Skocz do zawartości

Kde I Gnome W Jednym Stali Domku;)

montresol

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa szybkie pytania o KDE i Gnome'a. Mam zainstalowana FC4 i korzystam z Gnome'a. Zainstalowalem jednak oba srodowiska.

1) Co zrobic zeby przelaczyc sie na KDE? Zaznaczam, ze nie chce pozbywac sie Gnome'a a jedynie zobaczyc jak spisuje sie / dziala KDE.

2) Pod Gnomem korzystam z kilku programow spod KDE (Krusader, Kadu..) i chcialbym zmienic ich wyglad (kolorki, antyaliasing czcionek itp). Da sie to zrobic z poziomu Gnome'a, konsoli? Jak?

Pozdrawiam,

montresol

Ad. 1

No i możesz jeszcze użyć polecenia "switchdesk" wink.gif

Ad. 2

Jeśli chodzi o Kadu, to naturalnie, że możesz zmienić wygląd. Robisz to w opcjach. Nie pamiętam dokładnie gdzie, bo juz od jakiegoś czasu używam Psi (Tobie też polecam wink.gif). Co do Krusadera, to nie wiem, bo nie używałem, ale jeśli da się zmienić jego wygląd pod KDE, to pod GNOME też zapewne jest to możliwe.

Ad. 1

No i możesz jeszcze użyć polecenia "switchdesk" wink.gif

Fajnie. To lepsze rozwiazanie jak przelogowywac sie i tam wybierac srodowisko.

Ad. 1

Ad. 2

Jeśli chodzi o Kadu, to naturalnie, że możesz zmienić wygląd. Robisz to w opcjach. Nie pamiętam dokładnie gdzie, bo juz od jakiegoś czasu używam Psi (Tobie też polecam wink.gif).

PSI uzywalem kiedys pod winda i bylo git. Jednak to klient jabberowy (cos sie zmienilo?) i wielokrotnie mialem problemy z bramka gg-jabber. Czesto bramka nie chodzila (bramka byla z chrome.pl); bywalo tez tak, ze ludzie do mnie pisali a ja od nich nic nie otrzymywalem. Cos sie w tym wzgledzie poprawilo? A czy PSI ma mozliwosc wysylania SMS-ow?

co do zmiany w gnome wyglądu aplikacji kde jak krusader wpisz w konsoli kcontrol

Swietnie. O to wlasnie chodzilo! Dzieki.

PSI uzywalem kiedys pod winda i bylo git. Jednak to klient jabberowy (cos sie zmienilo?) i wielokrotnie mialem problemy z bramka gg-jabber. Czesto bramka nie chodzila (bramka byla z chrome.pl); bywalo tez tak, ze ludzie do mnie pisali a ja od nich nic nie otrzymywalem. Cos sie w tym wzgledzie poprawilo? A czy PSI ma mozliwosc wysylania SMS-ow?

Co do psi to ono nie ma wyszyłania SMS-ów natywnie ale są do tego transporty np. na uaznia.net.

A co to chrome.pl to działa i ma się dobrze tak samo z transportem gg smile.gif

Co do wyglądu jest jakiś konwerter Gtk --> Qt ale czy jest tez Qt --> Gtk to nestety nie wiem