Theriel Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 Witajcie. Od chwili zainstalowania FC4 bawiłem się w testowanie różnych programów i kiedy już znalazłem sobie dogodną konfigurację, chciałbym pozbyć się plików konfiguracyjnych do programów, których nie mam aktualnie zainstalowanych... Czy istnieje jakiś program/skrypt/etc. działający na zasadzie for wszystkie_pakiety if dany_pakiet.installed==false then delete_jego_konfigi ? Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 for wszystkie_pakiety if dany_pakiet.installed==false then delete_jego_konfigi ? Bueheheh, to nie takie proste, ale rzeczywiście takie narzędzie przydałoby się. Wiele programów (nawet w RPM-ach) usuwa się razem z configami. Zresztą, czy to taki duży problem wywalić katalog ./nazwa_programu ze swojego katalogu domowego. Zgodnie z Twoją filozofią jeśli administrator zechciałby usunąć jakiś program to wywaliłby wszystkich użytkownikom niezbędne ustawienia, zapisane pliki etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 for wszystkie_pakiety if dany_pakiet.installed==false then delete_jego_konfigi ? powiem ze jest to nie tyle skomplikowane co pracochlonne zadanie, skrypt powinien posiadac baze wszystkich paczek (w roznych wersjach! bo czasami w kolejnych sa inne pliki konfiguracyjne) i korespondujace z nim sciezki plikow konfiguracyjnych ciekawe czy ktos jest chetny zeby opisac tysiace paczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 czy ja wiem czy w ten sposob by to trzeba bylo robic ? wszystkie (chyba) pliki konfiguracyjne przechowywane sa w katalogu domowym usera. Wystarczyloby zatem odczytywac po kolei nazwy katalogow /.nazwa z domowego, a nastepnie wczytany ciag znakow(nazwa katalogu z configiem) wyszukac w bazie rpmow (rpm -qa|grep nazwa). jesli zadnego pakietu o takiej nazwie nie znajdzie, to usuwa katalog /.nazwa. Nie jest to idealny algorytm, ma wiele niedociagniec, ale mysle ze tym sposobem moznaby usunac ok 90% smieci i moze tym tropem by wypadalo pojsc zamiast budowac najpierw baze wszystkich paczek a pozniej dopiero sprawdzac po kolei czy dana paczka nie jest zainstalowana i czy istnieje katalog z configami dla tej paczki . Oczywiscie trzebaby przewidziec do tego "kilka" sytuacji wyjatkowych typu paczka ma inna nazwe od nazwy swojego katalogu (np. valknut --> /.dc) i tym podobnych, ale raczej nie trzebaby chyba pisac tego dla kilku(nastu) tysiecy paczek Pozostaje kwestia tylko zeby to napisac i przewidziec wszystkie sytuacje wyjatkowe co rowniez moze troche czasu zajac :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 jest takie narzędze i to od bardzo dawna apt-get remove --purge pakiet spowoduje usunięcie pakietu, jak i wszystkich "niehomowych" plików konfiguracyjnych, zwłaszcza z /etc; pliki z /home i śmieciuszki z /var to już zmartwienie użytkowników i admina, i w sumie słusznie, bo cięzko stwierdzić, czy nikomu rzeczywiście nie jest potrzebna zawartość ~/.aMule/Incoming, czy /var/cache/apt/archives dla mnie jeśli chodzi o usuwanie plików, to zbyt duża automatyka nie jest wskazana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2005 apt-get remove --purge pakiet To purge działa na Fedorze? Myślałem, że tylko na Debianie, bo na Fedorze się z nim nie spotkałem ;P Purge wchodzi w skład pakietu localepurge, a na rpm.pbone dla Fedory takiego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Październik 3, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 Reasumując -> takowe narzędzie nie istnieje #-P. W takim razie, czy mógłby ktoś powiedzieć w jakich katalogi tworzone są pliki, które mogą z jakiś powodów być aktualnie zbędne (czyt.: w których katalogach dokładnie poza ~/ są trzymane configi) -> wiecie, chyba jestem pedantem i wdzięczny jestem wingrozie za jedno -> nauczyła mnie prowadzenia niewyobrażalnego porządku... Pozdrawiam Theriel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 apt-get remove --purge pakiet To purge działa na Fedorze? Myślałem, że tylko na Debianie, bo na Fedorze się z nim nie spotkałem ;P szczerze mówiąc nigdy nie testowałem, ale w man jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2005 w sumie jak jestes takim "pedancikiem" to zainteresuj sie - o ile korzystasz z kde - programikiem KleanSweep (ktozby nie znal windo$owego cleansweepa )- pomoze ci on usunac nieco zbednych smieci z systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi