Skocz do zawartości

Fluxbox Z Czcionkami Win$it

DeeCann

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowalem czcionki wingrozowe ( arial, verdana, tahoma ... itd ) wedle tego co napisane here:

http://www.fedora.pl/forum/index.php?showt...t=0entry25505

Wszystko gra i buczy, aplikacje wykorzystuja je bez problemu. Sciagnalem jakis temat do fluxboxa i zaczalem grzebac w jego ustawieniach ... standardowo ma on czcionke snap na paskach okien, na dolnym pasku zadan i w menu podrecznym. Chcialem ja zmienic na Trebuchet MS - zmienilem wpisy ... restart ... i ... mam pieknego Trebucheta na wszystkich paskach ... ale rozmiar chyba 20px wink.gif. I teraz nie wiem jak w pliku konfiguracyjnym tematu zmienic skalowanie tejze czcionki. W przypadku czcionek Xfont's nie ma problemu:

-*-snap-*-10-*-*-*-*-*-*-*-*-*-2

... no i czy (_wogole_ → w ogóle) ORT istnieje mozliwosc ustawiania rozmiarow takiej czcionki bo moze nie ma takiej mozliwosci.

I jeszcze podepne sie pod ten temat w kwesti polskich czcionek pod Linuksa w necie ... goglowalem co nieco i jest sporo czcionek ttf w iso-8859-2 ... czy uzywac tychze czcionek czy sa stronki z fontami strikte pod Linuksa

Pozdrawiam

No tak srednio dziala :

-*-Verdana-*-*-*-*-10-*-*-*-*-*-*-2

wiec chyba nie tedy droga ... albo ze mna jest cos nie wporzadq unsure.gif

Po wiekszych przemysleniach wzialem go z drugiej flanki a mianowicie Artwiz ... link:

http://klepisko.eu.org/~bartek/fluxdocs/ht...html/a1497.html

Po przeanalizowaniu okazalo sie ze mam artwiz na FC4 i obylo sie bez zbednego procesu instalacji ... zostalo wyedytowanie plikow fonts.dir i fonts.alias w katalogu

/usr/X11R6/lib/X11/fonts/artwiz-aleczapka i dodanie wpisow odnosnie iso8859-2.

Interesowalo mnie artwiz-nu, a wiec do dziela:

1. wpis w tych plikach: -artwiz-nu-medium-r-normal--11-110-75-75-p-90-iso8859-2

2. teraz odpowiedni wpis w konfiguracji (_fluxbox'a_ → Fluxboksa) ORT

3. dopisanie w menu podrecznym fluxboxa dla testow pozycji z pl np: ąęłó

4. nastepnie reset X

..... czcionka super .... ale bez ogonkow

Apiac od nowa analiza tego dokumentu, check fonts.dir, fonts.alias, restart ... brak pl

sad.gif

Przepraszam ale ja sie skonczylem ... bedzie bez PL ... jak ktos przez zupelny przypadek ma jakas propozycje to z checiom poslucham