Skocz do zawartości

No I Zaczelo Sie

grasnal

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Zaczely mi sie studia, a wraz z nimi przedmiot pod tytulem C++. Nie mialem wczesniej stycznosci z programowaniem, nie liczac krotkiej przygody z php, wiec przepraszam za ewentualne kretynizmy w pytaniach. Nakierujcie mnie w odpowiednia strone, bo nie bardzo wiem od czego mam zaczac.

1. Na uczelni pracujemy na MS Visual C++. W jakim stopniu jego mozliwosci pokrywaja sie z Anjuta?

2. Jak pod linuksem uzyskac pliki wynikowe *.exe i czy to w ogole jest mozliwe. (czy mozna pod linuksem pisac dla Win)

3. Co sadzicie o tym kursie/poradniku?

4. Jakies slowa otuchy nie beda od rzeczy bo jestem lekko przerazony tematem wink.gif

Przemyslenia bardziej doswiadczonych koderow nie pokrywajace sie z moimi pytaniami, a przydatne dla poczatkujacego oczywiscie tez sa mile widziane smile.gif.

2) A po co ??

Zapewne po to, że na kochanej uczelni programuje się pod windows, a nasz kolega nie chciałby z tego powodu spędzać więcej czasu na tym pięknym systemie, isn't? wink.gif

Jedna rada: kursy w necie mogą być tylko uzupełnieniem wiedzy. Jeśli myślisz o sobie na poważnie leć do księgarni po trzytomową książeczkę "Symfonia C++". To podstawa i zarazem najlepsza książka dla początkujących na rynku. NIE kupuj oraz na początku NIE czytaj "Thinking in C++", autor się na stos nadaje...

2) A po co ??

Zapewne po to, że na kochanej uczelni programuje się pod windows, a nasz kolega nie chciałby z tego powodu spędzać więcej czasu na tym pięknym systemie, isn't? wink.gif

Zawsze można napisać pod Linuksem a na uczelni skompilować pod Windows.

Jeżeli się oczywiście nie używa bibliotek z Win.

Ale byłoby to totalnym [wymoderowano] gdyby czegoś takiego wymagano.

Jedna rada: kursy w necie mogą być tylko uzupełnieniem wiedzy.

Zgadzam się z Tobą w stu procentach smile.gif

NIE kupuj oraz na początku NIE czytaj "Thinking in C++", autor się na stos nadaje...

To ciekawe bo słyszłem o tej książce dużo dobrego. Chociaż sam nigdy jej w ręku nie miałem

Na uczelni korzystamy z MS Visual C++ 6.0. I na cwiczeniach/zaliczeniach piszemy progzy pod win. W domu korzystam z Fedory i chcial bym miec mozliwosc napisania i przetestowania tych win32 potworkow. Jak to zorganizowac zeby mialo to rece i nogi? Da sie w ogole? Poradzcie mi cos.

P.S.

Ten post klepie na cwiczeniach, na ktorch nie mam specjalnie co robic bo przespalem wyklad. ph34r.giftongue.gif

Jezeli to poczatek to raczej beda problemy ogolne, czyli nic co by nie dzialalo na obu platformach. Tak jak zauwazono piszesz kod zrodlowy a potem kompilujesz tylko w danym systemie.

Jesli chodzi o pliki exe tak zeby pisac pod winde bez czestej zmiany systemu to mozesz uzyc vmware.

Kursow na necie jest mnostwo, ale ciezko trafic na ten jedyny. Chyba najlepsza ksiazka jest symfonia (moze nie zawiera wszystkich "nowosci" jezyka c++) ale na poczatek mysle ze bedzie najlepsza. Zreszta to nie tylko moja opinia....

Na koniec slowo otuchy... hmmm smile.gif Pomysl o tym ze praktycznie wszystko co sie pisze powstaje z wykorzystaniem tego jezyka..... To chyba cos Ci mowi tongue.gif

i jeszcze moja mala rada: od poczatku nie olewac tego, jak czegos nie rozumiesz to 50 razy pytac prowadzacego, dopoki tego nie zrozumiesz, i przede wszystkim: pisac, pisac i jeszcze raz pisac. tylko w ten sposob ci sie uda ogarnac ten jezyk. inaczej bedziesz mial z tym w przyszlosci sporo problemow (cos o tym wiem wink.gif )

Dziekuje za slowa otuchy. Symfonie C++ polecil nam cwiczeniowiec, i to byla jedyna jego konstruktywna porada jak do tej pory. Wydaje mi sie ze z samym jezykiem sobie poradze. Pisalem wczesniej troche w php i slowa konstruktor, klasa czy obiekt nie sa mi obce wink.gif. Chcial bym tylko jak najszybiej dowiedziec sie czy jest szansa pisac, kopilowac i testowac programy win32 pod pingwinikiem. A jesli tak to jak sie do tego zabrac i co jest potrzebne?

No nie wydaje mi sie zebys bezposrednio uzyskal plik wybnikowy pod win32. Chociaz czytalem o probach uruchomienia MS VS na wine wink.gif Z tymze nie rozumiem czemu koniecznie musisz miec plik wynikowy pod winde nie wystarczy zabrac kod zrodlowy i skompilowac bezposrednio na nim kiedy bedzie to potrzebne....

CYTAT (neo_fox @ 16.10.2005 - 10:54)

CYTAT

NIE kupuj oraz na początku NIE czytaj "Thinking in C++", autor się na stos nadaje...

To ciekawe bo słyszłem o tej książce dużo dobrego. Chociaż sam nigdy jej w ręku nie miałem

Źle słyszałeś. Ja wytrawny pedagog cepepowy Ci to mówię biggrin.gif

Wierzę Ci na słowo smile.gif

Poza tym raczej mi nie potrzebna