mechu Napisano Wrzesień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 19, 2005 Witam Zainstalowałem Fedore core 4 i nie wiem jak i gdzie wpisać adres IP,maske,domyślną bramę i srewery DNS.Oczywiście mam modem Callisto821 podłączony do karty sieciowej zintegrowanej z płytą główną przez J45.Próbowałem w konfiguracji intrnetu w opcji konfiguracji łącza xDSL,ale tam są jakieś inne parametry do wpisania.To jest mój debiut z Linuksem i dlatego prosiłbym łopatologicznie, jeśli juź chciałby mi ktoś pomóc. Z góry dzięki. Pozdrawiam Wojciech nie twórz trzy razy tego samego tematu... lszk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Zamiast xdsl kliknij w "inne" i tam masz odpowiednie pola do wypełnienia. Jeśli byłeś wcześniej inaczej podłączony najpierw wywal wcześniejszy alias eth0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechu Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Dziękuję za odzew. Zrobiłem tak,że stworzyłem połączenie ethernet wpisałem dane IP,maskę itd.Próbuję ją aktywować,a tam okienko,że ten numer IP jest używany przez inny komputer.Zaznaczam,że w okienku widnieje tylko jedna karta nieaktywowana.Wszystkie inne usunąłem. pozdro Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Wybierasz eth0, edit: adres bez zer subnet z zerami default gateway address z zerami w ostatniej części Nie wiem czemu tak ale tak. I jeszcze raz sprawdź, czy nie masz dwóch aliasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechu Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Przy instalacji wpisałem IP nie wiem czy to nie ma znaczeniana na to,że wywala mi okienko z komunikatem "ten adres jest używany przez inny komputer".Bardzo przepraszam,ale gdzie się sprawdza te aliasy ? Przy okazji jeszcze jedno pytanie skoro trafiłem na porządnego fachowca:Ściągłem pakiety .RPM,między innymi wtyczkę do rozpoznawania partycji NTFS w windzie.Klikam na (_rpma_ → RPM-a) ORT i powinien pojawić się systemowy instalator pakietów,ale niestety wyskakuje okienko do wybrania aplikacji coś jak w windzie gdy nieznane jest rozszerzenie. W mc chciałbym wpisać komendy,które podał mi kolega,dzięki którym mógłbym dodać folder utworzony w windzie tak,żebym mógł z niego korzystać w fedorze,tylko skleroza zapomniałem gdzie w mc w jakim folderze się to wpisywało,jeśli można jakąś podpowiedź? dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Przy instalacji wpisałem IP nie wiem czy to nie ma znaczeniana na to,że wywala mi okienko z komunikatem "ten adres jest używany przez inny komputer".Bardzo przepraszam,ale gdzie się sprawdza te aliasy ? Z konsoli (z roota): system-config-network-gui Jeśli masz tylko eth0 to ok, klikasz w edit i sprawdzasz zgodność z podanymi przeze mnie wcześniej zasadami. Przy okazji jeszcze jedno pytanie skoro trafiłem na porządnego fachowca:Ściągłem pakiety .RPM,między innymi wtyczkę do rozpoznawania partycji NTFS w windzie.Klikam na (_rpma_ → RPM-a) ORT i powinien pojawić się systemowy instalator pakietów,ale niestety wyskakuje okienko do wybrania aplikacji coś jak w windzie gdy nieznane jest rozszerzenie. Widocznie w czasie instalacji systemu nie zainstalowałeś menadżera pakietów. Albo zrób to korzystając z yuma albo instaluj ręcznie z konsoli: LINK W mc chciałbym wpisać komendy,które podał mi kolega,dzięki którym mógłbym dodać folder utworzony w windzie tak,żebym mógł z niego korzystać w fedorze,tylko skleroza zapomniałem gdzie w mc w jakim folderze się to wpisywało,jeśli można jakąś podpowiedź? A nie chodzi czasem o konsolę i polecenie mount? Czy może źle zrozumiałem? Jeśli pierwsza opcja to zajrzyj do działu administracja systemu, tam masz przyklejony topic o fat32, jeśli ntfs to zajrzyj do FAQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechu Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Dzięki Udało mi sie aktywować kartę,przynajmniej pokazuje mi że jest aktywna,ale i tak nie mogę wejść na jakąkolwiek stronkę.Zachowuje sie jakby nie było połączenia z netem.Restartuje system,ustawiłem,żeby aktywowała sie (karta) ze startem systemu i niestety nie mogę korzystać z internetu. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 A masz wpisy nt. dns'ów w /etc/resolv.conf? Jego struktura: nameserver xxxx nameserver xxxx itd. Pingi chodzą? ping 212.77.100.101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 W resolv.conf wrzuć: nameserver 217.30.129.149 nameserver 217.30.137.200 O ile oczywiście ich nie masz. Po uruchomieniu system-config-network-gui w zakładce 'DNS" wpisz je odpowiednio primary ten górny secondary dolny, wtedy rosolv.conf zostanie wyedytowany automatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechu Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Witam DNSy wpisałem tak jak mówicie zapomniałem to napisać.Ale i tak nic to.Karta jest aktywna i nic z tego nie wynika.W Knoppixie 3,9 wpisuje te parametry tzn. IP,maska,domyślna brama i DNSy i zasuwa,aż miło.A tu zagadka.Powoli opada mi entuzjazm.I co dalej?Może podajcie jakiś przykład parametrów do wpisania,bo nie wiem może źle wpisuje bramę domyślną.Mój przykład: IP: 84.40.188.238 Maska : 255.255.255.0 Domyślna brama: 84.40.188.1 DNSy: pierwotny 217.30.137.149 wtórny 217.30.137.200 Jeszcze zauważyłem,że przy zamykaniu systemu jest komunikat Demon Network Manager zawiódł.Czy ten demon moze jest ważny przy łączeniu z netem?Jeśli tak to jak go zainstalowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 IP: 84.40.188.238 Maska : 255.255.255.000 Domyślna brama: 84.40.188.001 DNSy: pierwotny 217.30.137.149 wtórny 217.30.137.200 Jest ok. Rozumiem, iż widzisz w polu 'Status" słowo "Active"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechu Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Pingi dochodzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mechu Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Jak je sprawdzić?Jakieś polecenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Z konsoli: ping -c 4 www.onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi