Monti Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Witam jestem nowicjuszem. Nie wiem jak w FC4 zainstalowac sterowniki ktore podalem w temacie. Wyszedlem z X uruchomilem i wyskakuje mi, ze mam nie przekompilowne kernel. Prosze o wskazowki krok po kroku. Wielkie dzieki. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Instalka sterów z nvidia.com? http://faq.fedora.pl/#nvidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigeon Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Witam przyda się najpierw yum update a pożniej instaluj sterowniki Nvidi http://faq.fedora.pl/#nvidia pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2005 Żeby instalować stery nvidia (grafa) trzeba zainstalować pakiet kernel-devel i wówczas instalacja driverów z nvidia.com przebiegnie bezproblemowo. Po tytule tematu nie wiadomo czy chodzi ci o sterowniki do grafy czy też do chipsetu Nforce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Wiam zrobilem jak pisaliscie ale chyba cos nie tak poszlo. Ponizej zalaczam zrzut z terminala, napiszcie co robie zle. [root@localhost Monti]# yum install kernel-module-fglrx-$(uname -r) Setting up Install Process Setting up repositories updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.12-1.1447_FC4 Nothing to do [root@localhost Monti]# yum install kernel-module-nvidia-$(uname -r) Setting up Install Process Setting up repositories updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 317 kB 00:04 updates-re: ################################################## 962/962 Added 8 new packages, deleted 3 old in 1.64 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: kernel-module-nvidia-2.6.12-1.1447_FC4 Nothing to do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 i wówczas instalacja driverów z nvidia.com przebiegnie bezproblemowo. Po tytule tematu nie wiadomo czy chodzi ci o sterowniki do grafy czy też do chipsetu Nforce... Użycie instalatora nVidii będzie potem powodowało błędy przy aktualizacji. updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Niedokładnie przeczytałeś instrukcję, zwróć uwagę na punkt o pliku konfiguracyjnym yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Użycie instalatora nVidii będzie potem powodowało błędy przy aktualizacji. Aktualizacji czego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 [root@localhost Monti]# yum install kernel-module-fglrx-$(uname -r) powiem wiecej ty chyba w ogole nie przeczytales http://faq.fedora.pl/#nvidia bo probujesz instalowac sterowniki do ATI a chciales do Nvidii na poczatku skonfiguruj yuma, potem zrob aktualizacje calego systemu (yum update), a potem wykonaj instalacje sterownikow Aktualizacji czego ? aktualizacji sterownikow w szczegolnosci, a w ogolnosci aktualizacji systemu za pomoca yuma PS. i przeczytaj sobie uwaznie od deski do deski FAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Prawdę powiedziawszy jedyne co musiałem zrobić po aktualizacji systemu przez yuma to ponowna instalacja tych samych sterów nvidia celem zbudowania nowego modułu dla zmienionego na 2.6.12 kernela. To w zasadzie jedyny "problem" z jakim się spotkałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Prawdę powiedziawszy jedyne co musiałem zrobić po aktualizacji systemu przez yuma to ponowna instalacja tych samych sterów nvidia celem zbudowania nowego modułu dla zmienionego na 2.6.12 kernela. ale o czym Ty w ogole piszesz? o jakiejs ponownej instalacji sterownikow zeby zbudowac modul jadra?? po pierwsze watpie zebys budowal modul jadra (bo to w 99% zupelnie niepotrzebne chyba ze dla nauki), po drugie jakbys budowal modul jadra to pownienes zbudowac rowniez sterowniki i dopiero jedno i drugie zainstalowac tak wiec Monti nie sluchaj jakis dziwnych rad, tylko od razu postepuj zgodnie z FAQ: http://faq.fedora.pl to powinno w zupelnosci zalatwic sprawe (TYLKO JUZ UWAZNIE CZYTAJ ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano Wrzesień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Witam. Tak jak pisaliscie, zle przeczytalem faq. Zainstalowalem juz drivery ale mam problem z rozdzielczoscia. W trybie 1024x768 moge wybrac czestotliwosc odsiezania 60 i 87. Pierwsza jest za niska, druga za wysoka. W winxp przy takiej rozdzielczosci bylo ok przy 75. Pragne powiedziec iz w xorg zrobilem wpisy wedlug specyfikacji monitora. pozdro Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Aktualizacji czego? Aktualizacji X-ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Wrzesień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2005 Może zatem źle się wyraziłem, instalator buduje kernel interface lub ściąga go z sieci i tylko tyle trzeba zrobić po aktualizacji systemu, nic więcej, nie ma żadnych problemów z jakąkolwiek aktualizacją także X'ów tak więc nie wiem skąd opinia, że stery nvidia powodują jakieś problemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagard Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Instalacja Nvidia U mnie bez problemów, za pierwszym razem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2005 tak więc nie wiem skąd opinia, że stery nvidia powodują jakieś problemy... Instalator nadpisuje pliki paczki z Mesą - i potem są problemy. Jeśli ty ich jeszcze nie miałeś, to nie znaczy że ich mieć nie będziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi