśli ntfs to zajrzyj do FAQ.

Dzięki

Udało mi sie aktywować kartę,przynajmniej pokazuje mi że jest aktywna,ale i tak nie mogę wejść na jakąkolwiek stronkę.Zachowuje sie jakby nie było połączenia z netem.Restartuje system,ustawiłem,żeby aktywowała sie (karta) ze startem systemu i niestety nie mogę korzystać z internetu.

pozdro <_<

W resolv.conf wrzuć:

nameserver 217.30.129.149
nameserver 217.30.137.200

O ile oczywiście ich nie masz. Po uruchomieniu system-config-network-gui w zakładce 'DNS" wpisz je odpowiednio primary ten górny secondary dolny, wtedy rosolv.conf zostanie wyedytowany automatycznie.

Witam

DNSy wpisałem tak jak mówicie zapomniałem to napisać.Ale i tak nic to.Karta jest aktywna i nic z tego nie wynika.W Knoppixie 3,9 wpisuje te parametry tzn. IP,maska,domyślna brama i DNSy i zasuwa,aż miło.A tu zagadka.Powoli opada mi entuzjazm.I co dalej?Może podajcie jakiś przykład parametrów do wpisania,bo nie wiem może źle wpisuje bramę domyślną.Mój przykład:

IP: 84.40.188.238

Maska : 255.255.255.0

Domyślna brama: 84.40.188.1

DNSy: pierwotny 217.30.137.149

wtórny 217.30.137.200

Jeszcze zauważyłem,że przy zamykaniu systemu jest komunikat Demon Network Manager zawiódł.Czy ten demon moze jest ważny przy łączeniu z netem?Jeśli tak to jak go zainstalowac?