Skocz do zawartości

Problem Z Neostradą

bruch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problemik z neostrada pod fc4 modem sagemFast 800. Zainstalowalem ja bez problemu na fedorce ktora zakupilem razem z chipem(9/2005), chodzi elegancko lecz przy kazdym uruchomieniu systemu neostrada nie uruchamia sie automatycznie i musze przechodzic do konsoli i wpisywac startadsl.

Robilem wszystko tak jak jest napisane w chipie i nic, napisalem nawet do nich ale nie raczyli odpisac.

Kombinowalem jak sie da. Autor artykulu napisal ze w takim przypadku nalezy dopisac do pliku

rc.local (znajdujacego sie w /etc/rc.d) linie /usr/sbin/startadsl >& /dev/null. Po dopisaniu tej lini plik wyglada tak:

#!/bin/sh

#

# This script will be executed *after* all the other init scripts.

# You can put your own initialization stuff in here if you don't

# want to do the full Sys V style init stuff.

touch /var/lock/subsys/local

/usr/sbin/startadsl>&/dev/null

I dalej nic.

Wiec sazukalem na necie i znalezlem na stronie fedora.pl opis instalacji mojego modemu pod fc2. Zrobilem wszystko jak napisal autor i dalej nie uruchamia sie po starcie systemu.

A co najsmieszniejsze po restarcie systemu i bez uruchomienia modemu nie mam pliku resolv.conf w ktorym powinien miec nazwyserwerów. Plik ten pojawaia sie dopiero po wpisaniu startadsl w terminalu i zakazdym razem wpisuje swoje nazwy serwerow(nawet jak wyedytuje ten plik i zmienie)

raselv.conf wyglada tak:

nameserver 194.204.152.34

nameserver 217.98.63.164

a chap.secrets wyglada tak jak w opisie instalacji.

Więc juz nie wiem co zrobic aby neostrada wlaczala mi sie razem z uruchomieniem systemu. Moze ma ktoś jakiś pomysł. Z gory dziekuje.

Dzięki bardzo za odpowiedz ale niestety dalej sie nie uruchamia wraz ze startem systemu

Zupełnie jak u mnie, próbowałem obu sposobów i nic. Przejrzałem archiwum i też nic. Na zdrowy rozum Neostrada powinna łączyć się przy starcie bez żadnych dodatkowych skryptów, skoro stery eagle dają taką możliwość. Jak podejrzewam służy do tego ./startadsl , ale nie włącza się przy starcie. U mnie znajduje się w /usr/sbin (a nie np. /usr/local/bin). Jak poinformować system, żeby uruchamiał go przy starcie? Wpisanie export z linii poleceń działa, ale dodanie ścieżki do .bashrc (próbowałem też .bash_profile), pozostaje bez skutku. A może źle to robię - to co i gdzie trzeba wpisać? Może rozstrzygnięcie tej kwestii coś tu pomoże... . W dzień spróbuję przyjrzeć się tej kwestii przez Google.

Pozdrawiam

--

LeHardi

Jarek Kus

A próbowaliście dopisać do rc.local po prostu (w ostatniej linii):

/usr/sbin/startadsl

Autor artykulu napisal ze w takim przypadku nalezy dopisac do pliku

rc.local (znajdujacego sie w /etc/rc.d) linie /usr/sbin/startadsl >& /dev/null. Po dopisaniu tej lini plik wyglada tak:

touch /var/lock/subsys/local

/usr/sbin/startadsl >& /dev/null

Żaden ze sposobów nie działa, ale śledząc logi otkryłem taką oto zależność:

przy ręcznym odpaleniu startadsl interfejs ppp0 lączy się z /dev/pts3, natomiast nieudane próby połączenia przy staracie systemu pokazują próbę połączenia z /dev/pts1. Skąd ta różnica? Jak skonfigurować system, by przy starcie interfejs ppp0 nawiązywał połączenie z /dev/pts3? Czy np numery dla /dev/pts przyznawane są automatycznie. Może dwa różne urządzenia próbują dostępu do /dev/pts1, w tym i modem ADSL. Natomiast po starcie systemu sytuacja się stabilizuje i modem dostaje przydział do pierwszego wolnego /dev/pts i działa. Nie wiem czy to ma sens, ale już i tak próbuję to wyjaśnić.

--

LeHardi

Chciałbym dopisac sie do tematu i poruszyc taka sprawe;

Core4 przy nawiazaniu połaczenia internetowego[neostrada] pobiera automatycznie numery serwerów DNS naszej tp.sa

wyglada to tak;

nameserver194.204.152.34

nameserver 217.98.63.164

a p[owinno wygladac tak;

nameserver 194.204.159.1

nameserver 194.204.152.34

nameserver 212.191.132.126

Jak wytłumaczyc core4 aby nie pobierała automatycznie nazw serwerów bo czyni to zle

liczba 217.98.63.164 to stary , rezerwowy serwer tpsda którego w pliku /etc/resolv.conf byc nie powinno. Próbowałem opcji #usepeerdns lub usepeerdns=no

w pliku /etc/ppp/peers/adsl tylko ze takie zachaszowanie lub zaprzeczenie powoduje całkowity zanik połaczenia a nie poprawia sytuacji.

Wiem ze to aby wpisane przeze mnie serwery dns były stałe i nie ulegały podmianie zalezy od ustawienia 'dhcpd' lub 'dhclient' Jak utawic te programy by wyłaczyc automatyczne pobieranie dns-ów nie wiem.

Prosze o porade :(

Jak wytłumaczyc core4 aby nie pobierała automatycznie nazw serwerów bo czyni to zle

liczba 217.98.63.164 to stary , rezerwowy serwer tpsda którego w pliku /etc/resolv.conf byc nie powinno.

Nie wiem, czy o to Ci chodzi ale znalazlem na forum zagranicznym taki oto topic:

http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=80275

--

LeHardi