qmic Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Mam sobie fc4, i mam problemy z polskimi znakami. Hmm dziwi mnie to tym bardziej ze w gentoo nie mialem problemow. Po pierwsze katalogi zalozone w gentoo mialem z polskimi znakami, teraz sa krzaki (na partycji /home na ext3) Rozumiem ze w gentoo mialem iso a tu mam utf8, ale jak to teraz przerobic zeby bylo dobrze? W ispell nie rozpoznaje mi polskich znakow kiedy pisze np. w kmailu, podpowiedzi sa tez bez polskich znakow Id3tagi sa tez bez polskich znakow. Da sie zrobic aby w Amaroku byly wyswietlane poprawnie? Moze jakies hinty? Jesli chodzi o ilosc problemow to wole iso juz niz utf, ale jednak nie chce sie juz cofac do iso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Wrzesień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2005 Sprawdź /etc/sysconfig/i18n LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2005 Mam dokladnie tak. Jakies inne pomysly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2005 Po pierwsze katalogi zalozone w gentoo mialem z polskimi znakami, teraz sa krzaki (na partycji /home na ext3) Bo nazwy plików są zakodowane w ISO-8859-2. Rozumiem ze w gentoo mialem iso Trzeba było zrobić UTF-8 → http://www.gentoo.org/doc/en/utf-8.xml ale jak to teraz przerobic zeby bylo dobrze? http://osx.freshmeat.net/projects/convmv/ W ispell nie rozpoznaje mi polskich znakow kiedy pisze np. w kmailu, podpowiedzi sa tez bez polskich znakow W Fedorze nie ma ispella tylko jest aspell. Niestety, wersja ta nie obsługuje UTF-8. Ściągnij sobie z Rawhide'a srpma i przekompiluj (słowniki tez trzeba przekompilować). Ja tak zrobiłem i u mnie działa bez problemów sprawdzanie pisowni w programie Pan :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2005 Dzieki za rade co do systemu plikow, zadzialalo bezblednie. Ale z tym aspellem to dalej mam problem Nie moge sie doszukac od czego jest rawhide. I dlaczego mi nie dziala rpm --rebuild (nieznana opcja). I majac na mowiac o rekompilacji aspella miales na mysli sciagniecie z sieci zrodel i zwykla kompilacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2005 Nie moge sie doszukac od czego jest rawhide. rawhide to jedno z repozytoriow yuma dla fedory (fedora-development) I dlaczego mi nie dziala rpm --rebuild (nieznana opcja). w fc 4 z tego co pamietam jest teraz rpmbuild --rebuild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2005 No to sie popisalem z tym rawhidem , eh no coz, nie znam fedory dobrze i jeszcze nie obeznany jestem ze "slangiem". Ale do rzeczy: Sciagnalem, przekompilowalem, zainstalowalem I dobrze mi rozpoznaje bledy w wyrazach, ale kiedy mam bledny wyraz i wybieram sugestie, to tam dalej nie ma polskich znakow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 aspell-en i aspell-pl też przekompilowałeś? Zmienił się format słowników pomiędzy wersją 0.5* a 0.6* i też to należy wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Wrzesień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2005 aspell-pl tylko, ale co dziwne slwnik mi sie sciaga w wersji 0.5 a aspell w 0.6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi