Skocz do zawartości

Polskie Znaki

qmic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sobie fc4, i mam problemy z polskimi znakami. Hmm dziwi mnie to tym bardziej ze w gentoo nie mialem problemow.

Po pierwsze katalogi zalozone w gentoo mialem z polskimi znakami, teraz sa krzaki (na partycji /home na ext3)

Rozumiem ze w gentoo mialem iso a tu mam utf8, ale jak to teraz przerobic zeby bylo dobrze?

W ispell nie rozpoznaje mi polskich znakow kiedy pisze np. w kmailu, podpowiedzi sa tez bez polskich znakow

Id3tagi sa tez bez polskich znakow. Da sie zrobic aby w Amaroku byly wyswietlane poprawnie?

Moze jakies hinty? Jesli chodzi o ilosc problemow to wole iso juz niz utf, ale jednak nie chce sie juz cofac do iso.

Po pierwsze katalogi zalozone w gentoo mialem z polskimi znakami, teraz sa krzaki (na partycji /home na ext3)

Bo nazwy plików są zakodowane w ISO-8859-2.

Rozumiem ze w gentoo mialem iso

Trzeba było zrobić UTF-8 → http://www.gentoo.org/doc/en/utf-8.xml

ale jak to teraz przerobic zeby bylo dobrze?

http://osx.freshmeat.net/projects/convmv/

W ispell nie rozpoznaje mi polskich znakow kiedy pisze np. w kmailu, podpowiedzi sa tez bez polskich znakow

W Fedorze nie ma ispella tylko jest aspell. Niestety, wersja ta nie obsługuje UTF-8. Ściągnij sobie z Rawhide'a srpma i przekompiluj (słowniki tez trzeba przekompilować). Ja tak zrobiłem i u mnie działa bez problemów sprawdzanie pisowni w programie Pan :]

Dzieki za rade co do systemu plikow, zadzialalo bezblednie.

Ale z tym aspellem to dalej mam problem

Nie moge sie doszukac od czego jest rawhide.

I dlaczego mi nie dziala rpm --rebuild (nieznana opcja).

I majac na mowiac o rekompilacji aspella miales na mysli sciagniecie z sieci zrodel i zwykla kompilacje?

No to sie popisalem z tym rawhidem :), eh no coz, nie znam fedory dobrze i jeszcze nie obeznany jestem ze "slangiem":).

Ale do rzeczy:

Sciagnalem, przekompilowalem, zainstalowalem

I dobrze mi rozpoznaje bledy w wyrazach, ale kiedy mam bledny wyraz i wybieram sugestie, to tam dalej nie ma polskich znakow.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...