nczita Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 Jestem podlaczony do sieci akademickiej, mam przydzielane ip ze wzgledu na MAC karty sieciowej, niestety mam tez zintegrowana karte sieciowa ( SiS900 PCI Fast Ethernet ) ktorej sam ustawiam MAC. Pod win2k nie ma z tym problemow, ale w Fedorce 3 jest ciezko. Probowalem programem system-config-network i jest tam takie polecenie "Bind to MAC address: XX:XX:XX:XX:XX:XX " no to wklepalem tam MAC jaki mialem na poprzednim kompie. I tu sa schody... nie moge zrestartowac karty ( "Deaktivate/Activate" ) bo wyskakuje mi bład : " Urządzenie eth0 posiada adres MAC inny niż spodziewany, ignoruję. " Pytam więc gdzie ustawić system żeby się " spodziewał " mojego MACa ? Może jest inny sposób ? ps nie znalazlem polecen : ifconfig, ifup, ifdown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 Z roota: ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether XX:xx:XX:xx:XX:xx ifconfig eth0 up Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2005 Probowalem programem system-config-network i jest tam takie polecenie "Bind to MAC address: XX:XX:XX:XX:XX:XX " no to wklepalem tam MAC jaki mialem na poprzednim kompie. Wyedytuj plik /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0. Jeśli masz tam “HWADDR” to zamień na “MACADDR”. Jeśli w ogóle tego tam nie masz, to dopisz coś w stylu: MACADDR=10:40:F4:43:84:93 Na FC4 trzeba jeszcze zaktualizować selinux-policy-targeted ;-) ps nie znalazlem polecen : ifconfig, ifup, ifdown Na forum jest nawet przypięty wątek traktujący o tym problemie http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=5502 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nczita Napisano Październik 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2005 Wielkie dzieki !!! dopisalem do ifcfg-eth0 potrzebna linijke, i po restarcie systemu wszystko dziala !!! A co do ifconfig, ifup, ifdown male niedopatrzenie., przepraszam. Jeszcze raz wielkie dzieki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2005 i po restarcie systemu wszystko dziala !!! Wystarczyło wpisać: service network restart A wracając do tego bindowania do MAC adresu, to ono służy do zupełnie czegoś innego Właśnie dzisiaj znalazłem tego opis → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...interfaces.html (opcja HWADDR). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nczita Napisano Październik 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Na razie za zarzadzanie serwerem sie nie porywam, ale widze ze jak cos to znajde tu naprawde solidna pomoc . Jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi