DAREK WL. Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Sciagnałem najnowsza wersje kaffeine 0.7.1.tar.bz2 i przystapiłem do instalacji Po poleceniu configure otrzymałem nastepujacy rezultat [root@localhost kaffeine-0.7.1]# ./configure checking build system type... i686-pc-linux-gnu checking host system type... i686-pc-linux-gnu checking target system type... i686-pc-linux-gnu checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking for -p flag to install... yes checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking for kde-config... /usr/bin/kde-config checking where to install... /usr (as returned by kde-config) checking for style of include used by make... GNU checking for gcc... gcc checking for C compiler default output file name... a.out checking whether the C compiler works... yes checking whether we are cross compiling... no checking for suffix of executables... checking for suffix of object files... o checking whether we are using the GNU C compiler... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for gcc option to accept ANSI C... none needed checking dependency style of gcc... gcc3 checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for g++... g++ checking whether we are using the GNU C++ compiler... yes checking whether g++ accepts -g... yes checking dependency style of g++... gcc3 checking whether gcc is blacklisted... yes configure: error: This particular compiler version is blacklisted because it is known to miscompile KDE. Please use a newer version, or if that is not yet available, choose an older version. Please do not report a bug or bother us reporting this configure error. We know about it, and we introduced it by intention to avoid untraceable bugs or crashes in KDE. [root@localhost kaffeine-0.7.1]# Czyzby wiec kaffeine domagała sie starszej wersji kompilatora gcc tak jak niektóre wersje mplayera Prosze o pomoc co z tym zrobic 2 Sprawa; skompilowałem mplayera pobranego z cvs nie pojawiuł sie w menu ale to nie problem. Zainstalowałem tez mplayerplugin i teraz teledyski np na interii wyswietlaja sie prawidłowo ale przy próbie posłuchania jakiejs stacji radiowej to mam najpierw łaczenie potem buforowanie a potem ZATRZYMANO :shock: Dlaczego zatrzymano Prosze o pomoc i porade. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 [root@localhost kaffeine-0.7.1]# ./configure Tego się na roocie nie robi. Czyzby wiec kaffeine domagała sie starszej wersji kompilatora gcc tak jak niektóre wersje mplayera Prosze o pomoc co z tym zrobic Można skorzystać z opcji export. Było, szukaj. skompilowałem mplayera pobranego z cvs Tak lubisz wszystko kompilować? To może czas na Gentoo? Bo Fedora, to distro pakietowe i właśnie z pakietów powinno się progsy instalować. Nie widze powodu, aby się tak namordować z kompilacją takiego kaffeine, skoro są gotowe paczki. Mam tylko nadzieje, ze zamiast make install używasz checkinstalla albo robisz własne paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Iszku mam dla ciebie smutna wiadomosc Chciałem zainstalowac kaffeine z rpm-a to wyswietliło ze brak biblioteki libxine.so.1 Chciałem ja zainstalowac poprzez yuma czy apta ale niestety nic odpowiedz;no match , nie ma w repozytoriach Zainstalowałem realplayera i znów nie chce działac bo mu brak biblioteki libstdc++.so.5 i znów z repozytoriów nie chciało pociagnac Zdenerwowałem sie porzadnie , usunałem fedore a zainstalowałem mandrivele2005 i poprzez 'urpmi' zainstalowałem kazda z tych rzeczy których sie nie dało na fedorze core4 : Niestety mandriva lest lepsza :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Niestety mandriva lest lepsza :lammer: Wydaje Ci sie ;-) brak biblioteki libxine.so.1 (...) nie ma w repozytoriach Ten plik jest w tej paczce → ftp://ftp.pbone.net/mirror/rpm.livna.org/...vn.3.4.i386.rpm Nie wiem, jak to wpisywałeś w yumie, ale powinieneś to zrobić tak yum provides libxine.so.1 Jak masz (miałeś ) tam livne, to musiało chodzić. brak biblioteki libstdc++.so.5 http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idp...4.i386.rpm.html Jak czegoś nie możesz przez yuma znaleźć, to masz jeszcze http://rpm.pbone.net ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Mówie ci Iszku prawde Na Mandrivie gdy chce by teraz grała 3-ka, radiobis , czy rmf to otwiera sie kaffeine jesli wywołuje z konquerora lub mplayerplugin jesli z firefoxa. i gra co potrzeba . Przy instalacji realplayera tez wyskoczył brak tej biblioteki libstdc++so.5 ale wyswietliło sie by włozyc cd=2 i po chwili brakujaca biblioteka juz była. Albo np instalacja 'wine' ; urpmi wine ; prosze włozyc cd=1 i po chwili juz było ok Szukałem na forum wpisu repozytorium livna.org wsród twoich postów a gdy do katalogu 'yum.repos.d' dodałem wpis 'livna.repo' to i tak po wydaniu polecenia yum install..cos tam wyswietliło sie [erno 256] i klapa. Narzedzie URPMI na mandrivie konfiguruje sie prawie 2 godz, zbiera informacje z serwerów ale potem za pomoca polecenia 'urpmi..cos tam' zainstalowałem wiecej rzeczy niz yumem czy aptem w fedorze czy auroxie. Mozesz mi tylko podac Iszku polecenie jak do repozytoriów yuma dodaje sie płyty instalacyjne od cd=1 do cd=4, bo zapomniałem a gdybym to znał to moze i te biblioteki na płytach by sie znalazły Poprzez 'urpmi' - odpowiednik yuma w mandrake zainstalowałem;aMule, mplayerplugin kaffeine-mozilla, wine, thunderbird. Yumem w core4 nie szło tyle zrobic Mysle Iszku ze gdyby p-olscy sympatycy i uzytkownicy fedory skrzykneli sie i ułozyli system o nazwie FEDORA CORE4-PL który byłby pozbawiony ograniczen prawa patentowego w USA to mógłby wyjsc naprawde fajne distro które by od razu po zainstalowaniu; odtwarzało by mp3, miało w sobie mplayera i jego wtyczke kodeki multimedialne, realplayera, kaffeine z modułem dvb,xmms-a to byłoby dopiero fajne distro Co o tym myslisdz Iszku? Doinstalowywanie przez yuma nie zawsze wychodzi a co maja powiedziec ci co nie maja dostepu do netu.Na 4 cd mozna zmiescic znacznie wiecej potrzebnych rzeczy niz jest teraz w core4. Po co tytle pakietów _devel na płytach iknstalacyjnych core4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Urpmi znam, bo też swego czasy używałem (jeszcze) Mandrake. IMO Mandriva jest przeznaczona dla ludzi, którzy chcą jak najmniejszym kosztem czasu i nerwów mieć w pełni działający i skonfigurawany system. I w niej to mają zapewnione, ale kosztem nauki obsługi linuksa. Wszystko tam wyklikają, a potem przy ewentualnej przesiadce mają cholerne problemy, bo nawet z konsoli nie potrafią skorzystać. Na Mandrivie gdy chce by teraz grała 3-ka, radiobis , czy rmf to otwiera sie kaffeine jesli wywołuje z konquerora lub mplayerplugin jesli z firefoxa. i gra co potrzeba . No widzisz. Na Fedorze teoretycznie też można wszystko ustawić, ale to już troche wprawy i chęci wymaga. A jak się to uda zrobić samemu to niezła jazda potem jest Szukałem na forum wpisu repozytorium livna.org wsród twoich postów W moich to raczej nie znajdziesz ;P Ja je bardzo rzadko kopiowałem → wolałem podać linka do odp. topicu A za yumem swoją drogą nie przepadam (apt rulez) jak do repozytoriów yuma dodaje sie płyty instalacyjne od cd=1 do cd=4 Niestety z tym Ci nie pomoge :/ Yumem w core4 nie szło tyle zrobic Ale to chyba tylko kwestia odpowiednich zdefiniowanych w configu rep ;-) ułozyli system o nazwie FEDORA CORE4-PL który byłby pozbawiony ograniczen prawa patentowego w USA to mógłby wyjsc naprawde fajne distro które by od razu po zainstalowaniu; odtwarzało by mp3, miało w sobie mplayera i jego wtyczke A to się pod to Aurox nie zalicza? Patenty go nie obejmują, mp3 obsługuje (chyba od razu), tylko z tym mplayerem nie wiem. Ale dotargać ręcznie to też nie problem. co maja powiedziec ci co nie maja dostepu do netu Trudno by było na kilku płytkach zmieścić wszystko, co potencjalny user mógłby chcieć wykorzystać. Zawsze też ppozostaje to ;-) → http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administ...lsYumdownloader Zawsze też można sobie swoje paczki pościągać z zależnościami i zrobić z nich własne repo (były jakie opisy na forum) Po co tytle pakietów _devel na płytach iknstalacyjnych core4. Bo się przydają Czesto inne paczki, które próbujesz instalować wymagają określonych plików nagłówkowych (develi) potrzebnych paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Tak Iszku Aurox zawiera te elementy ale jest wykonany niestarannie zawiera takie błedy które sa wynikiem zwykłego niedbalstwa np nie pojawia sie ekran logowania tylko komunikat o błedzie tego programu i okienko rezerwowe do logowania. Repozytoria auroxa sa słabe choc teraz na 11.0 jest juz troche lepiewj .Inne polskie distra tez sa wykonane niestarannie; w LINNEX OS najnowszym jest błedny wpis w pliku fstab i trzeba go korygowac zaraz po instalacji inaczej zadnej płyty włozonej do napedu nie odczyta.W cdlinux jest tak ze jak pojawi sie bootloader to jest na nim ten system a nie ma windows , trzeba samodzielnie korygowac plik 'lilo.conf' by miec normalny bootloader. Znowusz KATE OS to distro dla bardzo zaawansowanych, uruchamia sie w trybie tekstowym i trzeba grzebac juz podczas instalacji w pliku 'innittab' by domyslnie startowały x-y przy uruchamianiu.Tak ze według mojej koncepcji CORE4-PL to byłby system starannie wykonany z dobrymi repozytoriami i zmieszczonymi na 4 cd mediami, kodekami i wtyczkami do nich. Zgodzisz sie ze mna Iszku?? :lammer: Gdybym ja miał Iszku tyle lat co ty i takie mozliwosci jakie ma dzisiejsza młodziez to wziałbym sie za układanie porzadnego (_linuxa_ → Linuksa) ORT Ja zdawałem mature w liceum w 1983 r i angielskiego uczyłem sie w latach 79 - 83. Twoje pokolenie ma inne mozliwosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 No niby tak, ale jaką masz pewność, że taki system, gdyby powstał byłby wolny od wszystkich tych wymienionych błędów? A może by znowu zawierał jakieś nowe? Ktoś musiałby się naprawde przyłożyć. A komu (w dodatku za darmo) by się chciało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 system o nazwie FEDORA CORE4-PL który byłby pozbawiony ograniczen prawa patentowego w USA to mógłby wyjsc naprawde fajne distro które by od razu po zainstalowaniu; odtwarzało by mp3, miało w sobie mplayera i jego wtyczke kodeki multimedialne, realplayera, kaffeine z modułem dvb,xmms-a to byłoby dopiero fajne distro Co o tym myslisdz Iszku? IMHO to bez sensu. Koncepcja Fedory jest taka: w Core (więc na płytach) tylko po jednym (no, może z wyjątkiem rozgraniczenia GNOME/KDE) programie do każdego zastosowania, a w Extras (oraz Livnie) cała reszta, ile się da. Programiści FC nie mają tyle czasu, żeby wszystko paczkować do Core. co tytle pakietów _devel na płytach iknstalacyjnych core4. A spojrzałeś ile one zajmują miejsca? I pomyślałeś, że inni mogą ich potrzebować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi